Home page
Haber Menüsü


Bütçe açığı oranı % 7.2’ye inecek
 
Maliye Bakanı Unakıtan, bütçe açığının GSMH’ye oranının yüzde 7.2’ye ineceğini belirterek, bütçe açığındaki gerilemenin hızlanacağını öngördü.  

 
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
20 Aralık 2004 —  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Uluslararası Para Fonu ile üzerinde uzlaşılarak hazırlanan 2004 yılında bütçe açığı hedefinin GSMH’ye oranının yüzde 10.9 olarak belirlendiğini, ancak gerçekleşmenin yıl sonu itibariyle yüzde 7.2 olmasının beklendiğini kaydederek, bütçe açığındaki düşüş eğiliminin 2005 yılında da devam edeceğini söyledi. Unakıtan TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 2004 yılı bütçe gerçekleşmelerinin, 2005 yılı bütçe hazırlıkları çerçevesinde yapılan son revizyona göre daha iyi bir sonuç vereceğini belirtti.

   
 
       
   
MSNBC News IMF ekonomik programdan memnun
MSNBC News 2005 Bütçesi Komisyon'dan geçti
MSNBC News Büyüme üçüncü çeyrekte hız kesti
MSNBC News Enflasyon yeniden düşüş eğiliminde
MSNBC News Turist sayısı 16.7 milyona ulaştı
MSNBC News OECD ve IMF'nin tahminleri olumlu
MSNBC News Bonoya yüzde 15 vergi geliyor
MSNBC News DPT: TEFE'de hedef aşılabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  IMF ile yapılan müzakareler çerçevesinde şekillendirilen konsolide bütçede, faiz dışı fazlanın GSMH’ya oranı yüzde 5 olarak öngörülürken, toplam kamuda bu oran yüzde 6.5 baz alındı. Hükümet bütçeyi hazırlarken son iki yıldır bu oranlarda bir değişiklik yapmıyor.
       
2005 AÇIĞI 29,1 MİLYAR YTL
       TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmeye başlanan 2005 yılı bütçesinde giderler 155,628 milyar YTL, gelirler 126,490 YTL olarak öngörülürken, bütçe açığı da 29,138 milyar YTL olarak yer aldı.
       Unakıtan, bütçenin tümü üzerindeki sunuş konuşmasını yaptı ve 2005 yılı bütçesiyle faiz yükünün hem nominal hem de reel olarak azaltılacağını, yatırımlarda yüzde 40 oranında reel artış öngörüldüğünü, çalışanların ve emeklilerin enflasyona ezdirilmemesinin öngörüldüğünü, iç ve dış piyasalara güven verildiğini ifade etti.
       Vergi barışı ile ihtilaflı dosya sayılarının azaltılarak yasanın hedeflerine büyük oranda ulaşıldığını ve 4,7 katrilyon liralık bir tahsilat yapıldığını anlatan Unakıtan, vergi sisteminde önemli düzenlemeler yapılan yasa tasarısının yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacağını söyledi.
       Unakıtan, AKP hükümetleri tarafından hazırlanan 2003 ve 2004 bütçelerinde olduğu gibi, 2005 yılı bütçesinde de kamu sektöründe mali disiplinin kararlı şekilde uygulanacağını, bütçe ödeneklerini uygulanan ekonomik programa uygun olarak tahsis edildiğini söyledi.
       Uzun yıllardan sonra enflasyonda tek haneli rakamlara ulaşıldığını ve bunun kalıcı olması için çaba gösterildiğini ifade eden Unakıtan, 2007 yılı sonunda enflasyonun yüzde 4’e indirilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.
       2004 yılı ilk 10 aylık verilerine göre cari açığın 10,7 milyar dolar olduğunu ifade eden Unakıtan, “Şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da cari dengedeki açığın finansmanında herhangi bir sorun yaşanmayacaktır” dedi.
       Unakıtan, 2003 yılında Ocak-Ekim döneminde 1,3 milyar dolar olan yabancı doğrudan yatırım girişinin 2004 yılı aynı döneminde 2,4 milyar dolara ulaştığını belirterek, AB ile tam üyelik müzakerelerinin kesinleşmesinin ardından bu girişin artarak süreceğini söyledi.
       Unakıtan, iç borç stokunun 2004 Ekim ayı itibarı ile 225,6 katrilyon liraya ulaştığını ancak iç borç faiz oranlarının düştüğünü belirterek şunları söyledi: “Toplanan 100 lira verginin 2004 yılı sonunda 57 lirası, 2005 yılında ise 47 lirası faiz ödemelerine gidecektir. Kamu net borç stokunun 2004 yılı sonunda yüzde 68 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Kamu borç stokunu sürekli azaltarak, 2007 yılında yüzde 60 olan Maastrich kriterleri düzeyine indirmeyi hedefliyoruz.”
       
2004 RAKAMLARINDA REVİZYON
       Unakıtan, bu yılın bütçesinde son yapılan revizyonda 24.55 katrilyon lira olarak öngörülen konsolide bütçede faiz dışı fazlanın (FDF) 26.3 katrilyon lira olarak gerçekleşmesinin öngörüldüğünü söyledi.
       Unakıtan, 2004 yılında son yapılan revizyon ile 142.6 katrilyon lira olarak tahmin edilen harcamaların 139.1 katrilyon liraya gerileyeceğine işaret ederken, 108.6 katrilyon lira olan gelir hedefinde ise bir değişikliğin bulunmadığını vurguladı.
       Bütçe açığı tahmininin 33.99 katrilyon liradan 30.4 katrilyon liraya gerilediğini vurgulayan Unakıtan, 58.5 katrilyon lira olarak tahmin edilen faiz giderlerinin de 56.7 katrilyon lira olarak gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.
       Unakıtan, “2004 yılı başlangıç ödenekleri ile karşılaştırıldığında bütçe harcamaları 10.9 katrilyon lira daha az, bütçe gelirleri ise 4.5 katrilyon lira daha fazla gerçekleşecektir. Söz konusu gelir artışının 1.4 katrilyon lirası özel gelirlerden kaynaklanmaktadır” dedi.
       
GÖRÜŞME 13 TURDA BİTECEK
       Genel Kurul’da ilk olarak Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay ve RTÜK’ün 2005 yılı bütçeleri görüşüldü. Görüşmeler sonunda Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay ve RTÜK’ün 2005 yılı bütçeleri kabul edildi.
       Başbakanlık, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, SosyalHizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Diyanet İşleri Bakanlığı’nın bütçeleri 21 Aralık Salı; Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Danıştay Başkanlığı bütçeleri 22 Aralık Çarşamba günü görüşülecek.
        Milli Savunma Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı bütçeleri 23 Aralık Perşembe;İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bütçeleri ise 24 Aralık Cuma günü ele alınacak.
        Adalet Bakanlığı, Yargıtay Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖKile 53 üniversitenin bütçesi 25 Aralık Cumartesi; Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçeleri 26 Aralık Pazar günü görüşülecek.
       27 Aralık Pazartesi günü Maliye Bakanlığı ile Gelir Bütçesi, 2005 Mali Yılı Bütçe Kanun tasarıları ile 2003 Mali Yılı Kesin Hesap Kanunutasarılarının maddeleri ele alınacak. 2005 yılı bütçe maratonu, 28 Aralık Salı günü, bütçenin tümü üzerinde yapılacak görüşmelerle sona erecek.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları