Home page
Haber Menüsü


 
Seçim ekonomisi nasıl uygulanır?
 
Hükümet yeni kaynak yaratamayacağına göre, yapabileceği, mevcut imkanlar dahilinde bütçe harcamalarını öne almak ve harcama kalemleri arasında kaydırma yapmaktır. Böyle bir uygulama, seçim ekonomisi olarak adlandırılabilir.
 
Erhan Aslanoğlu
NTV-MSNBC
 
13 Ağustos—  Sayın Derviş’in istifasından sonra ekonomide öne çıkan soru, seçim ekonomisi uygulanıp uygulanmayacağı oldu. Yeni bakan sayın Türker seçim ekonomisi uygulanmayacağını söylüyor, daha önceki seçimlerde de hiçbir hükümetin açık olarak seçim ekonomisi uygulayacağını beyan ettiğini sanmıyorum.

   
 
       
   
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Sanayide genel gidişat
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Mevduat güvencesine sınırlama
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Ekonomi ve siyaset
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Washington yaklaşımı
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Ters döviz ikâmesi ve enflasyon
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Seçim ekonomisi açık olarak söylenmeyeceğine göre, bunu izlemenin yolları olmalı. Genel olarak ifade etmek gerekirse, seçim ekonomisinin farklı seçmen kitlelerini memnun edecek kamu harcamalarının normalin üzerinde yapılması olduğunu söyleyebiliriz.
       
KAPILAR KAPATILDI
       Hükümetin harcama yapabilmek için finansman kaynakları bulması gerekir. Yakın bir zaman öncesine kadar devletin finansman kaynakları; kamu bankaları, Merkez Bankası’nın Hazine’ye avansı ve Hazine’nin fazla borçlanmasıydı.
       Geçtiğimiz yıldan bu yana uygulanan ekonomik program, bu finansman kaynaklarını kapatmış bulunuyor. Temmuz 2001’den bu yana, kamu bankalarının görev zararı vermesi yasal olarak engellenmiş durumda. Bu bankalar o tarihten sonra kar etmeye başladı. Artık hiç kimse, keyfi olarak kamu bankalarına harcama yaptıramaz. Kasım 2001’en bu yana ise, merkez bankasının ay içinde dahi, hazine’ye avans vermesi yasak.
       Dolayısıyla, bu yol da kapalı. Hazine’nin borçlamasına ilişkin borçlanma kanunu da geçti. Borç stoğunu azaltmayı amaçlayan Hazine, itfalardan daha az borçlanıyor. Bu stratejinin değiştirilmesi açık olarak ekonomik programın ihlali anlamına gelir.
       
KAYNAKLAR KAYDIRILACAK
       Hükümet yeni kaynak yaratamayacağına göre, yapabileceği, mevcut imkanlar dahilinde bütçe harcamalarını öne almak ve harcama kalemleri arasında kaydırma yapmaktır. Konsolide bütçeye baktığımızda bunun yapılabileceği üç kalem görüyoruz. Bunlar, diğer cari, yatırım ve diğer transfer harcamalarıdır. Örneğin, yatırım harcamalarının bu yılki ödeneği 5.7 katrilyon TL. Haziran ayı sonuna kadar gerçekleşen yatırım harcaması ise 1.5 katrilyon TL.
       Ödeneklerin çok büyük bölümü hala serbest bırakılmamış. Hükümet, ödenekleri serbest bırakıp bu harcamaları öne alabilir. Böyle bir uygulama, seçim ekonomisi olarak adlandırılabilir.
       Uygulanan ekonomi programında, ödenekleri geç bırakmanın arkasında önemli bir neden bulunmaktadır. Faiz dışı fazla hedefinin tutturulması hayati öneme sahiptir. Gelir hedefi tutmaz ise, harcamaların kısılacağı niyet mektuplarında belirtilmektedir.
       Geçtiğimiz yıl, yatırım ve diğer cari gibi kontrol edilebilir harcama kalemlerinin ödeneklerinin önemli bir bölümü hedeflerin tutmasıyla Aralık ayında serbest bırakılmıştır. Geçen yıl 4 katrilyon TL olan yatırım ödeneğinin 1 katrilyonu, 5.2 katirlyon TL olan diğer cari harcama ödeneğinin 1.7 katrilyonu Aralık ayında serbest bırakılmıştır. Hedefler tutmasaydı, bu ödeneklerin tamamı serbest bırakılmayacaktı.
       
GELİR HEDEFİ TUTMALI
       Sonuçta, hükümetin bu tür harcamaları öne alması bir risk alması anlamına da gelir. Yıl sonuna doğru gelir hedefleri tutmaz ise, faiz dışı fazla hedefini tutturmak için hiç bir esneklik kalmayacaktır. Bu, programın önemli bir hedefinin tutmaması anlamına gelir, IMF ile yapılacak bundan sonraki gözden geçirmeleri riske atar. Harcamaları öne alan ve hızlandıran bir politikayı seçim ekonomisi olarak adlandırabiliriz. Seçim ekonomisi seçim öncesi ekonomiyi hareketlendirir, fakat seçim sonrası için riskleri arttırır.
       Hükümetin bu çerçevede bir seçim ekonomisi uygulayıp uygulamayacağını bilemiyoruz. Uygulanırsa seçim sonrası oluşacak hükümetin işini zorlaştırabilir. Sayın Türker’in bazı açıklamaları böyle bir riske işaret ediyor: Umarım bizi yanıltır ya da harcamalar öne alınsa bile faiz dışı denge hedefi tutar.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları