Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:27 TS 17 Ağu., 2000
Avcılar  
‘Deprem yaraları hala sarılamadı’
Marmara depreminin birinci yılını değerlendiren sivil toplum örgütleri, deprem bölgesinde yaraların sarılamadığına dikkat çektiler. Örgütler, bölgede barınma, konut, beslenme, sağlık ve eğitim konularında ciddi sorunlar yaşandığını vurguladılar.
AA
 
    16 Ağustos—  Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay, 17 Ağustos depreminin üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen yaraların hala sarılmamış olmasının, Türkiye’nin depremlere ne denli hazırlıksız yakalandığını açıkça gösterdiğini belirtti.  

   
 
       
    MSNBC News 17 Ağustos ve 12 Kasım depreminin resmi bilançosu
MSNBC News 17 Ağustos etkinlik programı
MSNBC News Siyasilerden deprem mesajları
MSNBC News Yaşam çadırlarda, acılar hafızalarda
MSNBC News Başkanlar daha fazla pay istiyor
MSNBC News Meslek odalarından deprem dersi
MSNBC News Çakır: 7.4 hiç unutulmamalı
MSNBC News 478 trilyonluk yatırım öngörülüyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
“Deprem asla kader değildir. Ama afetlerden ders çıkartılmaması ve zamanında tedbir alınmaması, her seferinde afetlere hazırlıksız yakalanma, kaderimiz haline gelmiştir. Can ve mal kaybına yol açan afetler değil, afetler karşısında ülke yöneticilerinin sergilediği beceriksizliktir.”
RESUL AKAY
Kamu-Sen Genel Başkanı
       Akay, “Can ve mal kaybına yol açan afetler değil, afetler karşısında ülke yöneticilerinin sergilediği beceriksizliktir” dedi.
       Akay, yaptığı yazılı açıklamada, 100 yıldan bu yana can ve mal kaybına yol açan 130 adet deprem meydana geldiğini belirterek, bu afetlerden gerekli derslerin çıkarılmadığını kaydetti.
       
“KANUNLAR GEREĞİ GİBİ UYGULANMADI”
       Türkiye’nin, 1940’lı yıllarda deprem kanununa sahip üç ülkeden biri olduğunu hatırlatan Akay, bu kanunun, gerektiğini gibi uygulamaya konulamadığını, tarım arazilerinin imara açıldığını, dolayısıyla felaketlere davetiye çıkarıldığını bildirdi. Akay, şunları kaydetti: “Deprem asla kader değildir. Ama afetlerden ders çıkartılmaması ve zamanında tedbir alınmaması, her seferinde afetlere hazırlıksız yakalanma, kaderimiz haline gelmiştir. Can ve mal kaybına yol açan afetler değil, afetler karşısında ülke yöneticilerinin sergilediği beceriksizliktir. ‘Depremle yaşamaya alışmalıyız’ diyenlerin muhtemel afetlere karşı aldığı tedbirlere bakınca, toplumu depremle yaşamaya değil, depremle ölmeye, sakat kalmaya alıştırmak istediğini sezinlemekteyiz.
       
RANT EKONOMİSİ
       Rant ekonomisinin bir aracı haline gelen siyasi yaklaşımlar, çarpık kentleşmeyi ve çürük yapılaşmayı teşvik ederek, yandaş saydığı vatandaşlarımıza en büyük acıları yaşatmışlardır. Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin eriştiği boyutların baş sorumlusu, tarım arazileri üzerine tesis yapılmasına karşı çıkanlara ‘Gerekirse Çankaya Köşkü’nün bahçesini de tahsis ederim’ cömertliğinin etrafında halka oluşturan çarpık siyasi ve yönetim anlayışıdır.
       Öte yandan sık sık yaşanan afetlerde ilk yardım birimlerinin ısrarla oluşturulamadığı, sivil insiyatifin devre dışı bırakıldığı ve hatta bürokratik engellerle önünün kesildiği anlaşılmaz bir yönetim uslubu sergilenmektedir.”
       
“TÜRKİYE HAZIRLIKSIZ YAKALANDI”
       Akay, 17 Ağustos depreminin üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen yaraların hala sarılmamış olmasının, Türkiye’nin depremlere ne denli hazırlıksız yakalandığını açıkça gösterdiğini belirtti.
       Önceki depremlerin aksine Marmara bölgesinde meydana gelen depremden en büyük zararı çalışanların gördüğünü kaydeden Akay, çalışanları motive etmek ve bilhassa yaraların sarılmasında hayati görevler üstlenen kamu görevlilerine, Erzincan ve Dinar depremlerinde ödenen zorunlu tasarruf fonundaki birikimleri ile maaşlarının yüzde 50’si kadar tazminatın, Marmara depreminde ödenmediğini bildirdi.
       
KALICI KONUTLAR ARAPSAÇI
       Memur-Sen Genel Başkanı Mehmet Fatih Uğurlu, Marmara depreminin üzerinden bir yıl geçmesine karşın depremzedelerin yaralarının sarılmadığını savundu.
       Memur-Sen Genel Başkanı Uğurlu, yaptığı yazılı açıklamada, depremzedelere verilen barakaların yaşanılmaz halde olduğunu, yaklaşan sonbahar ve kış için hiçbir önlem alınmadığını öne sürdü. Kalıcı konutların da “arapsaçına” döndüğünü, “sadece pembe tablolu demeçlerin ortada olduğunu” dile getiren Uğurlu, şunları kaydetti: “Zarar gören kamu binaları bile halen aynı durumda. Kamu görevlileri bin çile içinde vatandaşa hizmet vermeye çalışıyor. Hükümet bunları görmezken, çıkıp suni gündemler yaratarak yumak haline gelen sorunları unutturma çabasında. Şimdi her şey hazır olmalıydı. Herhangi bir depreme karşı hali hazırda bekleyen araç ve gereçler olmalıydı. Ama üzüntüyle belirtiyoruz ki bunların hiçbirisi yok. Bu duygularla yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza tekrar başsağlığı diler, her zaman yanlarında olacağımızı belirtiriz.
       
TÜRK-İŞ: YARDIMLAR ACIYI DİNDİRMEDİ
       Türk-İş, Marmara Depreminin ardından büyük bir dayanışma içinde sağlanan maddi desteğin, depremde yaşanan acının yaralarını henüz saramadığını bildirdi. Marmara Depreminin 1. yılı dolayısıyla Türk-İş Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, büyük felaketin üzerinden 1 yıl geçmesine karşılık, binlerce insanın hala yoksunluklar içinde çadırda yaşaması, kalıcı konutların temelinin atılmamış olması ve hasarlı binaların onarılmamasının son derece üzücü olduğu kaydedildi.
       “Kışı çadırdan bozma okullarda donarak geçiren çocukları, bu öğretim yılında da aynı sefaletin beklediği” görüşü savunulan açıklamada şöyle denildi:
       
300 KONUT İÇİN İZİN BEKLENİYOR
       “Felaketin ardından büyük bir dayanışma içinde sağlanan maddi destek, henüz bu büyük acının yaralarını saramamıştır. Türk-İş, deprem sonrasında bütün sendikalarıyla birlikte hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm depremzedelerin yardımına koşmuş, maddi manevi desteğini sağlamıştır. Türk-İş, bünyesinde toplanan yaklaşık 3 trilyon lira ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca gösterilen arsalarda 96’sı Adapazarı-Karaman, 204’ü Kocaeli-Köseköy’de olmak üzere 300 konutun yapımına başlanması için yasal prosedür devam etmektedir. Konut yapımı tamamlandığında, Türk-İş camiası 300 ailenin daha yarasına merhem olabilmenin mutluluğunu yaşayacaktır. Deprem yaralarının bir an önce sarılması ve deprem bölgelerinde normal hayata dönülmesi en büyük arzumuzdur.”
“YARDIMLARI YERİNİ BULMADI”
       Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay ise büyük depremin ardından 1 yıl geçmesine karşılık, depremzedelerin hala perişan durumda olduğunu, toplanan 5 milyar dolar yardımın, ancak 1 milyar dolarının depremzedeler için harcandığını öne sürdü.
       Atalay yaptığı yazılı açıklamada, deprem bölgesindeki sorunların azalacağı yerde gün geçtikçe çoğaldığını iddia ederek, “Özellikle IMF ve Dünya Bankası ile sermaye yanlısı politikalar sorunlarımızın artmasında etken olmaktadır. Bir yandan çalışma hakkının temeli olan iş güvencesini sağlayacak yasalar çıkmazken, öte yandan yoğun bir işçi kıyımı yaşanmaktadır” dedi.
“Sağlıksız yapılaşmanın, tedbirsizliğin, afet sırasında çaresizliğin ve yanlızlığın ortaya çıktığı, bazı kurumların hantal, vatandaştan kopuk ve çözüm üretmekten uzak yapılarının bir kez daha görüldüğü, devletin bazı organlarına yönelik güven bunalımının keskinleştiği bu deprem felaketi, yeniden yapılanmayı, devlet-birey, devlet-toplum ve sivil toplum konseptlerinin yeniden tanımlanmasını kaçınılmaz kılmıştır.”
SALIM USLU
Hak-İş Genel Başkanı
       
HAK-İŞ: CİDDİ SORUNLAR VAR
       Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, deprem felaketinin yaralarının, aradan geçen bir yıllık süreye rağmen hala sarılamadığını bildirerek, “Barınma, beslenme, sağlık ve eğitim bölgede hala ciddi bir sorundur” dedi.
       Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, felaketin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen “yaraların sarılmamış, ve sorunların çözülmemiş” olmasının güven bunalımını artırdığını bildirdi. “Meydana gelen deprem felaketinde kaybettiklerimizi bir kez daha acı ile anıyoruz” diyen Uslu, yaşanan doğal afetin verdiği acı ve pahalı dersi, sivil toplum örgütleri olarak “unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını” belirtti.
       
ÇARESİZLİK VE YALNIZLIK
       Uslu, şunları kaydetti:
       “Sağlıksız yapılaşmanın, tedbirsizliğin, afet sırasında çaresizliğin ve yanlızlığın ortaya çıktığı, bazı kurumların hantal, vatandaştan kopuk ve çözüm üretmekten uzak yapılarının bir kez daha görüldüğü, devletin bazı organlarına yönelik güven bunalımının keskinleştiği bu deprem felaketi, yeniden yapılanmayı, devlet-birey, devlet-toplum ve sivil toplum konseptlerinin yeniden tanımlanmasını kaçınılmaz kılmıştır. Ancak aradan 1 yıl geçmiş olmasına rağmen, ne kavramların içeriğinin, ne de yaklaşımların değişmediği görülmektedir. Ayrıca felaketin yaraları da aradan geçen 1 yıllık süreye rağmen sarılmış değildir. Barınma, beslenme, sağlık ve eğitim bölgede hala ciddi bir sorundur. Bölgenin ekonomik sorunları çözüme kavuşturulmamıştır. işsizlik ciddi boyutlara ulaşmıştır. Depremle birlikte yoğun şekilde eleştirilen şeffaflık ilkesi de hayata geçirilmemiştir. Deprem için toplanan yardımların miktarı ve hacama şekillerini bilmek kamuoyunun en doğal hakkıdır. ‘Depremden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ sloganı etkisini hiç bir zaman kaybetmeyecek ve hedefine ulaşıncaya kadar da çalışmalarımız sürecektir.”
       
METAL-SEN
       Türk Metal-Sen’den yapılan yazılı açıklamada ise, “Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın” denilerek, depremde hayatını kaybeden üyelerine ve vatandaşlara başsağlığı, tedavisi devam edenlere de acil şifalar dilediklerini belirttiler.
       
“İHTİYAÇLAR HIZLA KARŞILANSIN”
       İzmir Demokrasi Platformu Sözcüsü Alim Murathan, deprem afetzedelerinin tüm gereksinimlerinin hızla karşılanması gerektiğini söyledi.
       Murathan, düzenlediği basın toplantısında, depremin yıldönümünde gelinen noktayı değerlendirirken, “İzmir Demokrasi Platformu olarak taleplerimizi yeniden sıralayarak hükümeti uyarmakta yarar görüyoruz” dedi.
       Murathan, deprem bölgesinde çalışanlara ek ödeme yapılmasını, doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak için açık, şeffaf, katılımcı yeni bir modelin topluma mal edilmesini, yapı denetiminin kamusal bir faaliyet olarak yürütülmesini, imar mevzuatının rant ekonomisine terk edilmemesini istedi. Doğal Afet Sigorta Fonu’nun yeni ek vergi anlamına geldiğini kaydeden Murathan, bunun kaldırılması, var olan Afet Fonu’na da işlerlik getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
       
“BİLİM VE FEN İNKAR EDİLDİ”
       Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Halil İbrahim Şahin, 17 Ağustos günü, deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye’de “bilim ve fennin” inkar edilmesinin sonuçlarının yaşandığını savundu.
       Halil İbrahim Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, 17 Ağustos günü yaşanan deprem ve ermeni soykırımı iddialarına değindi. Türkiye Cumhuriyeti’nin en acılı günlerinden birinin 17 Ağustos 1999 olduğunu ifade eden Şahin, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:
       “Çünkü o gün deprem kuşağı üzerindeki bu ülkede, ‘bilim ve fennin’ inkar edilmesinin sonuçları yaşanmıştır. Bazı yerel ve genel yönetimlerin, demokratik rejimin sanki vazgeçilmez bir öğesi gördükleri ödün politikaları gelişi güzel konutlaşmaya yol açmıştır. Zemin etütleri yapılmayan, kat sayısı jeolojik gerçeğe uygun olmaksızın arttırılan, vuku bulması olasılık taşıyan felaketlere hazırlıklı bulunmayan, denetlenmeyen bir tutum 17 Ağustos’u gündeme getirmiştir.”
        Deprem konusundaki endişelerinin giderilemediğini belirten Şahin, yıkılan binaların müteahhitlerinin inşa edilecek deprem konutlarının ihalelerini aldıklarını, depremden etkilenen binlerce binanın da hala yıkılmayı beklediğini ifade etti.
       
SİYAH BAYRAK VE SİYAH GİYSİ
       İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’ne, Marmara depreminin birinci yılı dolayısıyla siyah bayrak asıldı. İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül ile derneğin İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin’in de aralarında bulunduğu yöneticiler, siyah giysileriyle dernek binası önünde düzenledikleri basın toplantısında, depremle ilgili gerçekleştirecekleri etkinler hakkında bilgi verdiler.
       Hüsnü Öndül, bir daha aynı acıların yaşanmaması ve evlerin yıkılmaması için tüm Türkiye’yi “uyumamaya” çağırdı. İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin de, 17 Ağustos depreminin bir “kader” olmadığını ifade ederek, asıl sorumlunun “sistem” olduğunu savundu.
       Öndül ile birlikte bugün deprem bölgesine gideceklerini belirten Keskin, ayrıca 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan bu gece yarısı saat 03.02’de derneğin tüm ışıklarının yakılacağını ve çalınacak düdüklerle yöneticilerin bir kez daha uyarılacağını sözlerine ekledi.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları