Home page
Haber Menüsü


Enflasyon yeniden düşüş eğiliminde
Gıda ve giyimin baskısıyla Ekim ayında sıçrayan enflasyon, Kasım’da çekirdek enflasyon ve tarım fiyatlarının hız kesmesiyle geriledi. DİE verilerine göre, TEFE binde 7, TÜFE yüzde 1.54 artış gösterdi.
Ankara/İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
3 Aralık 2004— Enflasyon, Kasım ayında toptan eşya fiyatlarında binde 7.5, tüketici fiyatları yüzde 1.54 artış gösterdi. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, yıllık bazda tüketici fiyatları yüzde 9.79, toptan eşya fiyatları ise yüzde 14.4 artış gösterdi. Kasım ayında enflasyon tarım sektöründe yüzde 1.2 artış gösterirken, çekirdek enflasyon binde 2 artış gösterdi.

   
 
       
   
MSNBC News Cari açık 11 milyar dolara yaklaştı
MSNBC News Ekonomiye yeni yol haritası çizildi
MSNBC News Sanayi üretimi yüzde 7.6 arttı
MSNBC News İhracat rekor kırdı, 60 milyar dolara dayandı
MSNBC News MB: Enflasyon hedefi riske girebilir
MSNBC News OECD'nin büyüme tahmini % 6.4
MSNBC News Enflasyon Ekim'de gıdayla sıçradı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uzmanlar, Kasım ayında çekirdek enflasyonun petrol fiyatlarının yarattığı baskıyı hafifletmesinin etkili olduğunu ifade ederken, böylece Ekim ayındaki tırmanışın geçici olduğunun onaylandığını kaydettiler.
       CNBC-e’nin hazırladığı ankette enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 1.51, toptan eşya fiyatlarının yüzde 1.6 artması bekleniyordu.
       Kasım ayı itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyona bakıldığında ise toptan eşyada yüzde 11.07, tüketici fiyatlarında yüzde 11.29 olarak hesaplandı. Geçen yıl Kasım’da, 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 27.1, tüketici fiyatlarında da yüzde 26.3 olmuştu.


       
       Kasımda ev eşyası fiyatlarında yüzde 0.2, sağlık harcamalarında yüzde 0.2 artış yaşanırken, ÖTV artışı nedeniyle otomobil fiyatlarına gelen zam yüzünden ulaştırma harcamalarında yüzde 3.1 oranında büyüme kaydedildi. Eğitim fiyatlarının değişmediği kasım ayında lokanta ve pastane harcamaları yüzde 1.2, çeşitli mal ve hizmetlerle ilgili harcamalar ise yüzde 0.4 zamlandı. Eğlence ve kültür harcamaları ise yüzde 0.2 oranında arttı.
       Kasım ayı enflasyon oranının 0.4 puanı gıda, 0.3 puanı ulaştırma, 0.3 puanı konut, 0.1 puanı giyim, 0.1 puanı ise ev eşyasından kaynaklandı.
       
EN YÜKSEK ARTIŞ KAYSERİ’DE
       Seçilmiş iller itibariyle kasımda en yüksek fiyat artışı yüzde 2.6 ile Kayseri’de yaşandı. Kayseri’yi yüzde 2.2 ile Samsun, yüzde 2.1’le Eskişehir, yüzde 2 ile de Adana izledi. Üç büyük ilden Ankara’da fiyatlar yüzde 1.4, İstanbul’da yüzde 1.6 ve İzmir’de yüzde 1.4 arttı. Kasımda tüketici fiyatları Antalya’da yüzde 0.9, Bursa’da yüzde 1.6, Zonguldak, Denizli ve Konya’da yüzde 1.1, Diyarbakır’da yüzde 1.8, Erzurum’da yüzde 0.7, Gaziantep’te yüzde 1.9, mersin’de yüzde 1.4, Kocaeli’de yüzde 0.8, ve Trabzon’da yüzde 1 oldu.
       Ekimde yüzde 6.1 oranında artan tarım fiyatlarında kasım ayında ise yüzde 1.2 oranında artış yaşandı. Bu kapsamda tarım ve avcılık fiyatları yüzde 1.6 artarken, balıkçılık fiyatlarında yüzde 6.7 oranında azalma yaşandı. Tarım fiyatlarında yılın ilk 11 ayında yüzde 12.3, son bir yılda ise yüzde 12.6 oranında artış kaydedildi.
       Madencilik fiyatları ise ham petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki yüzde 12.8’lik artışın etkisiyle kasımda yüzde 4.6 oranında büyüme kaydetti. Kamu madencilik fiyatlarının yüzde 5.8 arttığı kasımda özel sektör fiyatlarında ise yüzde 1.8 artış yaşandı. Madencilik fiyatları ocak-kasım döneminde yüzde 20.7, son bir yılda ise yüzde 21.1 ile genel enflasyon oranlarının oldukça üzerinde gerçekleşti.
       Son bir yıldır düşüş yaşanan elektrik, gaz ve su fiyatlarında ise doğalgaza yapılan zam nedeniyle kasımda yüzde 0.7 oranında artış kaydedildi. Bu kapsamda elektrik ve gaz fiyatları yüzde 0.7 artarken, su fiyatları da yüzde 2.3 oranında zamlandı. Sektörün fiyatlarında yılın ilk 11 ayında yüzde 0.9, son bir yılda ise yüzde 0.7 oranında düşüş kaydedildi.
       TEFE’deki yüzde 0.75 oranındaki artışın 0.4 puanı imalat sanayiinden, 0.3 puanı tarımdan, 0.1 puanı ise madencilikten kaynaklandı.
       
EKİM’DE GIDA YÜKSELTMİŞTİ
       Tarım ve giyim sektöründeki artışlar yanında, petrol fiyatlarındaki yükseliş Ekim ayında enflasyonun yükselmesine neden olmuştu. Ekim’de TÜFE yüzde 2.22, TEFE yüzde 3.23 artış göstermişti. Ekim ayı itibarıyla yıllık enflasyon TEFE’de yüzde 15.48, TÜFE’de ise yüzde 9.86 düzeyindeydi.
       
İSTANBUL’DA FİYATLAR YÜZDE 1.4 ARTTI
       Diğer yandan, İstanbul’da Kasım ayında perakende fiyatlar yüzde 1.4, toptan fiyatlar binde 2 arttı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan 1995 bazlı geçinme endeksine göre, yıllık ortalama artışlar perakende fiyatlarda yüzde 11.5, toptan fiyatlarda yüzde 12.4 olarak gerçekleşti.
        Bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ise perakende fiyatlar yüzde 8.4, toptan fiyatlar yüzde 9.1 artış gösterdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları