Home page
Haber Menüsü


 
Null&void
 
Bono faizlerinde yüzde 70 düzeyinin altına inilmesine karşılık, borsamız alıcı yoklugunda “Null&Void” (hükümsüz) olarak nitelendirebileceğimiz bir dönemden geçiyor.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
6 Ekim—  Her ne kadar seçimin ertelenmesi olasılığının ortadan kalkması alternatif piyasalarda olumlu yansıma bulduysa borsa cephesinde değişen fazla bir şey olmadı. Hemen yedek gündemler devreye girdi ve hacimsiz seanslar devam etti.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Dananın kuyruğu!
MSNBC News Murat Turgut: Düşemeyen borsa yükselir mi?
MSNBC News Murat Turgut: Ortam biraz karışık!..
MSNBC News Murat Turgut: Dar alanda kısa paslaşmalar
MSNBC News Murat Turgut: 11 Eylül'ü beklerken
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Haftanın genelinde artı kapatan bir borsa olduysa da hacmin yine çok dar olduğu ve gerçek anlamda bir piyasa oluşumundan söz etmenin güçlüğü üzerinde durulabilir. Petrol Ofisi hissesindeki satışın dikkat çektiği buna karşılık son birkaç günde mali sektörde alımların göze çarptığı görüldü.
       
SIĞ PİYASA
       Bono faizlerinde 70 bileşiklerin altına inilmesine karşılık borsamız alıcı yokluğunda “Null&Void” (hükümsüz) olarak nitelendirebileceğimiz bir dönemden geçmekte. Bu dönemin karakteristiği kurumsal bazda alıcının olmadığı ve bu alıcının yokluğunda yerli oyuncularında alım yapma konusunda isteksiz olduğu bir süreç.
       Ve doğallıkla da sığ piyasadaki özellikle 30 endeksine dahil bazı hisselerdeki sert satışların terör havası estirdiği bir ortam. Bunun dışında ne gerçek işlem olduğundan bahsetmek mümkün ne de gerçek anlamda bir marketin varlığından.
       
TEPKİSİZLİK TEPKİSİ
       Geçtiğimiz aylardaki makro verilerdeki iyileşmenin endekse hemen hemen hiç yansımadığından bahsetmiştik. Son dönemde bu tepkisizliğe ya da korelasyon azlığına yurtdışı piyasaları da eklemenin mümkün olduğunu da belirtmiştim.
       Bu hafta nihayet borsanın alternatif piyasalara karşı da tepkisizliğe başladığına şahit olduk. Görüldüğü kadarıyla ne makro veriler ne yurtdışı piyasalar ne alternatif rakamlar borsamız açısından bir veri olma özelliğini kaybetmekte.
       Bunun sebebi kanımca artık kriz kriz üstüne gören küçük yatırımcının mümkün olduğu kadar piyasanın dışında kalmaya çalışması yada buna mecbur olması ve kurumsal nitelikte alış gücü gösterebilecek yabancılarında ortalıklarda görülmemesi olarak tanımlanabilir.
       Özellikle Irak ve seçim meselesi gündem iken alıcıların da açtıkları pozisyonları satma konusunda sıkıntı yaşayacaklarını düşünerek atıl kalması şu anki dar piyasayı oluşturmakta. Bütün bu etkenlerle her günü bir öncekini kopyası biçiminde geçen günlerle karşılaşmaktayız.
       
OLASI IRAK OPERASYONU
       Daha önceki yazılarımda aktarmaya çalışmıştım. Bizim piyasamız “Olası Irak Operasyonu” kavramını dünyada henüz hiç konuşulmazken satmaya başladı. Hemen hemen şubat ayından bu yana satıla satıla artık bu konuda satılacak fazla bir şey de bırakmadı desem yeridir.
       Ama daha önce de belirttiğim gibi Irak operasyonu başka bir şey bizim Kuzey Irakla ilgili bir sıcak temasta olmamız başka bir şey . İkinci durumun çok net olarak satıldığını söylemek sanırım doğru olmaz. Bu sebeple Irak meselesine bence bu yönden bakmak gerekiyor.
       Tabi birde ABD deki seçimler meselesi var. Aklın yolu zaten kısa süre de yani en azından ABD deki kongre seçimlerine kadar bir kara harekatının olası olmadığı yönünde. Bu durumda seçim sonrasında bu olayında seyrinin ne olacağını düşünmek gerekiyor. Daha doğrusu bu bir iç politik malzeme mi daha net kavranacak sanırım.
       Bir de şu var. Eskilerin dediği gibi bazı şeylerin “şüyuu vukuundan beterdir” derler. Irak operasyonu bir seneden bu yana konuşula konuşula piyasaları yıprattı. Kimse böyle bir operasyon olsun istemez ama operasyon olsaydı piyasaya bu kadar yansır mıydı derseniz bu sorunu cevabının olumlu olmayacağını söylemek durumundayım.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM
       Daha önce de belirttiğim gibi 9400’ün altındaki her fiyat seviyesinde her türlü bahanede yukarı tepki vermeye hazır bir piyasa beklentimdir ve bu fiyatlar gerçekten ucuz seviyelerdir. Ama bu tepkinin bugün mü, bu hafta mı ya da önümüzdeki haftamı gerçekleşeceğini söylemek çok güç.
       Ancak hafta içinde gelen Avrupa Birliği haberindeki piyasa reaksiyonunu gördüğünüz gibi bu seviyelerde artık satıcı bulmak da gayet zor. Hisse bazı yaşanan düşüşlerinde bir sonu var. Ben şahsen bu seviyeden sonra piyasayı yukarı harekete bahane arayan bir piyasa olarak tanımlıyorum. Teknik açıdan ise 9400’ün üstünde bir haftalık kapanışla bu hareket teyit olacağından hacmi takip etmeye devam etmeli.
       
NE YAPMALI?
       Faizlerde ciddi bir yukarı hareket görülmediği sürece stop-loss da dahil olmak üzere satışlardan kaçınmak gerektiğini düşünüyorum.
       İşini garantiye almak isteyen yatırımcılar 9200-9500 bandı yukarı kırılmadan alım yapmamalı. Haberleri fazla heyecanla karşılamayacak kadar geniş olan bir profil sahibi ise pozisyonunu açıp günlük değişimlere rağbet etmemeli.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları