Home page
Haber Menüsü


Büyüme üçüncü çeyrekte hız kesti
Ekonomide yılın ilk yarısında gözlenen tempolu yükseliş, üçüncü çeyrekte hız kesti. DİE verilerine göre, GSMH yüzde 4.7, GSYİH yüzde 4.5 artış gösterdi.
Ankara/İstanbul
NTV-MSNBC
10 Aralık 2004— Ekonomideki soğumaya yönelik öncü göstergelerin de paralelinde yılın ilk yarısında hızlı büyüyen Türk ekonomisi, Temmuz-Eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyrekte hız kesti. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, Gayri Safi Milli Hasıla yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.7 artarken, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yüzde 4.5 artış artış gösterdi.

   
 
       
   
MSNBC News MB'den enflasyon uyarısı geldi
MSNBC News Sanayi üretimi 2.5 yılın en düşüğünde
MSNBC News İç talep yavaşlıyor, tüketim azalıyor
MSNBC News 2005 Bütçesi Komisyon'dan geçti
MSNBC News Enflasyon yeniden düşüş eğiliminde
MSNBC News OECD'nin büyüme tahmini % 6.4
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dokuz aylık dönemde ise, GSMH yüzde 9.7 artarken, GSYİH yüzde 8.7 artış gösterdi. Sektörel bazda bakıldığında ise üçüncü dönemde inşaat yüzde 1 daralırken, sanayi yüzde 6.6 arttı.
       
TAHMİNLERİN ALTINDA
       CNBC-e’nin 26 kurum ekonomisti arasında yaptığı ankete göre, GSMH’nin yüzde 8, GSYİH’nin yüzde 7.6 artması bekleniyordu.
       Aynı ankette, yıl sonu büyüme hızının Gayri Safi Yurtiçi ve Milli Hasıla’da yüzde 5.2 olması tahmin edilmişti. 2003 yılında GSMH yüzde 5.8 artarken GSYİH yüzde 5.9 artış göstermişti. Gayri Safi Milli Hasıla yılın ilk çeyreğinde yüzde 12.4, ikinci çeyreğinde yüzde 14.4 artmıştı.


       
       
SOĞUMA İŞARETLERİ ARTTI
       Ekonomistler, üçüncü çeyrek itibariyle açıklanan verilerin hükümetin yıl sonu hedefi olan yüzde 10’luk büyüme oranını riske soktuğunu belirtirken, bu rakamın yakalanamayabileceğini ifade ettiler.
       JP Morgan Chase Başekonomisti Yarkın Cebeci, CNBC-e’ye yaptığı değerlendirmede, talepteki yavaşlamanın beklenenden de hızlı olduğuna işaret ederken, “Kamu harcamalarındaki daralma etkili. Veriler itibariyle özel sektörde iyileşme işaretleri söz konusu. Gerek harcama, gerek üretim yönünden rakamların gerilemesi ekonominin yavaşladığına işaret ediyor” dedi.
       Deutsche Bank Başekonomisti Tevfik Aksoy da yaptığı değerlendirmede, dünya konjonktüründe üçüncü çeyreğin olumsuz seyretmesi yanında, ekonominin hızını zayıflatmaya yönelik önlemlerin sert etki yaptığını kaydetti. Dördüncü çeyrekte de benzer bir büyüme oranı çıkabileceğine işaret eden Aksoy, “Yavaşlamayı bekliyordum. Cari açıkla ilgili endişelerin de ortadan kalkmasıyla kaygı verici bir görünüm söz konusu değil” dedi. Ekonomide aşırı ısınmadan bahsetmenin mümkün olmadığını kaydeden Aksoy, “Yıl sonu itibariyle enflasyonda yüzde 8 hedefinin yakalanması zor, dokuz çerçevesinde bir rakam gelecektir. Bunun da sonraki aşamada beklentileri bozabileceğini ifade edebilirim” dedi.
       
SANAYİDE BÜYÜME %6.6
       Yılın üçüncü çeyreğinde ‘sabit fiyatlarla’ ithalat vergisinde yüzde 20 artış olurken, sanayide yüzde 6.6, ticarette yüzde 7.1, ulaştırma-haberleşmede de yüzde 3.8 büyüme yaşandı.
       Temmuz-Eylül döneminde ‘sabit fiyatlarla’ serbest meslek ve hizmetler yüzde 3.8, mali kuruluşlar ile konut sahipliği yüzde 1.3, devlet hizmetleri de yüzde 1.1 büyüdü. Aynı dönemde tarım yüzde 1.6, inşaat sektörü yüzde 1 ve kar amacı olmayan kuruluşlar da yüzde 0.7 oranında küçüldü.
       
TARIM SEKTÖRÜ DARALDI
       Yılın 9 aylık döneminde ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla tek daralan sektör, yüzde 1.2 ile tarım oldu. Buna karşılık aynı dönemde ithalat vergisi yüzde 28.4, ticaret yüzde 13.3, sanayi de yüzde 10.5 büyüdü.
        Ulaştırma-Haberleşme yüzde 6.1, serbest meslek ve hizmetler yüzde 7.7 oranında gelişme gösterirken, inşaat yüzde 0.4, mali kuruluşlar yüzde 1, konut sahipliği yüzde 1.6, devlet hizmetleri yüzde 1.2, kar amacı olmayan kuruluşlar da yüzde 0.3 oranında büyüdü.
        ‘Cari fiyatlarla’ ise Türkiye’nin GSMH’si yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 17.1, yılın 9 ayında yüzde 18.2, GSYİH ise üçüncü çeyrekte yüzde 17.1, yılın tamamında ise yüzde 17.6 arttı.
       
ÖZEL TÜKETİM YAVAŞLADI
       Harcama gruplarına göre gelişme hızlarına bakıldığında, sabit fiyatlarla özel nihai tüketim harcamalarında, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6.7, yılın 9 ayında ise yüzde 10.8 artış kaydedildi.
        Bu yılın ikinci çeyreğinde özel tüketim harcamalarının yüzde 16.4 oranında artığı gözönüne alındığında, üçüncü çeyrekte özel nihai tüketim harcamalarının hız kestiği görülüyor.
       
KAMUDA TÜKETİM %4.8 DÜŞTÜ
        Devletin nihai tüketim harcamaları ise yılın üçüncü çeyreğinde de bir önceki 3 aylık dönemde olduğu gibi yine daraldı. Nitekim üçüncü üç ayda devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 7.1 azaldı. Devletin tüketim harcamaları ilk 9 ayda da yüzde 4.8 düştü.
       Gayri safi sabit sermaye oluşumunda, 3. üç aylık dönemde yüzde 23.5, yılın 9 ayında ise yüzde 41.1 artış oldu. Mal ve hizmet ihracatı, 3. çeyrekte yüzde 7.8, 9 ayda yüzde 11, mal ve hizmet ithalatı ise üçüncü 3 ayda yüzde 16, yılın tamamında yüzde 26.5 arttı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları