Home page
Haber Menüsü


 
Olası diye diye...
 
Bu hafta için 10 bin 100 seviyesi ile en fazla 10 bin 400 düzeyi beklentiler dahilinde. Ancak 10 bin 400’ün üzeri sürpriz olacak görünüyor.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
21 Ekim—  Olası krizler ve belirsizlikler derken teknik olarak olması gereken hareket borsamızda yaşandı ve geçtiğimiz hafta en azından bu sayfa okurlarının beklediği yükselişi yaşamış olduk. Genelde Turkcell ve Garanti Bankası hisselerine Petrol Ofisi ve nihayet Yapı Kredi Bankası hissesindeki hareketinde eklenmesiyle beraber seans odalarında ne “Olası Irak Krizi” tartışılır oldu ne de “Kuzey Irak’taki gelişmeler.” Neticede bir kere daha gözlemledik ki, özellikle bizim borsamızda trend ne ise o olur ve hem yükselişe hem de düşüşe istendiği kadar malzeme bulunur.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Işık göründü mü?
MSNBC News Murat Turgut: Null&void
MSNBC News Murat Turgut: Dananın kuyruğu!
MSNBC News Murat Turgut: Düşemeyen borsa yükselir mi?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BEKLENEN HAREKET
       Farkındaysanız geçtiğimiz hafta artık 9750 ve 10 bin 100’e kadar bir yükselişin teknik olarak gündemde olduğundan bahsetmiştim. Bunu yazarken piyasaya son iki aydır ilk defa para girişi olduğundan söz etmiş ve bu para girişinin diri bir piyasayı gündemde tutacağını notlarımıza eklemiştim. Nitekim bu dirilik kavramına bono faizlerindeki kayda değer düşüşü de ekleyince İMKB yükseliş için gerekli “bahane”yi bulmuş oldu ve bunu da rakamlara yansıttı.
       Bütün bu hengame içinde küçük yatırımcı gerekli yerden gerekli pozisyonu alabildi mi derseniz buna da çok emin değilim doğrusu.
       Zaten yazılarımda belirtmeye çalıştığım gibi piyasa dinamiklerini televizyon haberlerinin önüne koymak yatırımcı açısından yapılabilecek tek yöntem gibi. Yoksa bu ülkede ne gündem biter ne de krizler.
       
BU HAFTA NELER OLACAK?
       Artık gündem bakımından seçimler iyice yaklaşıyor. Bir de Kuzey Irak’taki gelişmeler var ki gerçekten tedirgin edici boyutlarda. Sanırım son haftaya kadar Kuzey ırak meselesi seçim sonuçlarından daha önemli bir gündem olmaya devam edecek. Bunun da yansımasını doğrudan bono piyasasından takip edilmesi taraftarıyım. Yoksa bono faizlerinin yükselmediği bir ortamda panikleyerek borsada işlem yapmanın doğru olacağını sanmıyorum.
       İşin gerçeği o ki endeksin bu hareketinden sonra “borsa yükselecek” demek maharet değil olsa olsa kolaycılık olur. O yüzden bu hareketin sınırlarını tespit etmekte yarar var.
       Yaklaşım bir aydan bu yana yazdığım gibi 9400 ün altındaki noktalarda bu piyasanın uzun süre kalmayacağı belliydi ve bir fırsatını bulup yukarı hareket yapacağı kaçınılmazdı. Bu hareketin gecikmesini de ben şahsen Petrol Ofisi ve Doğan Grubu’ndaki tedirginliğe bağlamaktayım. Ayrıca anlaşılacağı üzere yükselişin geçtiğimiz hafta gelmesi yada önümüzdeki birkaç hafta içinde gelebilecek olması da bu analizin içindeydi .
       Ama bizim piyasamız malumunuz olduğu üzere yükselişleri iki üç güne sıkıştırıp uzun süre konsolidasyon yapması ile meşhur. Bu sebeple alınan % 10-15 lik hisse bazı primlerden sonra piyasayı daha dikkatli analiz etmemiz gerekiyor.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM
       Öncelikle şunu belirtmek durumundayım ki piyasa kısa vadeli bir talep yüksek piyasaya girmiştir. Ayrıca orda vadede de üç senelik sıkışmanın son aylarını belki de haftalarını yaşamaktadır. Buradan kastım eğer olumsuzluklar çok baskın olmazsa seçim sonrasında hareketin yavaş da olsa yukarı yönde hareket edebileceğidir.
       Böyle bir ortamda yapılabilecek en mantıklı şeyin stop-loss noktalarını iyi belirleyerek bu talep yüksek piyasada kazanabilecek en fazla kazancın sağlanması olduğunu düşünüyorum.
       Bu çerçevede bu hafta için 10100 seviyesi ile en fazla 10400 seviyesi projeksiyonum dahilindedir. Ben şahsen endeks için bu hafta 10400 un üstündeki bir noktayı sürpriz olarak algılarım.
       Aşağıda ise 9400-9500 bandının haftalık stop-loss olarak konmasında yarar var. Haftalık diyorum çünkü günlük stop-losslar maalesef mekanizma olarak birkaç hisseye bağlı olduğu için kolayca maniple edilebilmekte ve sağlıklı sonuç vermemekte.
       
NE YAPMALI?
       Son bir aydan bu yana yazılarımı takip ederek pozisyon açmış olan okurlarımızın 10100-10400 bandında hafiflemeleri ve en azından piyasanın gücünü görmeye çalışmaları doğru olur.
       Yeni alım içinse kısa vadede 9500’lere doğru yaşanacak bir düzeltmeyi beklemek mantıklı görünüyor. Ama “risk benim riskim” diyenler yukarıdaki satış noktalarına bakarak pozisyon açma yoluna girebilirler.
       Orta vadeli bakanlar ise yukarda bahsettiğim gibi üç yıllık sıkışmanın sonlarına yaklaştığımızı düşünerek “satıp alma” opsiyonu yerine “alıp satmama” opsiyonunu değerlendirmelidirler.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları