Home page
Haber Menüsü


‘Demirbank’a çok ciddi teklifler var’
BDDK ile TSMF’nin birbirinden ayrı yürütülmesi gereken işleri olduğunu belirten Fon Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok, Demirbank’a çok ciddi teklifler olduğunu ifade etti.
İstanbul
CNBC-E
23 Mayıs— Fon Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok, Demirbank’a çok ciddi teklifler olduğunu ve bu tekliflerin değerlendirildiğini söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Altınok, sektörde bir reform bekleniyorsa, sorunları çözmeden bunun yapılamayacağına dikkat çekerek, “Bu işte çıban başı olan veya bu işin problemi olan kesim eğer Fon’daki bankalar ise 2001 yılında biz bu işi mutlaka çözmüş olacağız” dedi.
       Tevfik Altınok, Marmara Üniversitesi tarafından kendisine fahri bankacılık doktorası diplomasının verildiği törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, yabancı yatırımcıların Fon’daki bankalara ilgisine ilişkin bir soru üzerine, Türkiye’nin geniş potansiyeli olan büyük bir devlet olduğunu vurguladı.
       Altınok, “Türkiye’nin her yönüyle sorunları bugüne kadar başarıyla üstesinden gelecek şekilde çözdüğü inancına sahibim. O yönüyle baktığımız zaman yabancı da belirli bir sürenin sonundan itibaren buraya ilgi duyacaktır. Bu piyasanın unutmayın ki, 65 milyonluk bir potansiyeli vardır ve gelişmekte olan bir ülke olması nedeniyle bakir sahalar çok sahadır. Bunları dikkate alarak sanıyorum yabancılar da buna ilgi gösteriyorlar. Yeterli mi diye soruyorsanız, hayır. Daha da fazla olması gerektiği inancındayım” dedi.
       
1 AY SONRA GÖRÜŞELİM...
       Fon bankalarının zararının her geçen gün arttığı yönünde görüşlerin sıkça dile getirildiğini hatırlatılması üzerine, “Bir ay sonra konuşalım mı?” diyen Altınok, “Bu süre içinde ne değişecek?” sorusuna da şu yanıtı verdi:
       “Çok büyük şeyler değiştiğini göreceksiniz. Bugün gerçekten eğer Fon’daki bankaların durumuna bakarsanız -çoğu kişi bunu biliyor ya da bilmiyor- şurası bir gerçek 13 banka devredildi, ama bugün sayısı 8. Bunan anlamının ne olduğunu herhalde pek çok kişi takdir edecektir diye zannediyorum.”
       
SÜMERBANK’IN İŞTİRAKLERİ
       Sümerbank çatısı altında 5 bankanın birleştirildiğini hatırlatan Altınok, Sümerbank’ın halen 30 iştirakinin bulunduğunu, bu iştiraklerin satışa çıkarıldığını ve birkaç tanesinin de fiilen satıldığını söyledi.
       Altınok, “İştiraklerden bir kısmını belki kapatacağız. Bir kısmını da kendi içerisinde birleştirip tek bir kuruluş haline getireceğiz” diye konuştu.
       Sektör ve Türk ekonomisinin 2 büyük kriz yaşadığını hatırlatan Altınok, şu görüşleri dile getirdi:
       “Böyle bir ortam içinde hiç beklemediğiniz olaylarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Burası bir gerçek. Biz bugün eğer sektörde bir reform, bir değişiklik, ileriye adım bekliyorsak, sorunları çözmeden bunları yapmamıza imkan ve ihtimal yok. Bu işte çıban başı olan veya bu işin problemi olan kesim eğer Fon’daki bankalar ise geldiğim günden beri söylüyorum, 2001 yılında biz bu işi mutlaka çözmüş olacağız.”
       Altınok, “Demirbank ve İktisat bankalarının satışları ne durumda?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
       “Demirbank zaten devam ediyor. İktisat Bankası ile ilgili olarak da öncelikle devir bilançosu dediğimiz bilançonun hazırlanması lazım. O bilanço hazırlandıktan sonra satış süreci başlayacak. Sanıyorum BDDK bu konuda kararlarını devir bilançosundan sonra alır almaz biz de harekete geçmiş olacağız.”
       
TAKVİM BELLİ
       Bu konudaki takvimin ne olduğunun sorulması üzerine de, bir takvim bulunmadığını belirten Altınok, “Ama takvim belli. Yani yaz ayları biraz sıcak geçecek. Bizim için yoğun çalışılarak geçecek ve biz onu bir yere getireceğiz tahmin ediyorum” dedi.
       Tevfik Altınok, Demirbank tekliflerinin ne olduğunun sorulması üzerine ise “Çok ciddi teklifler var. Değerlendiriliyor. Bir şeyi satmak o kadar basit bir olay değil ve düşünün ki sorunlu bir işletmeyi satmaya çalışıyorsunuz” dedi.
       Tevfik Altınok, bu ay sonunda görevinde 6 ayı tamamlayacağına işaret ederek, “Bugün şu kadarını söyliyeyim, gerçekten aylık 63 milyon dolarlık bir tasarruf sağlanmıştır. Hiçbir şey yapmadık derseniz bu yapılmıştır” dedi.
       
Sektör denetleniyor mu?
       BDDK ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun aynı çatı altında değil, ayrı ayrı çatılar altında yürütmeleri gereken işleri bulunduğunu belirten Altınok, “Gerçek anlamda bu sektör yeterli bir biçimde denetleniyor mu, denetleniyorsa bile gerçek anlamda denetlenen bir sektör halinde midir sualine de bizlerin cevap araması gerekir kanaatindeyim” dedi.
       Marmara Üniversitesi tarafından Tevfik Altınok’a “Fahri Bankacılık Doktoru” unvanı verildi. Altınok, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nde düzenlenen, M.Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Yüksek Okulu mezunlarının da diplomalarını aldığı törende, fahri doktora diplomasını, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Turay Yardımcı’nın elinden aldı.
       Altınok’a bu unvanın, Bankacılık ve Sigortacılık Yüksek Okulu’nun kuruluşu ve gelişmesi dönemindeki katkılarının yanı sıra bir öğretim üyesi gibi katıldığı dersler ve seminerler dolayısıyla verildiği kaydedildi.
       Törende bir konuşma yapan Tevfik Altınok, bankacılığın önce güven ve ciddiyet isteyen bir iş olduğunu vurgulayarak, “Risk yönetimi ve özen de isteyen bir iş, dolayısıyla ciddiyetin yanı sıra mutlak surette hesap işi olduğunu bilmek zorundayız” dedi.
       
KRİZİN KAPIYI ÇALMASI
       Kurallara uymanın gerektiğini, uymamanın disiplinsizliği de beraberinde getireceğini anlatan Altınok, şunları söyledi:
       “Çalışanların da mutlak surette dürüstlüğünü gerektiren bir olay ve müşterilere sadakat gerekiyor. Vefa isteyen bir iş. Sonunda da patronun, çoğunlukla devletin bu patronajı yürüttüğü dikkate alınırsa, gözetim ve denetimi gerektiren bir iş. İşte bütün bunların varolması gereken sektörde, kaybolduğunu görmeye başladığımız andan itibaren unutmamamız gerekir ki bankacılık sektöründe kriz (Kapıyı çalacağım) demektedir. Buna dikkat etmek gerektiğini gözden uzak tutmamak gerekiyor. Türkiye işte böyle bir ortam içerisinde maalesef. Geçtiğimiz dönemde, 13 bankanın yönetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devrolmasını gerektiren bir sürece girdi, bir aşamaya geldi.”
       
TEMELDEKİ SORUN
       Tevfik Altınok, Fon’daki bankaların temeldeki sorunun, kim ne derse desin hala kamu kesimi finansman açığından kaynaklanan sıkıntıları sırtında taşıyan bir sektör olmasından kaynaklandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
       “Bugün Fon’daki bankalarla kamu kesimi bankalarının sektördeki payının yüzde 50’yi aştığını düşünürseniz, böyle bir ortam içinde Türkiye’nin bu sektörde yapması gereken işlerin, bir biçimde, mutlak suretle yeniden ele alınıp, gözden geçirilmesi gereğini de gündeme getiriyoruz. Bugün BDDK kurulmuş olmakla birlikte inancım odur ki ilk kurulduğu günden beri dile getirdiğim husus şu, bu kurulun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile aynı çatı altında değil, ayrı ayrı çatılar altında yürütmeleri gereken işleri var. Sadece bir tanesini ele alıp, başlı başına yürütmeye kalksanız bile bunun sıkıntılarının öyle kolay kolay çözülmeyeceği de bilinen bir gerçek. O zaman Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu olayını gerçek anlamda ve Batılı hatta ABD’deki sistem içerisindeki gibi bir sigorta müessesesi unsuru olarak görmek ve sigorta şirketi şeklinde mevduatı sigortalama gereğini gözardı etmemek lazım diye düşünüyorum.”
       
GERÇEK ANLAMDA DENETLENİYOR MU?
       Gözetim ve denetimin önemine işaret eden Altınok, “Bankacılığın bugün geldiği aşamada gözetim ve denetimin özellikle üst bürokrasinin bazı sıkıntılarının varolduğunu, bazı işleri ihmal ettiğini ya da yapmadığını söyleyenlerin gözetim ve denetim işinin gerçek anlamda yapılıp yapılmadığını da bir biçimde değerlendirmelerinde yarar var. Gerçek anlamda bu sektör yeterli bir biçimde denetleniyor mu, denetleniyorsa bile gerçek anlamda denetlenen bir sektör halinde midir sualine de bizlerin cevap araması gerekir kanaatindeyim” dedi.
       
GENÇ BANKACILARA SESLENDİ
       Tevfik Altınok, diploma töreninde genç bankacı adaylarına da şöyle seslendi:
       “Bankacının saygın kişiliğe sahip olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bu nedenle de yeni mesleğe atılacak bankacılara diyorum ki öğrendiklerini uygulasınlar, dürüst olsunlar. Mesleklerinin gereğini yerine getirsinler. Talimatla değil -bunu özellikle altını çiziyorum- doğru bildiklerini ve gerçek anlamda bu gereğin yerine getirilmesi için o işi doğru bildikleri şekilde yapmalarını şart gördüğümü belirtmek istiyorum. Bankacılığı her zaman yurtiçinde ve dışında saygın bir hale getirecek davranış ve tutum, kendi kişiliklerinden kaynaklanacaktır. Bunun bilinci içinde hizmet vermeleri benim en büyük dileğimdir.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları