Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Derviş mezalıkta ıslık çalıyor
 
Yapılacak iki küçük alıntı, Ankara’nın siyasi atmosferini anlatmak için yeterli olacak. İlki Derviş’ten; “Hükümet olarak birlikte olmak, birlikte çözüm yaratmak en önemlisi”. İkinci alıntı MHP sözcüsü Yahnici’den; “Derviş bizim muhatabımız değil”.
 
 
29 Mayıs—  Evet, Ankara’da Derviş-MHP çekişmesi hızlanarak ve sertleşerek sürüyor, sürecek de... Bundan sonraki karşılaşma alanı Emlak Bankası’nın tasfiyesi. MHP bu kez Bakan Faruk Bal’la yüklenecek Derviş’e..Ecevit’se Derviş’in yıpranmasında sakınca görmüyor, ama son anda müdahele edip “kurtarıyor”.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kemal Derviş geldiğinden beri ikinci kez kapıyı çarparak Bakanlar Kurulu toplantı salonunu terketti, çünkü Devlet Bahçeli ikinci kez kendisini “Üslubunuza dikkat edin Sayın Derviş” diye azarlamaya kalkışmıştı.
       Derviş’in bu toplantının ardından, bu sabah dile getirdiği “Önemli olan hükümet olarak birlikte çözüm üretmek” lafı, biraz mezarlıktan geçerken ıslık çalmaya benziyor...
       Derviş, kimden, neden korkması gerektiğini gördü görmesine de, korkmadığını göstermeye çalışıyor.
       Derviş, “popülist politikalar” diye adlandırılıp, aşağılanan, “temel düşman” ilan edilen uygulamalarla, vatandaşa karşı duyulan “siyasi sorumluluğun” nasıl bir bıçak sırtı ayrım olduğunu, çiçeği burnunda bir siyasetçi adayı olarak anlamış olsa gerek.
       
SEÇMENE SELAM, PROGRAMA DEVAM
       Aslında MHP’nin istediği çok basit görünüyor. Hem ekonomik program kamilen uygulansın, hem seçmen küstürülmesin. Hem IMF para versin, hem seçmen oy...
       Mümkün mü? Derviş’e kalırsa değil ama, MHP’liler mümkün olması gerektiğinde ısrarlılar.
       Çünkü MHP’nin siyasi sorumluluğu ve hesapları var. Bir kere “siyasi partilerin yaşadığı itibar erozyonundan en az etkilenen parti” oldukları inancıyla, bu konumu korumaya, hatta geliştirmeye çalışıyorlar. Ayrıca tek başına iktidar hesapları yapıyorlar. Dahası, sağdaki yeni oluşum arayışlarından ciddi biçimde ürküyorlar.Küstürülmüş kitlelerin
       yeni oluşumlara rahatca kayabileceğini biliyorlar.
       Ama, “Bunlar yaşadığımız krizin, IMF’nin öneminin farkında değiller” demek de acıkçası insafsızlık. Elbette farkındalar. O nedenle koskoca bir milliyetçilik ideolojisine rağmen IMF politikalarına evet diyorlar.
       IMF fazla dayatıp ayranları kabardığında ise IMF yerine bir “temsilcisine” yükleniyorlar. Bundan önceki günah keçisi “IMF memuru Cotarelli’ydi”. Şimdiki temsilci ise Kemal Derviş. Ancak işleri zor. Bir kere Derviş’e “IMF memuru” diyemiyorlar,ikincisi Derviş’i bakan yapan kararda kendi imzaları var. Bu nedenle direkt saldırı yerine, küçük taarruzlar,programda ufak gedikler peşindeler. Derviş DSP’ye girse ya da bir parti kurmaya kalksa çok rahatlayacaklar.
       
ECEVİT, DERVİŞ’İN YIPRANMASINI SEYREDİYOR
       MHP’lilerin tavrı anlaşılabilir ama aynı şeyi Ecevit için söylemek pek mümkün değil.
       Ecevit, önce DSP’ye gireceğini düşündüğü, “ekonomiden sorumlu Hüsamettin Özkan” olacağını umduğu Derviş’in “solda birlik şart” dediği gün, kafasındaki adam olmadığını gördü.
       Derviş, Ecevit için artık potansiyel bir rakiptir, kendi alternatifidir.
       Bu noktadan hareketle Ecevit, Derviş’i MHP’liler karşısında son ana kadar yalnız bırakıyor, program için tehlike çanları çalmaya başladığı anda devreye girip kurtarıcı rolünü üstleniyor. Kamu toplu iş sözleşmelerinde de böyle yaptı, hububat alım fiatlarının belirlenmesinde de... Böylece hem kendisi pirim kazanıyor, hem Derviş bir miktar yıpranmış oluyor. Ecevit’in bir başka ince hesabı da Derviş’in kabinede “yalnızlıktan” bunalıp DSP’ye girmek zorunda kalması olabilir.
       Çünkü Derviş’in şimdi yeni bir parti kurabilmesi için hükümetten ayrılması gerekir. Devlet Bakanlığını bırakmış bir Derviş’i ise siyaset çarklarının öğütmesi sadece bir kaç ay sürecek ve unutulup gidecektir.
       Derviş’in Antep ziyaretinde somutlaşan siyasi girişimlerine erken başlamasının da Ecevit’i bu tedbirleri almaya zorladığını söylemeden geçmeyelim. Siyasette erken kalkan kimi zaman çok yol alamaz. Başka etkenleri de hesaba katmak gerekir. O nedenle kimileri için siyaset hala bir “sanat” değil mi?
       

Ümit SEZGİN / CNBC-E Ankara Haber Müdürü
       
 
       
    MSNBC News Ankara'da yaz kabusları
MSNBC News Ve Derviş yollara düşer...
MSNBC News 'Derviş zehir olsa içerim'
MSNBC News Ahlaksız siyasete hukuksuz tasfiye olmaz
MSNBC News MHP tribünlere oynuyor
MSNBC News Bu kavganın galibi yok
MSNBC News Kabine değişecek ama Tantan gidecek mi?
MSNBC News FP, Anayasa Mahkemesi'ne "illallah" dedirtti
MSNBC News Derviş'i beklerken
MSNBC News DSP kongresi yoksa "angarya mı?"
MSNBC News Beyaz enerji soruları
MSNBC News Derviş yoksa Fenerbahçe mi?
MSNBC News Hükümete güvenoyu önerisi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları