Home page
Haber Menüsü


 
Şimdi de sırtımızda İmar Bankası yükü...
 
Kamu bankalarını onarmak için yapılan sermaye aktarımlarının iç borçlanma yoluyla yapılması, borç yükünü 22 milyar dolar artırdı.
 
Mustafa Sönmez
NTV-MSNBC
 
18 Aralık 2003—  Türkiye toplumu, 2000’den başlayarak bir dizi arpalık kamu bankaları ve hortumlanmış özel bankaların ağır yükü altında ezildi. Arpalık kamu bankalarının ayağa kalrdırılması için tam 22 milyar dolar aktarıldı. Bu bankaların büyük ölçüde, sayıları 30’u bulmayan şirket ve grupca hortumlandıkları, geri dönmeyen krediler listesinden anlaşıldı.

   
 
       
   
MSNBC News İmar Yasası TBMM'de kabul edildi
MSNBC News Bankalar Yasası Meclis'ten geçti

MSNBC News Mustafa Sönmez: Merkez Bankası'ndan itiraflar...
MSNBC News Mustafa Sönmez: "İslami terör" mü ?
MSNBC News Mustafa Sönmez: Gelir eşitsizliğinde AB'nin neresindeyiz?
MSNBC News Mustafa Sönmez: DİE'nin gelir dağılımı komedisi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kamu bankalarını onarmak için yapılan sermaye enjeksiyonları iç borçlanma yoluyla yapıldı ve toplumun iç borç yükü sadece bu kalemden 22 milyar dolar arttı.
       İçleri boşaltılan 20 bankanın Fon’a devri ile toplumun uğradığı zarar ise 17.3 milyar dolar olarak açıklandı. Sayıları iki elin parmakları kadar olan anlı şanlı işadamları bankaların kaynaklarını kendi şirketlerine kullandırmışlardı. Bu kaynakların bugüne kadar 22’de biri geri alınabildi. Hortumcular ise ciddi bir ceza görmedi. İşlemeyen adalet mekanizmasına sırtlarını dayamış, aynı debdebeli hayatlarını sürdürüyorlar. Bitmedi..
       Krizde batmanın eşiğine gelimiş şirketleri düze çıkarmak için İstanbul Yaklaşımı isimli kurtarma modeli geliştirildi ve bankalar ile şirketerin anlaşmalarının zemini, yine topluma maliyeti çıkacak “sermaye güçlendirme*” formülleri ile bulundu. Bu yolla da yaklaşık 8 milyar dolarlık bir yük üstlendi toplum.
       Bu üç kalemden sırtlanılan yük 47.2 milyar dolar olarak açıklandı BDDK tarafından. Bu, GSYİH’nın yüzde 32’si demekti. *
       
TÜRK TOPLUMU ÖDEDİ
       Başka bir ifadeyle ve daha net bir ifadeyle, sayıları 20-30’u bulan bir grup kanunsuz işadamının çarçur ettiği, yağmaladığı banka kaynakları 70 milyonluk Türkiye toplumuna ödetildi. İç borç stoku 1999’da 42 milyar dolar iken 2001’de, yani banka operasyonları sonrası 85 milyar dolara ve nihayet 2003 yılının 10. ayının sonunda 121 milyar dolara çıktı.
       Bu dev borç yükünü çevirebilmek için 3 yıldır toplum inim inim inletildi. Bu borçları çevirmek için insafsız faizler ödendi. Ekonomi daraldı. İnsanlar kitleler halinde işsiz kaldılar. Krizden çıkmak için bütçenin yarısı bu borçların faizlerini ödemeye ayrıldı. Eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe ayrılan kaynaklardan kesilip öncelikle faiz borcu ödendi. Daralan ekonomiyi yeniden ayağa kaldırmak için ücretler, maaşlar, tarım gelirleri geriletildi. Aynı borç stoku ile nasıl yaşayacağız derken şimdi de İmar yükü geldi. Bakalım bu yük iç borç stokunu nereye çıkaracak.
       İmar Bankası’nda 380 bin mevduat sahibine 8.5 katrilyon lira ödenmesine ilişkin yasa tasarısı, TBMM’de yasalaştı. İmar Bankası’nın bonozodelerine ödeme yapılmasını içeren madde ise tasarıdan çıkarıldı. Böylece Hükümet, 850 trilyon liralık faturayı üzerinden atmış, bonozedeleri kendi kaderleriyle başbaşa bırakmış oldu. İmar Bankası’na el konulduğu tarihten önceki son bir ay içinde off-shore hesaplarından mevduat hesaplarına aktarılan 650-700 trilyon liranın da ödenmeyeceği bildirildi.
       
ÖDEME NASIL YAPILACAK?
       Gelelim 8,5 katrilyonun mevduatın nasıl ödeneceğine....Ödemeler, üç yolla finanse edilecek. TMSF, kendi hesaplarında 650 trilyon lirayı kullanacak. Hazine, TMSF’ye 8.5 katrilyon liralık özel tertip tahvil ihraç edecek. Merkez Bankası, TMSF’ye 2 katrilyon lira kredi kullandıracak.. TMSF de Merkez Bankası’na Hazine’nin ihraç edeceği kağıtların 2 katrilyon liralık kısmını verecek.
       Özet olarak 121 milyar doları bulmuş görünen iç borç stokuna şimdi İmar yükü geliyor. Bu yükü siz en az 7 milyar dolar olarak okuyun. Böylece İmar’ın yükü ile birlikte bu toplumun sırtlandığı borç yükü yaklaşık 55 milyar doları buluyor. İç borç stoku ise borcu çevirmek için ödenecek fahiş faizlerle birlikte 130 milyar dolara doğru yelken açmış görünüyor.
       İmar Bankası yükünün hemen ardından vergi paketinin açılması ise ilginç bir zamanlama. Rant gelirlerini yine vergilemeyen ama dolaylı vergileri kalıcılaştırarak vur abalı zihniyetini koruyan paket, belli ki, İmar Bankası yükünü topluma ödetmek için hazırlanmış.
       Anlaşılan, 2004, bir yandan da İmar enkazının kaldırılması için çile çekilecek bir yıl olarak görünüyor.
       
       * http://www.bddk.org.tr/turkce/yayinlarveraporlar/
       rapor/yapilandirmaprogrami/BSYYP_Gelisme_102003.pdf
       ** http://www.bddk.org.tr, arama motoru İmar Bankası 18/10/2003 tarihli rapor
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları