Home page
Haber Menüsü


Chhibber: Tütün Yasası çok önemli
Chhibber, Tütün Yasası’nın Meclis’e sunulmasında meydana gelebilecek gecikmenin, Dünya Bankası’dan sağlanacak desteğin de gecikmesine neden olabileceğini söyledi.
Ankara
NTV
31 Mayıs— Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, Tütün Yasası’nın Meclis’e sunulmasında meydana gelebilecek gecikmenin, Dünya Bankası’dan sağlanacak desteğin de gecikmesine neden olabileceğini söyledi..

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ajay Chhibber, ekonomik programın büyük bir titizlik içinde uygulanması gerektiğine dikkat çekti.
Yüksel Yalova’nın CNBC-E’ye açıklamalarının tam metni

       “Hükümetin kendi içinde bütünlüğünün olmadığının görülmesi piyasalarda güveni azaltır” diyen Chhibber, Tütün Yasasının Meclis’e sunulması konusunun çok önemli olduğunu söyledi.
       
BANKACILIK, TARIM VE KRİZE YARDIM
       Chhibber bugün düzenlendiği basın toplantısında uygulamaya konulan yeni ekonomik programın değerlendirmesini yaptı.
       Dünya Bankası olarak, Türkiye’de uygulamaya konulan yeni ekonomik programın desteklenmesi çerçevesi içinde, bankacılık ve kamu sektörü reformu, tarım reformu ile krizden etkilenenlere yardım alanında olmak üzere 3 alanda çalıştıklarını belirten Chhibber, Dünya Bankası’nın bankacılık ve kamu sektörü reformu konusunda, gelecek 2 yıl içersinde 4 milyar dolara yakın bir kaynak sağlayacağını söyledi.
       Bu meblağın 1.1 milyar dolarının gelecek hafta ele alınarak karara bağlanacağını bildiren Chhibber, bu aşamada Türkiye’nin yeniden yapılanma planları çerçevesine giren Emlakbank’ın kapatılması, Ziraat ve Halk Bankalarının yeniden yapılandırılmaları, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndaki (TMSF) bankaların birleştirilmeleri ve “temizlenmelerinin” destekleneceğini ifade etti.
       
TARIM REFORMU...
       Yaklaşık 600 milyon dolar olan tarım reformu uygulama projesi konusunda devam eden görüşmeleri bu hafta tamamlayacaklarını da belirten Chhibber şöyle dedi:
       “Bu proje çerçevesinde doğrudan gelir destekleme pilot aşamadan çıkarılarak tüm Türkiye’ye yayılacak. Aynı şekilde tarım satış kooperatifleri birliğinin yeniden yapılandırılmasına destek verilecek. Yine çiftçilerin tütün fındık gibi fazlası olan ürünlerden başka ürünlere geçişlerini sağlamak için destek verilecektir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından iyi uygulandığı takdirde, bu proje sayesinde çiftçilerin çoğunluğunun yeni sistemde daha iyi bir konuma geleceğine inanıyoruz”
       
SOSYAL YARDIM
       Chhibber, Dünya Bankası’nın sosyal yardım alanında, ekonomik krizden etkilenen ailelere yardımı amaçlayan 500 milyon dolarlık bir kredi yardımı üzerinde çalıştığını da söyledi.
       Proje’nin Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Fonu aracılığı ile yürütüleceğini ifade eden Chhibber, bu projenin Eylül ayına yetiştirilmesinin ümit edildiğini kaydetti.
       Bu projelerin üzerinde hali hazırda çalıştıkları projler olduğuna dikkat çeken Chhibber, ekonomik programın uygulanmasına devam edilmesi halinde, yılın son yarısında ikinci projelerle tekrar masaya oturacaklarını söyledi.
       Dünya Bankası tarafından 2001 yılında Türkiye’ye “elle tutulur, ciddi bir miktar olan 3 milyar doların üzerinde yardımda bulunmayı öngördüklerini belirten Chhibber, geri kalan paranın da 2002 içinde geleceğini kaydetti.
       
BREZİLYA VE KORE’DE BAŞARILDI
        Chhibber, Dünya Bankası açısından uygulamada süreklilik ile tek sesliliğin önemli olduğunu söyledi.
       Türkiye’de izlenen ekonomik programın, krizden 2-3 çeyrek içinde çıkmasına göre planlandığını hatırlatan Chhibber, Brezilya’da Kore’de başarıldığını, programın iyi ve sürekli bir biçimde uygulanması halinde, Türkiye’nin başarmaması için hiçbir sebebin olmadığı görüşünü dile getirdi.
       Chhibber, “Türkiye, bu yönde devam ettiği müddetçe Dünya Bankası olarak Türkiye’yi desteklemeye son derece kararlıyız” dedi. Chhibber bugün düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
       Emlakbank’ın tasfiyesi konusunda “birkaç günlük” bir gecikmenin yaşanabileceğini belirten Chhibber, “belki de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bankacılık yasasını onaylamasını bekliyorlardı. Haziran ayının ikinci yarısına kalmadan çözümleneceğini ümit ediyorum” dedi.
       Gazetecilerin Devlet Bakanı Yüksel Yalova’nın bugün Tütün Kanunu tasarısına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine, Chhibber, bu konuda ortaya çıkan tereddütlerin yeni olmadığını belirterek, “ama bunun TBMM’ye gelmesini engelleyecek kadar bir sorun yaratmasını beklemiyoruz” şeklinde yanıtladı. Hiçbir zaman reformun bir anda olup bitmesinin istenmediğini söyleyen Chhibber, reformların hayata geçmesi için bir geçiş döneminin olduğunu kaydetti.
       Chhibber, önemli olanın geçiş döneminden sonra değişimin kalıcı olması olduğunu, bunun kanun çıkmasına engel teşkil etmemesi gerektiğini bildirdi.
       
PRİM SİSTEMİ...
       Tarımda prim sistemi uygulamasının çıkmanın doğrudan gelir destek sistemine tam geçiş olması halinde mümkün olacağını söyleyen Chhibber şöyle devam etti:
        “Sübvansiyon sisteminin kullanılması çok politik bir konu. Oysaki doğrudan gelir sistemine tam geçiş sağlandığında prim sisteminden çıkma olacaktır. Ama bu bir geçiş dönemini gerektiriyor. Sübvansiyon sistemine karşı değiliz. Dünyanın birçok ülkesinde birçok sübvansiyon sistemi var. Ve çiftçiler kesinlikle desteklenmeliler. Ancak, Bu destek politik bir biçimde verilmemeli. Ankara’da oturularak hangi çiftçinin ne üreteceği söylenmemelidir. Çünkü emek vererek çalışan ve toprağı çok iyi tanıyan çiftçiler, ne üreteceklerini esasında iyi biliyorlar.”
       Çiftçilerin doğrudan desteklenmesi projesinde pilot bölge uygulamasını değerlendiren Chhibber, uygulamanın hangi aşamada hangi problemlerle karşı karşıya kalınacağını gösterdiğini söyledi Pilot yer uygulamasında bölgeler itibarıyla farklı sorunlar ile karşılaştıklarını ifade eder Chhibber, bu uygulama daha başarılı olması icin nelerin doğru nelerin yanlış olduğunu gösterdiğini söyledi.
       Gazetecilerin “Ekonomik krizden etkilenen ailelere yardım yapılırken krizden hangi ölçüde etkilendiği nasıl hesaplanacak?” şeklindeki bir soruya Chhibber şöyle yanıtladı:
       “Öncelikle bir kamuoyu yoklaması biçiminde bir çalışma yapılıyor. Sosyal dayanışma ve yardımlaşma fonunun Türkiye’nin hemen hemen dört bir yanında mevcut olan ofislerin çalışmaları ve oradaki halkın durumunu takip etmeleri oldukça yeterli bilgi edinmemizi sağlıyor. Ayrıca, Dünya Bankası’nın diğer ülkelerde yaptığı çalışmalar da bize örnek teşkil ediyor.”
       
ENERJİDE İŞLER İLERLİYOR
       Enerji konusunda ise hükümetle Dünya Bankası arasında varılan anlaşmanın planlandığı gibi devam ettiğini söyleyen Chhibber, şöyle dedi:
       “Doğalgaz yasası çıktı. Elektrik Piyasası Kurulu’nun oluşturulmasını bekliyoruz. Çünkü bu Kurul’a atanacak kişiler ile birlikte politikaların takibi daha düzenli bir şekilde yapılacak. Yap-işlet-devret (YİD) ile ilgili olarak 29 projeye ilişkin Hazine garantisi, ancak 2002’ye kadar elektrik üretmesi halinde, söz konusu. Dolayısıyla bu 29 YİD projesi arasında 2002’ye kadar elektrik üretebilecek herhangi bir proje varsa Dünya Bankası olarak garanti verilmesine karşı değiliz.”
       Chhibber, projelere, kapasite açısından değerlendirildiğinde programın diğer bölümleri ile uyumlu şekilde üretime geçmesi halinde karşı olmadıklarını söyledi.
       
TEAŞ’IN ÜÇE BÖLÜNMESİ
       TEAŞ’ın üçe bölünmesini Dünya Bankası olarak desteklediklerini ifade eden Chhibber, TEDAŞ’ın farklı bir konu olduğunu, piyasanın izin vermesi ve diğer dağıtım şirketlerinin piyasaya girmesi halinde bu kurumun tek sorumlu kuruluş olmaktan çıkacağını, TEDAŞ ile ilgili bir konunun gündemde bulunmadığını söyledi.
       
MALİYET AĞIR OLACAK
       Chhibber, gazetecilerin “Ekonomik politikada bir gecikmenin Türkiye’ye pahalıya mal olacağı” şeklindeki sözlerini açmasını istemeleri üzerine de şu yanıtı verdi.
       “Maliyet söz konusu. Faizlerin yüzde 70’den yüzde 90 çıkması herşeyi etkiliyor. Kamu borcunu, insanları, iş yapma kapasitesini etkiliyor. Enflasyon olarak insanın cebine yansıyor. Bundan daha iyi bir gösterge olamaz”
       Doğrudan gelir destekleme alt başlığı için bir takım gecikmelerin olduğunu hatırlatan Chhibber, buna neden olarak kayıt sisteminin tamamlanmamasını gösterdi.
       Türkiye’de 6 milyon çiftçinin bulunduğunu, şimdi başlanması halinde 3 milyon çiftçinin yıl sonuna kadar kayda geçirilebileceğini belirten Chhibber, bunlara doğrudan gelir ödemesinin yapılabileceğini söyledi.
       Doğrudan gelir ödemesinin çitçiye verileceğini, tapu sahibine verilmeyeceğini kaydeden Chhibber, bu çerçevede bu yıl tek ödeme, 2002 yılından itibaren hektar başına 100-120 dolar şeklinde iki ödeme yapılacağını bildirdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları