Home page
Haber Menüsü


Bonoya yüzde 15 vergi geliyor
Meclis Başkanlığı’na sunulan ve vergi kanunlarında YTL’ye uyum yanında değişiklikleri öngören yasa tasarısı, 2006’dan itibaren yatırım araçlarında yüzde 15 stopaj öngörüyor. Gelir Vergisi’nde tavan ise yüzde 40’a çekildi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
17 Aralık 2004— Finansal yatırım araçlarında 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren tek ve basit vergilemeye geçilmesi kapsamında uygulanacak olan stopaj oranı yüzde 15 olarak belirlenirken, gelir vergisinde yüzde 45 olan üst sınır 2005 başından itibaren yüzde 40’a çekildi. Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan “Vergi Kanunlarının Yeni Türk Lirası’na uyumu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” bugün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

   
 
       
   
MSNBC News Gelir ve Kurumlar Vergisi düşüyor
MSNBC News Vergiye indirim son dönemeçte
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı düzenlemeyle, 1999 yılında getirilen ancak her yıl geçici olarak uzatılan tüm finansal yatırım araçlarının vergilendirilmesindeki mevcut sistemin yerine 2006 başından itibaren yeni ve basit bir sisteme geçilecek.
       Yeni düzenleme kapsamına menkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından veya elde tutma sürecinde elde edilen gelirler, mevduat faizleri, özel finans araçlarından elde edilen gelirler ve repo kazançları giriyor.
       Yapılan düzenlemede Hazine tarafından ihraç edilen tahvillerden sağlanan getirilerle özel sektör tahvillerinden sağlanan getirilerin de aynı esaslar çerçevesinde vergilendirilmesi sağlanıyor.
       
BEYANNAME GEREKMEYECEK
       Yürürlük ve yürütme dahil toplam 45 maddeden oluşan tasarıya göre, bankalar ve aracı kurumlar takvim yılının üçer aylık dönemleri itibariyle söz konusu yatırım araçlarından yüzde 15’lik kesintiyi yapacaklar. Böylece mükelleflerin beyanname vermelerine gerek kalmayacak.
       Tasarıya göre, 1 Ocak 2006 ‘dan önce iktisap edilmiş olan menkul kıymetlerin elden çıkarılmasından sağlanan gelirlerin vergilendirilmesinde 31 Aralık 2005 tarihi itibariyle geçerli olan hükümler uygulanacak.
       
MEVCUT DURUMDA UYGULAMA
       Mevcut durumda repoda stopaj yüzde 22, Döviz Tevdiat Hesaplarında (DTH) 1 yıla kadar vadede stopaj yüzde 24, 1 yıldan uzun vadede yüzde 18 olarak uygulanıyor.
       Stopaj, TL mevduatta 3 aya kadar vadelerde yüzde 18, 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 16, 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 12, 1 yıl ve daha uzun vadede ise yüzde 7 olarak uygulanıyor.
       Devlet tahvili ve hazine bonosunda stopaj yüzde sıfır, (A) tipi fonlarda stopaj oranı yüzde sıfır, (B) tipi fonlarda ise yüzde 10 olarak uygulanıyor Mevcut durumda, repoda, TL ve döviz mevduatında, (B) tipi yatırım fonunda beyanname verilmiyor. TL ve döviz bazlı hazine kağıtları, eurotahvil ve hisse senetlerinden elde edilen gelirin belirli bir tutarı aşması durumunda beyanname verilmesi gerekiyor.
       Hisse senetlerinin vergilendirilmesinde ise halka açık şirketlerde 3 ay ve daha fazla, açık olmayanlar da ise 1 yıl ve daha fazla elde tutulması durumunda kazanç ne olursa olsun vergi muafiyet uygulanıyor. Bu sürelerin altındaki elde tutmalarda ise vergi alınmıyor.
       
GELİR VERGİSİ ÜST SINIRINDA İNDİRİM
       Gelir vergisi oranlarının en üst sınırını da yeniden belirleyen tasarıya göre, mevcut durumda yüzde 45 olarak uygulanan en yüksek oran yüzde 40’a çekilirken, en alt sınır olan yüzde 20’lik dilim ise aynen korundu.
       Buna göre, gelir vergisine tabi gelirler 6,600 YTL’ye kadar yüzde 20; 15,000 YTL’nin 6,600 YTL’si için 1,320 YTL, fazlası yüzde 25; 30,000 YTL’nin 15,000 YTL’si için 3,420 YTL, fazlası yüzde 30; 78,000 YTL’nin 30,000 lirası için 7,920 YTL, fazlası yüzde 35; 78,000 YTL’nin fazlasının 78,000 YTL’si için 24,720 YTL, fazlası yüzde 40 oranında vergilendirilecek.
       Tasarıyla, şirketlerin gayrimenkul satışlarından doğan kazançlarının sermaye eklenmesi durumunda bunun kurumlar vergisinden istisna tutan düzenleme de kalıcı hale getirildi. Gelir Vergisi dilimine ilişkin madde 2005 yılı gelirlerine uygulanmak üzere 1 Ocak 2005’ten itibaren yürürlüğe girecek.
       Damga Vergisi, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi Kanunu, Tapu Harçları, Belediye Geliri Kanunu’na ilişkin düzenlemeler getiren tasarı ile ayrıca yeni yılda tedavüle girecek olan Yeni Türk Lirası’na bazı vergilerini uyumu sağlanıyor.
       
ÖTV LİSTESİ DEĞİŞTİ
       Tasarıyla ÖTV listesine bazı değişiklikler yapılırken, Bakanlar Kurulu’na bu vergi oranlarına ilişkin aralıkları değiştirme konusundaki yetkiler de yeniden belirlendi.
       ÖTV listesinde YTL’ye uyum için tutarlarda değişiklik yapılırken, tütün ve sigaraya ilişkin bölümde ise uygulama değişikliğine gitti. Buna göre, tütün ve purolara uygulanan yüzde 55.3’lük oranda bir değişiklik yapılmazken, daha önce adet başına uygulanan maktu vergi, hem maktu hem de ağırlığa göre yeniden düzenlendi.
       Tasarıda ayrıca, alkollü içkiler, yağlar ve benzeri bazı ürünlerde yeni vergi tutarları getirildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları