Home page
Haber Menüsü


 
Büyüme ve işsizlik
 
2000’deki açık işsiz nüfusu 1.4 milyon iken 2003’te 2.6 milyona çıkan ve yüzde 10,5’luk işsizlik oranına ulaşan Türkiye’nin, bu 1 numaralı sorununu aşabilmesi için çok istikrarlı ve devamlı bir büyümeye ihtiyacı olduğu açık.
 
Mustafa Sönmez
NTV-MSNBC
 
12 Nisan 2004—  Kriz sonrası, üst üste gerçekleşen ve ortalaması yüzde 7’ye varan iki büyüme yılında beklenenin aksine, istihdamın artmaması gündemin en önemli maddelerinden biri. İstihdam, krizi izleyen iki büyüme yılında ortalama yüzde 2 arttı. Büyümenin beklendiği ölçüde istihdam yaratmaması, dolayısıyla işsizlik oranını sürekli büyütmesi, bu son dönemin olgusu değil. 1990-2003 dönemine ait bir analiz yapıldığında da, 14 yılın büyüme artışının yıllık ortalama yüzde 3.5 olduğunu, ama istihdam artışının yıllık yüzde 1.5’ta kaldığını görüyoruz. Görüldüğü gibi, 1990 sonrası büyüme temposu düşüktür.

   
 
       
   
MSNBC News Mustafa Sönmez: Bu "büyüme" sürdürülebilir mi ?
MSNBC News Mustafa Sönmez: Medyanın açmazları ve kırılma zamanı
MSNBC News Mustafa Sönmez: İstanbul, AKP ve CHP
MSNBC News Mustafa Sönmez: İşsizliğin görünmeyen yüzü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu dönemde üç negatif büyüme yılı vardır: 1994,1999,2001. Düşük büyüme dönemi ile birlikte, istihdam artışı ortalaması da yüzde 1.5 ile çok düşüktür. Dönem büyüme ortalaması ile istihdam artış ortalaması farkı, “iş yaratmada gereken asgari büyüme oranı”nı verir. Yani yüzde 3,5 ile yüzde 1,5’un farkı olan yüzde 2, yeni istihdam yaratmak için geçilmesi gereken asgari büyüme eşiğidir. Türkiye, aynı istihdamla yüzde 2 büyümeyi gerçekleştirmekte, ancak sonrasında, yani yüzde 2 büyümeyi geçtikten sonra istihdam yaratabilmektedir.
       Oysa bu eşik gelişmiş Batı ülkelerinde yüzde 1-1.5 aralığındadır.
       
YÜZDE 6 BÜYÜME İHTİYACI
       İstihdam artışı, yüzde 2 büyüme eşiğinin ardından gerçekleşiyorsa, örneğin Türkiye önümüzdeki yıllarda ortalama yüzde 6 büyümeyi yakalayabilirse, istihdamda yıllık ortalama yüzde 4 artış sağlayacak demektir. Ne var ki, bir yandan da işgücü ordusu sürekli artmakta ve çalışabilir nüfusta ve işgücüne katılma oranındaki yıllık artış da yüzde 3,5’a ulaşmaktadır. Dolayısıyla yıllık yüzde 6 büyüme, ancak işgücü ordusuna yeni katılanları emebilecek, işsizlik oranında sadece yüzde yarım azalmaya imkan verecektir.
       2000’deki açık işsiz nüfusu 1.4 milyon iken 2003’te 2.6 milyona çıkan ve yüzde 10,5’luk işsizlik oranına ulaşan Türkiye’nin, bu 1 numaralı sorununu aşabilmesi için çok istikrarlı ve devamlı bir büyümeye ihtiyacı olduğu açık. Ama nasıl?
       Öte yandan biliyoruz ki, 1990’ların başından itibaren Türkiye’de büyüme, daha çok dış kaynaklarla beslenen bir özellik kazanmış durumda. Dışarıdan kaynak girişi olduğu sürece ekonomi büyümekte, bu kaynak girişi durduğu ya da tersine döndüğü durumlarda ekonomi krize girmekte küçülmektedir. Nitekim, son iki yılın büyümesinin ilkinde 6.4 milyar dolarlık IMF kredisinin, ikinci yılda da 5.2 milyar dolarlık esrarengiz kayıt dışı sermaye girişinin büyüme çarkını döndürdüğünü görmekteyiz. Bu dış kaynak girişi, 2004 ve izleyen yıllarda nereden , nasıl gerçekleşecek, bu olmayınca büyüme nasıl devam edecektir?
       Öte yandan yatırımların düşük seyrettiği ve milli gelir içindeki payının 1998’dea yüzde 26 iken 2003’te yüzde 19’a gerilediği görülüyor. Verimlilik artışı sağlayıcı makine-teçhizat yatırımının ağırlık taşıdığı bu yatırım harcamaları da beklenen istihdam artışı bir yana, istihdam azalışına yol açmış görünüyor.
       Özetlemek gerekirse, yüzde 10.5’luk işsizlik oranı ile istihdam sorunu gündemin ilk sırasına taşınmış Türkiye’nin sürekli, istikrarlı büyümeye ihtiyacı var ve yıllık yüzde 6 büyüme ancak işsizlikte yüzde yarımlık bir azalmayı getirdiğine göre, düzenli olarak büyümesi yüzde 6-7’lerden aşağı düşmeyen bir tempo ile işsizliğin daha fazla artmasını önlemek mümkün olacak. Ama, Türkiye’nin dış kaynak girişine bağımlı bu büyüme modeli, istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyümeyi hiç mi hiç vaat etmemekte, tersine yeni küçülme belirtileri ile istikrarsızlık sinyalleri göndermekte, işsizliğin Türkiye gündeminin ilk sırasından inmeyeceğini ilan etmektedir.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları