Home page
Haber Menüsü


 
Merkez Bankası’ndan itiraflar...
 
Ekonomide estirilen bahar havasının arkasında müthiş bir emek istismarı, adaletsiz gelir dağılımını derinleştiren bir icraat var.
 
Mustafa Sönmez
NTV-MSNBC
 
3 Aralık 2003—  Ekonomide sağlandığı iddia edilen istikrar ve geleceğe dönük iyimser beklentilerin bedeli nedir? Enflasyonun belinin kırılması, ihracata dönük büyümenin süreklilik göstermesinin bedeli nedir? Bu politikalar, sürdürlebilir politikaysa ödenecek bedeller nelerdir?

   
 
       
   
MSNBC News Mustafa Sönmez: "İslami terör" mü ?
MSNBC News Mustafa Sönmez: Gelir eşitsizliğinde AB'nin neresindeyiz?
MSNBC News Mustafa Sönmez: DİE'nin gelir dağılımı komedisi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu soruların yanıtı nedense, iktisat yorumcularınca es geçilmektedir. Oysa, bütün bu estirilen bahar havasının arkasında müthiş bir emek istismarı, adaletsiz gelir dağılımını derinleştiren bir icraat var. Ekonomide iyileşmenin, orta gelirli, yoksul ücretli ailelere ödetilen ağır bir faturası var. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Şükür ki, Merkez Bankası, yani IMF ile istikrar programını yürüten kurum söylüyor.
       Merkez Bankası Ekim 2003 tarihli Para Politikası Raporu yayımlandı. Raporda aşağıda yer alan paragrafları medyamızdan izleyemediniz. Rapor, MB’nin web sitesinde ve herkes görebilir, özellikle malum köşe yazarları. Ama gözleri, görmek istediklerini görecek, istemediklerini görmeyecektir. Raporu, kamuoyuna duyuran Anadolu Ajansı, 49 sayfalık rapordan gösterilmek isteneni seçmiş, yaşamsal paragrafları es geçmiştir.
       
ADALETSİZ DAVRANIŞLAR SÜRÜYOR
       Bu sütunlarda yıllardır şunu tekrarlıyoruz: Yaşanılan krizin enkazının paylaşılmasında ve krizden çıkışta hep adaletsiz davranıldı ve hala davranılıyor. Bu, neredeyse bir alışkanlık, bir model haline getirildi. Ekonomik istikrar sağlıyoruz denirken sosyal/siyasal dengeler tahrip ediliyor. Bu, bize büyük patlamalar halinde geri dönüyor. Elliden fazla insanımızın ölümünün maşası Bingöllü meczublar neyin ürünüdür sanıyorsunuz?
       Bu söylediklerimizi kös dinleyenlere, Merkez Bankası’nın raporunda yer alan samimi ifadeleri ithaf ediyoruz.
       Enflasyonun düşürülmesinde en önemli etken, reel ücretlerin, gelirlerin geriletilmesi dedik. Bakın MB raporu ne diyor...
       Sayfa 2
       
“..sanayi sektöründe reel ücretlerdeki gerileme özel firmaların üretim maliyetlerinin azalmasına ve böylelikle fiyat artışlarının yavaşlamasına katkıda bulunmuştur.”
       Enflasyon, iç tüketim kısılarak düşürülmüştür dedik. Bakın MB ne diyor?..
       Sayfa 3
       
“Geçen yıl olduğu gibi 2003 yılında da tüketim harcamalarının artmasını kısıtlayan temel faktör, gerek sanayi gerekse tarım kesiminde reel ücret ve gelirlerin gerilemeye devam etmesidir.”
       Sayfa 14
       “2002 yılından sonra 2003 yılında da tüketim harcamalarının artmasını kısıtlayan temel faktör reel ücret ve gelirlerin gerilemesinin sürdürülmesidir. Bunlara ek olarak tarım sektöründe üretimin ve dolayısıyla tarım sektöründe çalışan ücretlilerin gelirlerinin gerilemesi tüketim harcamalarını olumsuz etkileyen diğer bir faktördür.”
       Yeniden büyüme, iç talebi düşürerek dışa açılmakla, bu da emeğin sırtına basılarak yapılıyor, Türkiye çarkları, yoksulaştıran ihracat ve turizmle dönüyor dedik. Bakın MB ne diyor?...
       Sayfa 2
       “2002 yılının ardından ve 2003 yılında da üretimde gözlenen verimlilik artışlarının reel ücretlere yansımaması, özel firmaların birim maliyetlerinin düşüşünü hızlandırmıştır. Birim maliyetlerdeki bu gelişmeler, özel firmaların dış pazarlarda fiyat rekabeti yapmalarını mümkün kılmıştır.”
       Sayfa 16
       
“2003 yılında Türk Lirasının güçlenmesine rağmen, birim ücretlerin halen düşük seyrediyor olması ihracatı olumlu etkilemiştir.”
       Sayfa 20/21
       
“2003 yılının ilk yarısında çalışılan saat başına reel ücret endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.2 oranında azalmış, buna karşılık çalışılan saat başına verimlilik aynı dönemde yüzde 4.4 oranında artış göstermiştir... 2002 yılının ardından 2003 yılında da üretimde gözlenen verimlilik artışlarının ücretlere yansımaması, özel firmaların birim maliyetlerinin düşüşünü hızlandırmaktadır.”
       Gelir dağılımını daha çok bozan, işsizliği artıran bu politikanın 2002 ve 2003 için uygulanmasının ardından 2004 için de gündemde olduğunu yazdık. Bakın MB raporu ne yazıyor?...
       Sayfa 46
       
“Mevcut dönemdeki düşük istihdam düzeyi, gelir dağılımının olumsuz etkilenmesine ve tüketim harcamalarının dengesiz dağılmasına neden olmuştur. Kamu kesiminde 2004 yılı için belirlenen maaş ve ücret artışları, önümüzdeki yıl gelir artışlarının oldukça sınırlı düzeyde kalacağını ve bu durumun iç tüketim harcamalarını kısıtlayacağını göstermektedir... Özel kesimde çalışanların reel gelir artışlarının da sınırlı bir düzeyde kalması olasıdır. Ayrıca tarımsal gelirlerde de önemli bir artış beklenmemektedir...”
       Sayfa 47
       
“..işsizlik oranı oldukça yüksek bir seviyededir. Bu nedenlerle istihdam artışı olduğu durumda bile, 2004 yılında özel sektör ücret artışlarının da maliyet yönlü bir baskı yaratması beklenmemektedir.”
       Bütün bunca çileye rağmen düze çıkamadık, kırılganlık ve kriz riski sürüyor dedik. Bakın MB raporu ne diyor?...
       Sayfa 48
       “Göreli olarak iyileşmekle birlikte, borç stokunun kırılgan yapısı sürmektedir. Sözkonusu yapı, ekonomide istikrarsızlıkların uzun süreli olması durumunda enflasyon beklentilerini olumsuz yönde etkileyebilecektir.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları