Home page
Haber Menüsü


Kumcu: Kriz bitmedi, devam ediyor
Mali Kriz ve Programın Geleceği Paneli’nde konuşan eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kumcu, BDDK’nın Türkiye ekonomisi için bir risk olduğunu savunarak, “Kriz bence bitmedi, aslında devam ediyor” dedi.
Ankara
AA
7 Şubat— Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve Hürriyet Gazetesi yazarlarından Ercan Kumcu, geçtiğimiz yılın Kasım ayında patlak veren ve Aralık ayında durulan mali krizin bitmediğini, aslında devam ettiğini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Miras: Ufak da olsa revizyon lazım
MSNBC News Oral: 153 bin mükellef yararlanacak
MSNBC News Gider indirimi oranı yüzde 85.7
MSNBC News Ekonomide kritik zirve yarın
MSNBC News Borçlanmada kritik denge
MSNBC News Siyaset kilitlendi, bono faizleri uçtu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İktisat/İşletme ve Finans Dergisi tarafından düzenlenen “Kasım-2000 Mali Krizi ve IMF Stand-by Programının Geleceği” konulu panelde konuşan Kumcu, mali kriz öncesi faizlerdeki hızlı düşüşün yanlışlığına dikkat çekerek, geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren hükümetin “Reform yorgunu” olmaya başladığını kaydetti.
       Kriz öncesi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) kuruluşu ve bunun piyasalara nasıl bakacağının bilinmemesinin tedirginliği artırdığını belirten Kumcu, mevsimsel hareketlerin yanı sıra siyasetçilerin de programı sahiplenmediğini söyledi.
       Merkez Bankası’nın pasif para politikalarını çok fazla benimsediğini, kur ve faiz riskini gözardı ettiğini ileri süren Kumcu, “Kriz bence daha bitmedi, aslında devam ediyor” diye konuştu. 2001 yılında beklenen durgunluğun çok erken geldiğini kaydeden Kumcu, hükümetin şimdi büyüme ve makro ekonomik istikrar arasında bir tercih yapma durumuna geldiğini ifade etti ve “Bence orta yol bulunacak” dedi.
       BDDK’nın Türkiye bankacılık sistemi için hala bir risk olduğunu savunan Kumcu, sistemde 40 yıllık birikmiş sorunlar bulunduğunu, bu sorunların 1-2 yıl içinde çözülmeye kalkılması durumunda kriz çıkartılacağını iddia etti.
       BDDK’nın yapıcı bir tutum sergilemesi gereğini vurgulayan Ercan Kumcu, “Türkiye’de yeni bir kriz çıkma olasığılı o kadar da düşük değil” değerlendirmesinde bulundu.
       
CELASUN: DURGUNLUĞA TOLERANS YOK
       Bilkent Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Panel Başkanı Merih Celasun da ortaya konan programların uluslararası kuruluşlar tarafından ortaya konulmasının “içini burktuğunu” belirterek, “Ama bir strateji ortaya konmuş, onun etkin uygulanması için destek olmakta fayda var” dedi.
       Türkiye benzeri ülkelerde ekonomik durgunluğa tolerans gösterilmediğini, yüksek enflasyona tahammülün daha fazla olduğunu vurguladı.
       
DENİZ GÖKÇE: YABANCILAR GELMEDİ
       Akşam Gazetesi yazarlarından Deniz Gökçe ise Türk insanının ekonomi bilimine hiç inanmadığını belirterek, Türkiye’de enflasyonu düşürme politikasının uygulanmadığını, enflasyonun sebep değil, bütçede oluşan “saçmalıkların” bir sonucu olduğunu söyledi.
       Telekom özelleştirmesinin yapılamayacağını düşündüğünü ifade eden Gökçe, Telekom özelleştirmesinin bir öneminin kalmadığını da vurguladı.
       Mali krizin ‘yapacağız’ deyipte yapılmayanların bir sonucu olduğunu ifade eden Gökçe, “Yabancılar bize güvenmediği için tüm mali risklerini Türklere yıkıp gitti. Krizden sonra yarısı da geri gelmedi” diye konuştu.
       Türkiye’nin krizden hafif bir yara aldığını, krizin siyasetin ekonominin önüne geçmesinin bir gereği olduğunu savunan Gökçe, şimdi toparlanılması durumda altı ayda düzlüğe çıkılacağını belirtti.
       
GÜVEN SAK: ÇOK HIZLI VE SERT
       Ankara Üniversitesi’nden Güven Sak ise durgunluğun beklenenden çok hızlı ve sert olduğunu belirterek, piyasalardaki tedirginliğin önünü görememekten kaynaklandığını söyledi.
       Önümüzdeki dönemde programı sürdürmenin siyasi riskinin arttığını vurgulayan Sak, yarın yapılacak toplantıdan çıkacak kararlara ilişkin olarak, tekil bir takım tedbirlerle bu durgunluğun içinden çıkmanın mümkün olmadığını vurguladı.
       
ÖZATAY: SAATLİ BOMBA
       Ankara Üniversite’sinden Fatih Özatay da şu anda enflasyonla mücadelenin ikinci planda olduğunu, önceliğin her an çıkabilecek bir krizi önlemek olduğunu savundu.
       Bankacılık sektörünün düzeltilmesi gerektiğini ancak bunun çok hızlı bir biçimde gerçekleştirilemeyeceğini vurgulayan Özatay, “Hızlı yaparsak bu yangına körükle gitmek olacak” değerlendirmesinde bulundu.
       Faiz, kur ve enflasyon hedeflerinin birbiri ile uyumlu olmadığını vurgulayan Özatay, “Bu programın önünde bir saatli bomba” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları