Home page
Haber Menüsü


Tekstilciler Ankara’ya raporla gitti
Tekstil İşverenleri Sendikası, Ankara’da başlayan ekonomi zirvesine, sorun ve çözüm önerilerini içeren bir rapor sundu
Ankara
AA
8 Şubat— Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin, bazı bankaların kredi borçlarının takibinde yapmakta olduğu işlemlerin disipline edilmesini istedi.

   
 
       
   
MSNBC News Ekonomi zirvesi başladı
MSNBC News Ekonomide kritik zirve bugün
MSNBC News Kumcu: Kriz bitmedi, devam ediyor
MSNBC News Armatörler Emlakbank'la anlaştı
MSNBC News Miras: Ufak da olsa revizyon lazım
MSNBC News Önal: Tüm sektörlerin sorunlarına çare arıyoruz
MSNBC News Oral: 153 bin mükellef yararlanacak
MSNBC News Okuyan: SSK ve Bağ-Kur'da af yok
MSNBC News KEREM ALKİN YAZIYOR: Reel sektör değişmek zorunda
MSNBC News TİM: İhracat hedefi sapacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakanlık’ta reel sektörün sorunlarının ele alındığı zirvede, Tekstil İşverenleri Sendikası tarafından sektörün sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir rapor sunuldu. Halit Narin imzasıyla, basına dağıtılan özet raporda, mali sektörde oluşan serbest Fonların, yerli üretimi ve yerli ticareti ve yeni yatırımları yeterince desteklemediğine işaret edildi.
       Raporda, “Bu Fon’lar yerli üretim ve yatırıma yönlendirileceği yerde, ne yazık ki ithalatı desteklemek yoluyla diğer ülkelerin ticaretine hizmet etmektedir. Üretimi talepten bir miktar daha hızlı bollaştırmanın enflasyonu yokedebilmenin de en sağlıklı yolu olduğu gerçektir” denildi.
       Bankaların mevduat portföylerinin bir bölümünün, üretimin işletme sermayesi ihtiyacına tahsisi önerilen raporda, özellikle bankaların uluslararası pazarda rekabet gücünü kanıtlamış veya kanıtlayabilecek işletmelere, geçici de olsa ortak olması ve finansal durumu düzelen firmalara yeniden hisse devrine imkan vermesinin faydalı olacağı görüşü dile getirildi.
       Rapora göre, bankaların kredi müşterilerine uyguladığı faizin bedeli mudilerine ödedikleri ortalama faizin iki katını aşmaması gerekiyor.
       Ayrıca, sektörde vadeli satışlar nedeniyle eskiden olduğu gibi senet avans kredisi, senet iştira kredisi ve stok avans kredisi uygulamasına geçilmesi dile getirildi.
       Raporda yer alan diğer istekler şöyle: “Eximbank kredilerine ihracat sigortası uygulaması yaygınlaştırılıp aracı banka teminatı istenmemelidir. Ayrıca, muhasebe düzeni yeminli mali müşavire dayalı ve beynelmilel formatta olan müesseseler için aracı banka teminatının aranmaması, ihracatta kolaylık sağlayacak ve rekabetimizi güçlendirecektir.
       Eximbank Türk Lirası Performans kredi prosedürünün basitleştirilmesi ve en geç bir ay içerisinde tamamlanarak cevaplandırılmasının sağlanma şartı getirilmeli. Ayrıca bu kredi limitleri firmaların yıllık ihracatları ile orantılı olarak 1 trilyon lira ile sınırlandırılmamalı ve süreleri de 6 aydan 12 aya çıkarılmalı.
       Eximbank kredilerinde yerli girdi oranı yüzde 70’in üzerinde olan ihracat projelerine öncelik verilmeli. İhracat taahhütlerinde kolaylık sağlanmalı, geçmişe dönük taahhütlerde belli bir af düşünülmeli. Eximbank gibi diğer bankalara da ihracatı destekleyecek ek görev verilmeli. KDV tahsilatında vadeli satışlara, vadeli ödeme koşulu getirilmelidir.”
       
SSK VE BAĞ-KUR PRİM BORÇLARI
       
Hükümetin birikmiş vergi borçları ve cezalarını taksitlendirme kararının memnuniyetle karşılandığı ifade edilen raporda, aynı uygulamanın, birikmiş SSK ve Bağ-Kur prim borçları için de yapılmasının zaruri görüldüğü ifade edildi.
       Raporda ayrıca, haksız rekabeti yaratan kayıtsız ekonomi ve haksız ithalatın yok edilmesi, ithalata emsal pazar fiyatı kontrolü ve denetleme uygulaması getirilmesi, dahilde işleme rejimi uygulamalarının yeniden gözden geçirilmesi, gümrüklerin merkezi denetime kavuşturulması, kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi, serbest bölgelerde yanlış uygulamaların yarattığı haksız rekabetin önlenmesi talepleri de yer aldı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları