Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:01 TS 17 Ağu., 2000
Başkanlar daha fazla pay istiyor
Deprem bölgesindeki belediye başkanları, bütçelerinin yeterli olmamasından yakınıyor.
AA
16 Ağustos— Kocaeli’nin Derince ilçesinin FP’li Belediye Başkanı Halit Altuntaş, “Bakanlar Kurulu, yüzde 4’e çıkardığı İller Bankası payımızı, yaralar sarılmadan 1.36’ya düşürdü. Bunu anlamak mümkün değil” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Altuntaş, düzenlediği basın toplantısında, 17 Ağustos depreminden en fazla etkilenen ilçenin Derince olduğunu belirtti. Kısa sürede toparlanmak için İller Bankası payının önemli olduğunu vurgulayan Altuntaş, “Bakanlar Kurulu, yüzde 4’e çıkardığı payımızı, yaralar sarılmadan 1.36’ya düşürdü. Bunu anlamak mümkün değil” diye konuştu.
       İller Bankası’nın, yeni düzenleme sonunda ilçeye 161 milyar lira pay aktardığını ifade eden Altuntaş, şöyle konuştu:
       
“PAYIMIZIN KESİLMESİ İNSAFSIZLIK”
       “Belediyenin bu ay ödeyeceği borç toplamı 433 milyar lira. Bu rakamlara göre, büyük sıkıntılar yaşayacağımız ortada. Bazı tedbirler alacağız. 17 Ağustos depreminde yerle bir olan Derince’de, büyük özveriler yaparak 150 bin insana hizmet götürüyoruz. Acılı günün yıldönümünde paylarımızın kesilmesi insafsızlıktır. Derince, depremden çok büyük zarar gördüğü için ilçe yapıldı. Depremde beli kırılan bir insanı ayağa kaldırmaya çalışırken birdenbire bırakmak insafsızlıktır.”
       İktidarın, ANAP, DSP ve MHP’li belediyelerin paylarını artırdığını öne süren Altuntaş, “Uzunçiftlik Belediyesi’nin ANAP’lı Başkanı MHP’ye geçince, payı yüzde 5’e çıkarılarak ödüllendirildi” dedi. Halit Altuntaş, belediyede 335 işçi ve 67 memurun çalıştığını ve yaklaşık 3 trilyon lira borçları bulunduğunu sözlerine ekledi.
       
ADAPAZARI’NDA YENİ PROJELER
       Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, mevcut problemlerinin giderilmesiyle birlikte, geleceğe yönelik projelerin de yapılması gerektiğini söyledi. Duran, 17 Ağustos depreminin yıldönümü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, geleceğe yönelik projelerinden söz etti. Günlük problemlerin çözümünün ertelenemeyeceğini, ancak geleceğin de planlanması gerektiğini belirten Duran, “Gelecekteki hayatı olumlu etkileyecek olan ve bugünden yapılması gereken projeler var” dedi.
       Geleceği olumlu etkileyecek projelerin başında toplu konutların geldiğini ifade eden Duran, şöyle konuştu: “Belediye olarak düşündüğümüz toplu konut projesi için arsa sıkıntısı çekiyoruz, bu en önemli sorunlardan biri. Yeni yerleşim alanı olan Karaman Köyü bölgesine yaptırılan konutların mevcut açığı kapatması mümkün değil. Bu yüzden, hükümet, belediyemize arsa temin etmelidir.”
       
KENTİN YANAL GELİŞMESİ
       Geleceğe yönelik projelerden birinin de “raylı taşıma sistemi” olduğunu kaydeden Duran, şöyle devam etti:
       “Adapazarı, artık yanal gelişme gösterecektir. Bu nedenle, raylı sistem olduğu takdirde insanlarımız fazla masraf yapmadan, huzur içinde işine ve evine gidip gelebilecektir. Bu projenin hayata geçmesi konusundaki en büyük şansımız, Tüvasaş’ın Adapazarı’nda olmasıdır.”
       Aziz Duran, doğalgaz şebekesinin, altyapı çalışmalarıyla birlikte tamamlanmasını istediklerini, bunun yanında Katı Atık Depolama Projesi ve kültür sitelerinin artırılmasının gerekli olduğunu sözlerine ekledi.
       
ADANA DEPREMİNİN DENEYİ

       Adana Valisi Oğuz Kağan Köksal, 27 Haziran 1998 tarihinde yaşanan Adana depreminde edinilen tecrübenin, Marmara depreminde olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. Marmara depreminin 1. yılı dolayısıyla, Adana Valiliği’nde, kentteki kamu kuruluşlarının yöneticileri, özel sektör ve meslek odaları temsilcilerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Vali Köksal, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yaşanan felaketten ders alınıp alınmadığının önemli olduğunu belirterek, bu soruya verilecek cevabın, geçen zamanın başarısını ya da başarısızlığını ortaya koyacağını bildirdi. Adana’da 27 Haziran 1998 tarihinde yaşanan depremin, Türkiye’de ilk büyük kent depremi olduğuna dikkati çeken Vali Köksal, burada edinilen tecrübelerin, geçen yıl Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremde olumlu sonuçlar verdiğini ifade etti.
       
DEPREM POLİTİKASI
       Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Cavit Demirkol da, doğal olayların doğal afetlere dönüşmemesi için, ivedilikle “deprem politikası” oluşturulması gerektiğini söyledi.
       Prof. Dr. Demirkol, yerleşim alanlarının seçilmesi, planlanması, sanayi tesisleri, otoyol, baraj ve tünel gibi büyük altyapı projelerinin gerçekleştirilmesinde, Türkiye’nin genel anlamda jeolojik özellikleri göz önünde bulundurularak, ayrıntılı zemin ve jeoloji etüdlerinin yapılmasının şart olduğunu belirtti.
       Demirkol, “Ancak ayrıntılı zemin ve jeoloji etüdlerinin yapılması konusu, halen yasal bir zorunluluk olarak ülkemizin tam olarak gündemine girebilmiş değildir” dedi. Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Ahmet Taş ise deprem ve afetlere karşı alınacak tedbirlerin önemine dikkati çekerek, yapı denetimi, kaliteli inşaat ve proje ile yer seçimi konularında gerekli çalışmaları yaptıklarını ifade etti.
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları