Home page
Haber Menüsü


IMF sınavı bugün başladı
IMF’nin yeni Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki heyet temaslarına bugün başlıyor. Ancak, Mayıs sonuna kadar 4 taahhüdü yerine getiremedik. Kahkonen, Ankara’ya öğleden sonra gelecek. IMF heyeti ise temaslarına başladı.
İstanbul
NTV-MSNBC
1 Haziran— Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen Başkanlığı’ndaki IMF heyetinin bugün, 8. Gözden Geçirme temaslarına başlıyor. Ancak, Türkiye ilk kez denetime gelen, bu yeni IMF Şefine karşı biraz mahçup. Çünkü, Mayıs sonu itibarıyla yapma taahhüdü verdiğimiz bazı ödevleri henüz tamamlayamadık. Bu nedenle, Kahkonen’in ilk teftişi Türkiye için biraz zorlu geçecek.

   
 
       
   
MSNBC News TÜSİAD: Üçüncü krizin altyapısı hazırlanıyor
MSNBC News Chhibber: Program aksarsa pahalıya mal olur
MSNBC News Hazine: IMF'ye taahhütlerde sıkıntı olmayacak
MSNBC News Akçakoca: Dedikodulara son verilsin
MSNBC News Borç takasında IMF bekleniyor
MSNBC News Öztrak: Borç servisi toplamı 79 milyar dolar
MSNBC News İşte gündemi belirleyecek 10 gelişme
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  IMF heyeti, Türkiye’nin IMF’ye sunduğu Niyet Mektubu’ndaki taahhütlerin yerine getirilip getirilmediğini bugünden itibaren kontrol etmeye başladı.
       Türkiye masasında çalışan uzmanlar, Hazine’de çalışmalarına başlarken, Heyet Başkanı Juha Kahkonen’in, öğleden sonra Ankara’ya gelerek toplantılara katılması bekleniyor.
       Çalışmalarını ağırlıklı olarak Hazine’de sürdürecek olan IMF Heyeti, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Exımbank, Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu yetkilileriyle de biraraya gelecek.
Hazine’den IMF’ye güvence:
       Taahhütler yerine getirilecek

Bilindiği gibi Niyet Mektubu’nda Mayıs sonu itibarıyla, Emlak Bankası’nın kapatılarak Ziraat Bankası’na devredilmesi, 4 fon bankası için ikinci bir Geçiş Bankası’nın kurulması ya da bu bankaların tasfiye edilmesi, Tütün Yasası’nın Meclis’ten geçirilmesi ve vergi kimlik numarası kullanımının yaygınlaştırılması için yapılacak vergi düzenlemesinin gerçekleştirilmesi gerekiyordu.
       Ancak, bu taahhütler gerçekleşmedi. Hazine, dün yaptığı açıklamada, taahhüt edilen düzenlemelerin yerine getirilememesinin programın yürütülmesi açısından sıkıntı yaratmayacağını açıkladı.
       Hazine düzenlemelerin sekizinci gözden geçirmenin değerlendirileceği, 25 Haziran’daki IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısına kadar, tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti. Bu durumda, Kahkonen başkanlığındaki heyetin IMF Yönetimine olumlu rapor vermesi için, gerekli düzenlemeleri, en erken IMF ziyareti boyunca en geç ise 25 Haziran’a kadar gerçekleştirmemiz gerekiyor.
       
PARASAL HEDEFLERDE SORUN YOK
       IMF Heyeti, performans kriterlerinin yerine getirilip getirilmediğine bakacak ve bu kriterlerin tutturulması durumunda, 1.5 milyar dolarlık diğer bir kredi diliminin, 25 Haziran’dan sonra serbest bırakılmasını talep edecek.
       IMF Heyeti’nin parasal hedeflere ilişkin göstergelerde sorunla karşılaşmayacağı tahmin ediliyor. Emisyon ve bankalar mevduatından oluşan para tabanı, 29 Mayıs itibarıyla 5.8 katrilyon lira düzeyindeydi.
       Niyet Mektubu’na göre para tabanının Mayıs ayı itibarıyla son beş günlük ortalaması en fazla 5.9 katrilyon lira olabilir.
       
YAPILMASI GEREKENLER
       Sekizinci gözden geçirmenin tamamlanabilmesi için gerekli koşullar ise şunlar:
       “TMSF bünyesindeki bankaların ve kamu bankalarının kalan gecelik yükümlülüklerinin ortadan kaldırılması, TMSF ve kamu bankalarının Merkez Bankasıyla olan repo stoklarınnı 7 katrilyon lirayı aşmaması, Emlak Bankası’nın kapatılması ve yükümlülükleri ile bazı varlıklarının Ziraat Bankası’na transfer edilmesi, halihazırda hiçbir teklif verilmeyen dört banka için ikinci bir geçiş bankası kurulması veya bu bankaların tasfiye edilmesi, Türk Telekom için yeni bir profesyonel yönetim kurulu ve yönetimin atanması, Tütün Kanunu’nun Meclis’ten geçmesi, program harcama rakamları ile uyumlu ek bütçenin kabulü, vergi kimlik numaralarının kullanımının yaygınlaştırılmasına ilişkin vergi düzenlemesinin yürürlüğe girmesi”
       Türkiye’nin, 1.5 milyar dolarlık kredi dilimini hak edebilmesi için 25 Haziran’a kadar, yukarıdaki koşulları yerine getirmesi gerekiyor. IMF Heyeti, Haziran’dan başlamak üzere, ilk 2 ay aylık ziyaret yaparken, Ağustos ayından itibaren ise ikişer ayda bir inceleme ziyaretine gelecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları