Home page
Haber Menüsü


 
Işık göründü mü?
 
Bu hafta ve belki de seçime kadar ki dönem içinde hareketin 9100-9750 ve hatta belki de iyimser bir tahminle 10100 seviyesine kadar sürmesi söz konusu olabilir.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
14 Ekim—  Oldukça ilginç bir haftayı geride bıraktık. AB genişleme raporunun beklentileri haftanın ilk yarısında hacimsiz ve pasif alımlarla seyreden bir piyasa getirdiyse de ikinci yarısında başta Garanti Bankası ve Turkcell hisse senetlerindeki alımlarla son 2 aylık süreçte ilk defa gerçek bir hacmiyle karşılaştı.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Null&void
MSNBC News Murat Turgut: Dananın kuyruğu!
MSNBC News Murat Turgut: Düşemeyen borsa yükselir mi?
MSNBC News Murat Turgut: Ortam biraz karışık!..
MSNBC News Murat Turgut: Dar alanda kısa paslaşmalar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  AB ilerleme raporunun olumsuz görünümüne ve faizlerdeki yükselişe yükselerek tepki veren borsamız yurtdışı piyasalarla da bir paralellik göstermedi.
       Ne ilginçtir ki dünya borsalarının yüzde 4’lere varan kayıplarına yükselişle karşılık veren İMKB’de haftanın son günü rekor derecedeki yurtdışı yükselişlere sadece dengeli bir seyirle karşılık verildi.Gerçekten borsa aşırı düşmüşlükten olsa gerek dogrudan kendi dinamikleri ile bir hafta geçirdi.
       
GÜNDEM
       Anlaşıldığı kadarıyla gündem “olası Irak operasyonu”ndan bununla da ilişkili olan “Kuzey Irak”taki gelişmeler bağlı bir hal içinde. Zaten son dönemde belirtmeye çalıştığım gibi borsamız açısından satın alınmamış diyebileceğimiz gelişme Kuzey Iraktaki beklenmedik durumlar olacağı görülüyor.
       Yoksa “olası Irak operasyonu” kavramının uzun zamandan beri İMKB’de satılan bir kavram olduğunu ve şeylerin söylentisinin gerçeğinden beter piyasası etkilediğini de notlarımıza eklemiştik.
       Bu haftaya girerken ise özellikle Başbakanın hafta sonundaki “çığırından çıktı” diye tarif ettiği “kuzey ırak” gelişmelerin gündemin ana maddesi olacağı anlaşılıyor. Bir de artık seçimlere çok az bir süre kala olası iktidar partilerinin açıklamalarının da piyasada yansıma bulabileceğini söylememiz mümkün.
       Ama neticede ana gündemimiz kuzey ıraktaki belirsizlik ve bunun doğurduğu tedirgin hava gibi görünüyor.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM
       Yaklaşık iki aydan bu yana hacimsiz bir seyir içinde ne yapacağına karar veremeyen borsamızda özellikle İMKB 30 hisselerindeki “hisse bazı” satışların etkinliğini gözlemledik.
       Bunun dışında da gerçek bir piyasanın varlığının sorgulanması gerektiğini geçtiğimiz hafta noktalarımıza eklemiştik.
       Bu haftaya girerken ise geçtiğimiz haftalardan farklı olarak piyasada özellikle mali sektör üzerinde geçtiğimiz hafta yaşanan para girişinin piyasayı bir süre “diri” tutabileceğini söylememiz mümkün. Özellikle haftalık bazdaki işlem hacmi artışının kayde değer olduğunu belirtmeliyiz. Ama bu artışın endeksi şimdilik sadece diri tutabileceğini ve daha yukarılara taşıma konusunda yetersiz olabileceğini de söylemek durumundayım.
       Bu “dirilik” kavramı 9 bin 100 seviyesi altındaki kapanışların ciddi olumsuzlar yaratabileceğini göz önünde bulundurarak piyasanın eğer gündem izin verirse bir miktar daha yukarı harekete devam edebileceği olarak tanımlamak mümkün.
       Teknik açıdan görünüm kısa vadeli olumlu görünse bile yukarıda belirttiğim ve tahmin edemeyeceğimiz yeni gündemlerle ortamın bozulabileceğinden henüz orta vadeli bir alım sinyali görüldü demek mümkün değil. Ancak öteden beri belirttiğim gibi ve İMKB’nin tarihsel grafikleri incelendiğinde endeksin bu seviyelerde uzun süre kalmayacağı ve yukarı doğru hareketin “bahanesi ve ortamı” yakalandığında gerçekleşeceği fikrimi tekrarlamak istiyorum.
       Ancak bu hareketin zamanı konusunda mevcut gündem içinde çok net ve emin olmak haliyle mümkün değil. Tahminim odur ki, A.B.D. ve ülkemizdeki seçimlerin ardından hem Irak operasyonu konusunda hem de politik belirsizlik anlamında en azından kısa vadede bir netlik görülecektir.
       Özetle bu hafta ve belki de seçime kadar ki dönem içinde hareket beklentim 9100 -9750 ve hatta belki de iyimser bir tahminle 10100 seviyesine kadar hareketin yayılabileceği bir piyasadır. Bu hareket bandı içinde kısa vadeli stoploss noktamızın 9100 seviyesinin altındaki kapanışlar olduğu açıktır.
       
NE YAPMALI?
       Geçtiğimiz hafta mevcut endeks seviyelerinden stoploss satışı dahil olmak üzere hiçbir satışı önermemiştim. Bu hafta ise 9100 seviyesinin altındaki kapanışlara stoploss koyarak bu önerimi tekrarlıyorum.
       Bu çerçevede kısa vade işlem yapanlar için bono faizlerinde olağan dışı bir durum görmedikçe 9100-9400 aralığında alım ve 9750-10100 aralığında satım önerebiliriz. Orta vadeli bakanlar ise endeksin bulunduğu tarihi dip seviyelerini risk tercihlerine göre değerlendirme yoluna gitmelidirler.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları