Home page
Haber Menüsü


İşte gündemi belirleyecek 10 gelişme
Piyasaların yönünü hafta içinde 10 kritik gündem maddesinde yaşanacak gelişmeler belirleyecek. Yatırımcıların gözü iç borç takasından enflasyona, buğday fiyatından ihaleye kadar çeşitli gelişmelerde olacak.
İstanbul
NTV-MSNBC
27 Mayıs— Ekonomideki gündemin yoğun bir haftaya daha giriyoruz. Piyasaların her an çıkmaya hazır ateşi iç borç takası, Bankacılık Yasası’na Köşk’ten onay, Mayıs enflasyonu, Salı günkü ihale gibi gelişmelerle ya artacak ya da azalacak.

   
 
       
    MSNBC News Hububat fiyatı Bakanlar Kurulu'nda
MSNBC News Hazine uzun vadeyi deniyor
MSNBC News IMF teftişi Cuma günü başlıyor
MSNBC News Kapatılacak Emlakbank 9. büyük
MSNBC News PAZARTESİ İÇİN TEKNİK ANALİZ: 12.450 aşılmalı
MSNBC News Dış piyasada doların haftası
MSNBC News Hazine ve bankalar cari kurda anlaştı
MSNBC News 'Demirbank'a çok ciddi teklifler var'
MSNBC News Telekom'da Genel Kurul 29 ya da 30 Mayıs'ta
MSNBC News Hazine, enerji sektörüne 440 trilyon borçlu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Haftanın yakından izlenmesi gereken 10 önemli gelişmesini şöyle sıraladık:
* 1- İç borç takası: Bankalar dört gözle bekliyor. Hazine ile cari kurdan olması konusunda anlaşma sağlandı. Ancak, miktar ve faizi pazarlık konusunu olmaya devam ediyor. Bankaların, açık pozisyonlarını kapatmasını sağlayacak ve önümüzdeki sendikasyon ödemeleri için rahatlatacak bir operasyon. Bankalar, cari kurdan olacağı için doları ucuzlatmaya çalışıyor. Bankaların istediği şekilde olursa, piyasalar huzura kavuşur.
       * 2- Bankalar Yasası: Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in imzası bekleniyor. Tartışmalı bazı maddeler bulunuyor. İmzanın gecikmesi piyasalarda huzursuzluk yaratıyor. Çünkü, yasa para programının belkemiği. Veto görürse, faizler yükselir, dolara talep artar. Köşk onaylarsa, piyasalar rahatlar, borsa yükselir.
       * 3- Hububat fiyatları: Tarım Bakanı Gökalp ile Kemal Derviş arasında gerginlik var. Piyasalar yakından izliyor. Buğday taban fiyatının kilogram başına 170-180.000 bin lira olması Gökalp’in kazandığı anlamına gelecek. Aradaki farkın maliyeti 186 trilyon lira. Bu da programın sürdürülebileceğine ilişkin kuşku yaratacak. Gökalp’e göre, “Niyet Mektubu’nda dünya fiyatlarının yüzde 20 üzerinde fiyat olabilir” diye yazıyor.
       * 4- Emlakbank’ın kapatılması: IMF’ye verilen taahhütlere göre, Emlak Bankası kapatılarak, yükümlülükleri ve bazı varlıkları Ziraat Bankası’na devredilecek. Ancak, sosyal maliyeti ağır olacak, binlerce çalışan ayakta. Sorumlu bakan Faruk Bal’ın da muhalefeti var. ‘Bankanın tabela değerinin ve sorunlu kredi alacaklarının sokağa atılacağını iddia ediyor. Burada da bir sorun ya da gecikme olursa, piyasalar iyice tedirgin olacak.
       * 5- Enerji bedelleri: Geçen hafta ortaya çıktı. Özel enerji şirketlerinin Hazine’den 440 trilyon lira alacağı var. Ancak, Hazine’de ciddi kaynak sıkıntısı nedeniyle ödeyemez. Ancak, şirketler bastırıyor. Bu hafta bu konu iyice ısınabilir.
       * 6- Türk Telekom yönetimi: IMF’ye verilen taahhütler doğrultusunda 29 ya da 30 Mayıs’ta Genel Kurul toplanması bekleniyor. Yeni yönetim ve denetim kurulu da bu toplantıda belirlenecek. İsim arayışı ve partiler arasında pazarlık son ana kadar sürecek.
       * 7- BDDK cephesi: IMF’ye verilen niyet mektubunda satılamayan bankalar için ikinci bir çatı banka oluşturulacağı belirtiliyor. Bu hafta konuyla ilgili haber gelebilir. Ayrıca, Demirbank ve Bankekspres’in satışıyla ilgili bir açıklama da yapılabilir. Sümerbank bünyesinde birleştirilenler ile Fon’da kalan 7 bankanın sermaye yapıları bu ay sonuna kadar güçlendirilecek.
       * 8- Enflasyon: Mayıs ayı enflasyon rakamları 3 Haziran Pazar günü açıklanıyor. Mayıs enflasyonu, faiz ve döviz üzerindeki baskıyı ya hafifletecek ya da ağırlaştıracak. Ancak, akaryakıt zamları nedeniyle Nisan’daki yüzde 15 kadar olmasa da yüksek bir oran bekleniyor.
       * 9- Haziran ayı iç borç programı: Yıl içindeki itfaların yaklaşık üçte birinin yapılacağı Haziran ayına ait ihale programı da hafta içinde açıklanacak. Piyasalar merakla bekliyor. İhalelerde vadeler uzun olursa, faizlerin yükselmesi beklenebilir.
       * İhale: Salı günü yapılacak 13 aylık tahvil ihalesi de Hazine’nin faize yön vermesi ve bir gösterge oluşturması açısından önem taşıyor. Hazine, uzun aradan sonra ilk kez yapılacak uzun vadeli ihale yapıyor.
       
BORSADAN BEKLENTİLER
       Mayıs başlarında 13.328 puanı test eden endeks, yaklaşık bir aydır yatay hareket ediyor. Uzmanlar tarafından çok kritik bir seviyede bulunduğu belirtilen endeks satış baskısı ve daralan hacimle güç kaybeden endeks ikinci kez 11.500 desteğinde tutunmaya çalışıyor.
       Cuma günü son atağında da 12.000’i aşamayan endeks endeksin de 11.000-11.500 aralığında ikili zirve görünümlü bir hareket sergilemesi bekleniyor. Ancak, uzmanlara göre, alternatif piyasalardaki olası dalgalanmalarla bu destekleri kırması da sözkonusu olabilir.
       Ancak 11.500 desteğinin güçlü durması ve birçok kişi tarafından stop loss noktası olarak kullanılacak olması nedeniyle buralardan tepki alışı geleceğini söylüyor. Şimdilik endeksin 13.000 puandaki güçlü direncini kırabileceği yönünde bir beklenti bulunmuyor.
       Bankacılık sektörüyle Hazine arasında yapılacak borç takası, Bankacılık Yasası’nın Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmesi, Haziran ayı iç borçlanma programı, BDDK’nın olası banka satışları veya ödeme planı konusunda yapacağı sözleşmeler endeksin 13.000 direncini kırması için gerekli nedenler olacak.
       
GEÇEN HAFTA HELER OLDU?
       Piyasalarda geçen hafta “bekleyiş havası” hakim oldu. Borsa, tahvil, bono, repo ve dövizde düşüşler yaşanırken, banka faizi ve altın haftayı artışla tamamladı. İMKB’de haftalık ortalama değer kaybı yüzde 6.05 oldu. Hafta boyunca 770.59 puan gerileyen Endeks 11,967.96 puandan kapandı.
       Serbest piyasada dolar yüzde 0.18, mark ise yüzde 2.30 oranında düştü. ABD Doları’nın satış fiyatı 2 bin lira düşerek 1 milyon 111 bin liraya, Alman Markı’nın satış fiyatı da 11 bin 500 lira düşerek 488 bin 500 liraya indi.
       1 aylık mevduat faizinin haftalık net getirisi yüzde 0.93, haftalık reponun net getirisi de yüzde 1.18 olarak gerçekleşti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları