Home page
Haber Menüsü


 
Seçim sonrası riskler
 
İMKB gibi çok etkenin belirleyici olduğu bir piyasada, birkaç aylık projeksiyonda bulunmak hem kolay, değil hem de sonuçları itibariyle sağlıklı olmayabilir. Ancak seçim sonrası riskler ve belirsizliklere dikkat çekmek gerekli.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
3 Kasım—  Seçim sonrası dönemle ilgili haliyle akla gelebilecek ilk risk, yeni hükümetin oluşumu ve bunun piyasalara yansıması olacak. Bundan sonra olası Irak Operasyonu da değişmeyen gündemimiz. Ayrıca yurtdışındaki gelişmeler ile İMKB’nin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan hisse bazı gelişmeler de diğer başlıca risk gruplarımız.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Top seçmende
MSNBC News Murat Turgut: Olası diye diye...
MSNBC News Murat Turgut: Işık göründü mü?
MSNBC News Murat Turgut: Null&void
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu başlıklara kısaca bakarsak olası Irak Operasyonu son bir senelik gündeme damgasını vuran ve önümüzdeki sene de konuşulmaya aday sabit konu başlıklarmızdan birisi. Ancak anlaşılan o ki bir operasyon olup olmayacağı ya da bunun şekli ve zamanı hakkındaki belirsizlikler ilerki bir zamana en azından seçim sonrasındaki gündemin arkasına sarkmış durumda.
       Yurtdışı piyasalarla ilgili riskin ise geçtiğimiz sene yaşanan şok düşüşlerin ve özellikle Breziya’daki seçimlerin ardından oluşan olumlu hava içinde geçtiğimiz seneye gore daha az bir biçimde piyasayı tehdit edeceğini söylemek mümkün. Özellikle analistlerin Dow Jones ile ilgili beklentilerinin de olumlu bir çerçevede olması dış kaynaklı risklerin geçtiğimiz seneye gore daha az bir biçimde hissedileceği şeklinde yorulanabilir.
       Bu gelişmeler içinde vade olarak en yakın olanı ve gündemdeki olay haliyle seçim sonrasındaki olası hükümet senaryoları ve borsanın buna vereceği tepki. Bu konuya özellikle geçmiş dönem seçimleri sonrasındaki gelişmeler nezdinde de incelemek gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca yazılarımızı takip eden okuyucuların da tahmin edebileceği gibi daha çok teknik analiz bakımından pozisyonumuzun ne olabileceğini irdelemek istiyorum.
       
YENİ HÜKÜMETİN KREDİSİ
       Geçmiş dönem seçimlerinde gözlemlediğimiz ortak gelişim seçim sonrası ilk haftanın biraz daha temkinli geçtiği ancak ardından hükümetle ilgili somut gelişmelerin görülmesiyle piyasaların yeni hükümete kredi açtığı ve en azından bir süre iyimser havanın devam ettiği yönündedir.
       Teknik olarak ise, İMKB 100 endeksi dikkatle incelendiğinde orta vade trend bakımından hem dip noktalarında olduğu hem de yaklaşık 3 senelik bir düşüş trendinin değişim noktalarına yaklaştığını görmekteyiz. Yaşanan bu sıkışma sürecinin olası hükümet formülleriyle beraber yavaş yavaş da olsa yukarı yönde kırılabileceği beklentisi geçerliliğini korumaktadır.
       Kişisel olarak benim öngörüm bu yükseliş hareketinin faizlerdeki düşüşlerle desteklenmesi konumunda kısa vadede 1 cent seviyelerine kadar yükselişin devam edebileceği ve yükselişin Irak operasyonu ile ilgili gelişmelerin gündemde ağırlığını hissettireceği güne kadar devam edeceğidir.
       Tabii ki bütün bu gelişmeler içinde geçtiğimiz seneyi derinden etkileyen gelişmelerin de önde gelen piyasa dinamikleri içinde sayabileceğimiz hise bazı özel durumlar da unutulmamalı. Seçim öncesi dönemden seçim sonrası döneme miras kalan Yapı Kredi Bankası ile ilgili soru işaretlerinin iç dinamiklerimiz açısında etkileyici olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca özelleştime kapsamına alınan kamu hisselerinin de performansı piyasa açısından belirleyici olacak.
       Ancak sebepleri ve olası sonuçları ne olursa olsun hisse bazındaki bu tarz gelişmelerin önümüzdeki dönemde en azından geçtiğimiz dönem kadar etkileyici olmayacağını söylememiz sanırım yanlış olmaz.
       Alternatif piyasalardaki gelişmeler bu yazının kapsamında yer almamakla beraber özellikle faiz cephesinin de yakından takip edilmesi gerektiği de açıktır. Zaten öngörüsünde bulunduğumuz yükselişin içerisinde bono faizlerinde de bir gevşeme olacağı beklentisinin olduğundan bahsetmiştim.
       
İSTİKRAR SATIN ALINIYOR
       Çalkantılı ve sıkıntılı geçen seçim öncesi döneme gore seçimlerden sonraki durumun kısa vadede bir miktar belirsizlik içerse de kısa bir sure sonra beğenelim ya da beğenmeyelim politik bir istikrarı sağlayacağı fikri şu günlerde piyasalarda satın alınmakta.
       Diğer şartlar eşit olmak üzere yeni hükümetin kurulmasıyla beraber piyasanın bulunduğu orta vadeli dip seviyelerinden yukarı doğru bir hareketinin ve bu hareketin daha uzun soluklu bir hareketin ilk adımları olarak karşımıza çıkacağını düşünüyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları