Home page
Haber Menüsü


Ekonomide kritik zirve
Türkiye ekonomisinin son durumu, bugün Başbakanlık’ta düzenlenen zirvede reel sektör, banka temsilcileri ve koalisyon ortakları tarafından değerlendirilecek.
Levent Gürses / İstanbul
NTV-MSNBC
8 Şubat— Hükümet, bugün saat 11.00’de reel sektör ve bankacılık kesiminin temsilcilerini, “kriz” zirvesinde buluşturdu. Koalisyon ortakları zirvede sanayi ve bankacılık sektörünün temsilcileriyle ekonomideki durgunluğun aşılması için yeni önlemler belirlemeye çalışacak.

   
 
       
   
MSNBC News Ekonomi zirvesi başladı
MSNBC News Kumcu: Kriz bitmedi, devam ediyor
MSNBC News Armatörler Emlakbank'la anlaştı
MSNBC News Miras: Ufak da olsa revizyon lazım
MSNBC News Önal: Tüm sektörlerin sorunlarına çare arıyoruz
MSNBC News Oral: 153 bin mükellef yararlanacak
MSNBC News Okuyan: SSK ve Bağ-Kur'da af yok
MSNBC News KEREM ALKİN YAZIYOR: Reel sektör değişmek zorunda
MSNBC News TİM: İhracat hedefi sapacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ancak, vergi ödeme kolaylığının ardından, bugün yapılacak zirvede enflasyonla mücadele programını zorlayacak kararlar alacağı endişesi para piyasalarında tedirginlik yarattı.
        Mükelleflerin vergi borçlarını yıllık 3 faizle 18 ayda ödeme kolaylığı sağlayan düzenlemenin ardından bugünkü sanayici-bankacı zirvesinden çıkacak yeni borç ödeme kolaylıkları ve teşvik beklentileri IMF programından taviz verileceği endişesine yol açmış ve dün para piyasalarında faizlerin yükselmesine neden olmuştu. Faizler 5-10 puan artttı.
       Ancak, zirve kararı, durgunluktan bunalan reel sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı ve çeşitli sektörlerin temsilcileri kapsamlı öneri paketleriyle Ankara’ya geldiler.
       
ÖNLEMLER PAZARTESİ AÇIKLANACAK
       Hükümet temsilcileri ise, zirveden çıkacak kararların ekonomik istikrar programından sapılması veya sulandırılması anlamına gelmeyeceğini belirtti. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Salı günü yaptığı açıklamada, Perşembe günü (bugün) reel kurumlar ve finans kesimi ile biraraya geleceklerini, Cuma ve Cumartesi günü bakanlar ve bürokratlarla durum değerlendirmesi yapacaklarını, önümüzdeki Pazartesi günü de Bakanlar Kurulu’nun ardından bir dizi tedbirler açıklayacaklarını söyledi.
       Yılmaz, alınacak önlemlerin istikrar programının sulandırılması anlamına gelmediğini, “toplumdaki yükün adil paylaşılması ve bazı kesimlerin yok olmasını önlemek için yapılacak bir çalışma olduğunu” vurguladı.
       
HÜKÜMET NEDEN ELEŞTİRİLİYOR?
       Ancak, IMF yönetiminin çok yakından izlediği ve program kriterleri arasında yer alan Elektrik Piyasası Yasası’nın çıkarılması ve 21 bütçe içi ve 4 bütçe dışı fonun kapatılması gibi konularda atak davranmayan, Telekom’un sorunsuz özelleşmesi için yasaya bir madde eklemede ağır kalan hükümetin, “programdan taviz” tartışmalarına yol açacak önlemler arifesinde olması piyasalarda tedirginliğe neden olduğu gibi ekonomistler tarafından da eleştiriliyor.
       Hükümetin, IMF’ye verdiği taahhütler çerçevesinde, geciken Elektrik Piyasası Yasası’nın çıkarılmasının yanısıra 15 Şubat’a kadar fonları tasfiye etmesi, Şubat sonuna kadar da, satılacak bankalarla ilgili teklifleri almaya başlaması, Tütün Yasası’nı Meclis’ten geçirmesi, Tekel’in Özelleştirme İdaresi’nin portföyüne devrini tamamlaması, bankacılıkta iç risk yönetimi ve sermaye yeterlilik oranlarını ayarlayacak düzenlemeyi çıkarması gerekiyor.
       Maliye Bakanı Sümer Oral’ın hedefini “vergi tahsilatını artırmak ve hızlandırmak” olarak açıkladığı ve “kesinlikle vergi affı olmadığını” söylediği vergi borçlarına ödeme kolaylığı düzenlemesi ise, vergisini zamanında ödeyenlere haksızlık olması ve ödemeyenlerin kazançlı çıkması gibi gerekçelerle eleştiriliyor. Ayrıca, bu tür düzenlemeerin vergi tahsilatını hızlandırmadığı da savunuluyor.
       
KİMLER KATILIYOR?
       Böyle bir ortamda yapılan zirveye Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Fuat Miras ve bazı oda başkanları (İzmir Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası ve Kayseri Sanayi Odası), TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz, TESK Başkanı Derviş Günday, TZOB Başkanı Faruk Yücel ile TİSK Başkanı Refik Baydur, Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin, Deniz Ticaret Odası Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, demir çelik sektörünü temsilen Recep Yazıcı katılıyor.
       Toplantıda finans kesimini de Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu, Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, Halkbank, Vakıfbank, Emlakbank, Yapı-Kredi ve İş Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Koçbank, Dış Ticaret Bankası, TEB, Eximbank, Pamukbank ve Şekerbank genel müdürleri temsil ediyor.
       Toplantıdaki konuşmalar tutanağa geçirilecek ve bu tutanak ilgili bakanlıklar ile bürokratlara gönderilecek. Cuma ve haftasonu liderler, bakanlar, bürokratlar önlemleri somutlaştırarak, Pazartesi günü kanun hükmünde kararname ve tebliğ olarak açıklayacaklar.
       
NELER İSTEYECEKLER?
       Reel kesim temsilcilerinin zirvede önereceği önlemler arasında şunlar yer alıyor:
* Bankalara sağlanan birleşme ve reel sektör teşviki reel sektöre de sağlansın.
* Yatırım indiriminden stopaj alınmasına son verilsin.
* Firmaların banka borçlarının iki yılı ödemesiz, beş yıl vadeye yayılması için IMF ve Dünya Bankası’nın da desteğiyle tüzel kişiliği olan bir fon kurulsun. Bankalara borcu olan firmaların tüm borcu bu fona devredilsin.
* Tekstil sektörüne bankacılık kesimi tarafından taze kredi ve ödemesinde bazı kolaylıklar sağlansın. Eximbank kaynakları artırılsın.
* Denizcilik sektörünün kredi borçlarının ertelensin.
* Sanayi ve ihracatçıların kredi borçlarının tahsili için bankaların aralarında ortak bir havuz oluştursun.
* Esnafın, Halk Bankası’na olan 1 katrilyona yakın kredi borcunun, vadesi uzatılsın ve faizleri sabitlensin.
* Esnafın Bağ-Kur’a olan borcu 31 Aralık itibarıyla taksitlendirilsin ve gecikme faizi durdurulsun. Hayat standartı uygulaması ertelensin.
* Çiftçilerin 1997 yılından bu yana ödenemeyen kredi borçları taksitlendirilsin.
* Kamu, özel sektör ve belediyelerin SSK prim borçları taksitlendirilsin.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları