Home page
Haber Menüsü


2005 Bütçesi Komisyon’dan geçti
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2005 Mali Yılı Genel ve Katma Bütçe Kanunu tasarısı, kabul edildi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
8 Aralık 2004— Uluslararası Para Fonu ile üzerinde mutabakata varılarak hazırlanan 2005 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarının önümüzdeki günlerde Genel Kurul’da ele alınması bekleniyor. Bütçe Yasası 1 Ocak 2005’ten itibaren yürürlüğe girecek. Hükümet, bütçeyi IMF ile yaptığı görüşmeler sonucunda faiz dışı fazlanın gayri safi milli hasılaya (GSMH) oranını bütçe için yüzde 5, toplam kamu sektörü için de yüzde 6.5’e gelecek şekilde hazırladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bütçede giderler 155.5 katrilyon, gelirler 126.3 katrilyon, bütçe açığı 29.1 katrilyon, faiz dışı fazla 27.3 katrilyon ve IMF tanımlı FDF de 24 katrilyon lira olarak belirlendi.
       Bütçede kamu çalışanlarına 2005 yılında yapılacak maaş artışı yüzde 10.7 olarak öngörülürken, yan ödemelerle bu oran yüzde 12’nin üzerine çıkıyor.
       Vergi gelirlerinin 118.950 katrilyon lira, faiz giderlerinin 56.440 katrilyon lira, sosyal güvenlik transferinin 22.025 katrilyon lira olarak öngörülen bütçede, tarımsal destekleme için ayrılan pay 3.461 katrilyon lira oldu. Tasarının önem taşıyan bazı unsurlarını şöyle:
* Kural olarak 2005 yılı yatırım programına ek yatırım cetvellerinde yer alan projeler dışında herhangi bir projeye harcama yapılamayacak.
* 2005 yılı içinde 4749 sayılı kanuna göre sağlanacak garantili imkan limitinin 2 milyar doları aşamayacağı ve bu tutarı bir katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu’nun yetkili olduğu belirlendi.
* 2005 yılı bütçesiyle belirlenen başlangıç ödeneklerinin yüzde 1’ine kadar ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç edilebilecek.
* Dış borçlanma imkanları ile satın alınacak malzeme ve hizmetlere ait taahhüt evrakı ve sözleşme tasarılarının Maliye Bakanlığı’nca vize edilmeden satın alma işlemi gerçekleştirilemeyecek.
* Personel açıktan atamaları ile konsolide bütçe dışındaki kurum ve kuruluşlardan yapılacak memur nakilleri toplamı 48 bini geçemeyecek.
       
TÜBİTAK TARTIŞMASI
       Bütçenin görüşülmesi sırasında, kamu kurum ve kuruluşlarına 217 yeni araç almaları için olanak da sağlandı. Bu kuruluşlar arasında Danıştay, Sayıştay, Diyanet İşleri, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bulunuyor. Söz konusu araçlar, hibe, bağış, İş Yurtları Kurumu ve döner sermaye giderlerinden karşılanacak.
       Öte yandan, Komisyon’da AKP’li üyelerin verdiği ve hükümetin desteklediği bir önerge ile, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) üniversitelere bilimsel ve teknoloji projeleri için kullandırılacak kaynaklardan döner sermaye kesintisi yapılması engellendi. CHP’li Komisyon üyesi Ali Kemal Kumkumoğlu, önergenin gerekçesini açıklayan Maliye Bakanlığı Bütçe Genel Müdürü Hasan Gül’ün, Komisyon üyelerini yanılttığını iddia etti.
       Bunun üzerine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bürokratına yönelik suçlamayı sinirli bir şekilde kabul edemeyeceğini belirterek, “Bu lafı aynen iade ediyorum. Burada teknik konular konuşuluyor” dedi.
       
CHP MEMUR MAAŞI İÇİN ÖNERGE VERDİ
       Komisyon’da CHP’li üyeler memur maaşlarına gelecek yıl için yapılan yüzde 10.7 oranındaki artışın yetersiz olduğunu belirterek, maaşların yüzde 22 oranında artırılması için bir önerge verdi.
       Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, hükümetin enflasyonu tek haneli rakama indirerek memura büyük bir katkı yaptığını belirterek, memur maaşlarının mali disiplin anlayışı çerçevesinde daha fazla artırılamayacağını söyledi.
       CHP’li Mustafa Özyürek, memur maaş artışının son derece düşük olduğunu kaydederek, “Hükümet yüzde 6.5’lik faiz dışı fazlanın yakalanması için maaşların artırılmadığını söylüyor ama yüzde 6.5, 2001 krizini aşmak için gerekli olan bir orandı. Memura nereden kesilecekse kesilsin, hangi vergi artırılacaksa artırılsın biraz daha maaş artışı yapılsın” dedi. Komisyon’da hükümetin karşı çıktığı yüzde 22 oranında artış önergesi kabul edilmedi.
       Unakıtan’ın önergeyi değerlendirirken, “Memura selam olsun diye, memur maaşlarının artırılması isteniyor” sözleri Komisyon’da tartışmalara yol açtı.
       CHP’lilerin, memur maaşlarının artırılması konusundaki taleplerinin küçümsendiği yönündeki itirazlarına karşılık Unakıtan, sözünün yanlış anlaşıldığını belirterek, Komisyon’dan özür diledi.
       Devlet Bakanı Ali Babacan ise, CHP’lilerin piyasadaki hareketliliğin söylendiği kadar fazla olmadığı yönündeki açıklamalarına karşılık, “Beyaz eşya sektöründe buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırının son iki yıldaki satış adedi 7 milyonu geçti. Hiçbir dönemle karşılaştırılamayacak kadar bir artış oldu” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları