Home page
Haber Menüsü


İsmail Cem, Ankara Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında istifa gerekçelerini açıkladı. Cem, toplantının sonunda sorulara yanıt vermedi.
Cem: Hedef, sosyal demokrasi ekseninde iktidar
Dışişleri Bakanlığı görevinden ve DSP’den ayrılan Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Derviş ve Özkan ile başlattıkları yeni hareketin amacının sosyal demokrasi ekseninde iktidar olmak olduğunu söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC
    12 Temmuz —  Cem, kuracakları partinin, sosyal demokrasinin katkısını getirecek ve toplumsal beraberliğe öncülük yapacak bir hareket olacağını belirtti. Cem, istifa gerekçesini ise “Hükümet ve DSP’nin geçmişte yaptığı başarılı işleri artık yapamayacak duruma düşmesi” sözleriyle açıkladı. Türkiye’nin büyük sorunları bulunduğunu ancak bu sorunların “Türkiye’nin birikimi ve kudretinden” büyük olmadığını belirten Cem, en önemli hedefin AB üyeliği olduğu mesajını erdi.  

   
 
       
    MSNBC News Dışişleri Bakanı İsmail Cem istifa etti
MSNBC News Siyaset dışı teknisyen, artık siyasi aktör: Derviş
MSNBC News Gazetecilikten siyasete: İsmail Cem
MSNBC News Siyasetin sessiz gölgesi: Özkan
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İsmail Cem, Dışişleri Bakanlığı görevinden ve DSP’den istifa etmesinin gerekçesiyle ilgili olarak Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısının ardından DSP’den istifa edenlerle biraraya gelen Cem, amaçlarının ilk seçimlere katılmak olduğunu bildirdi. Görüşmede parti kurma çalışmalarına hız verilmesi kararlaştırıldı.

       “Sorun yaratan değil, çözüm üreten siyasete ihtiyaç var.” diyen İsmail Cem, bağnazlığın değil aklın temsilcisi olan, ataletin değil, değişimin ifadesi olan bir siyaset hedeflediklerini söyledi. Cem, “Demokratik değişimin sözcüsü ve öncüsü olan bu yeni siyasetin işlevi Türkiye’yi yenileştirmektir. Bu bilinçle, Türkiye’ye büyük bir güvenle bu basın açıklamasını yapmaktayım” diye konuştu.
       Cem basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit, hükümet ortakları Bahçeli ve Yılmaz, Genelkurmay Başkanı ve komutanlar ile çalışma arkadaşlarına teşekkürlerini sundu.
       
“HÜKÜMET İKTİDAR VASFINDAN UZAKLAŞTI”
       Hükümetten ve DSP’den istifa nedenlerinin birbirlerine benzer nedenlere dayandığını belirten İsmail Cem şöyle konuştu:
       
  Siyasette kriz
DSP’de istifa depremi
Özkan-Cem-Derviş anlaştı
Cem: Hedef, sosyal demokrasi ekseninde iktidar
Derviş’ten Cem’e destek
Gürel: İstifalar, uluslararası planın parçası
Yeni oluşum partileşiyor
Çakmakoğlu, istifacıları eleştirdi
Erdoğan: Yeni oluşum sanal
Bahçeli: Belirsizlik yaratılmasın
"Hükümetten ve DSPden istifam, özü itibariyle benzeşen tespit ve nedenlere dayanıyor. Her ikisinin de geçmişte başarıyla taşıdığı işlevi, artık yapamayacak duruma düşmüş olmaları... Hükümet iç çekişmeleri nedeniyle iktidar olmak vasfından uzaklaşmıştır. Ayrıca DSP ağırlığındaki bir siyasal denge bozulmuştur, hükümet Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu adımları artık atamayan, uzlaşma ve çözüm üretemeyen bir yapıya dönüşmüştür. Güç kaybına uğramıştır. Bu nedenlerle sağlıklı bir dış siyaseti bakan olarak uygulamaman imkanı ortadan kalkmıştır. Demokratik Sol Parti, aynen hükümet gibi, geçmişte olumlu uygulamalar yapmıştır. Ne var ki özellikle sol ilkeleri hayata geçirecek gücünü kaybetmiştir. Bunu yeniden kazanacağı umudu da toplumda kaybolmuştur.”
Dünya basınının gözü Cem ve Derviş’te

       
“GERİYE BAKARAK İLERİ GİDİLMEZ”
       Türkiye’yi sosyal demokrat anlaşıyla yönetme işlevinin boşlukta kaldığını belirten Cem, “Şimdi bütün bunlar artık geçmişe ait. Geçmişte kalarak geleceği yaratmak mümkün değildir. Geriye baka baka ileriye gidilmez. Mevlana yüzyıllar öncesinde söylemiş ‘Dünle birlikte gitti cancağızım ne kadar laf varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım” diye konuştu.
       
“DERVİŞ’İN KONUMUNA SAYGILIYIZ”
       DSP’den istifa eden Hüsamettin Özkan ve Kemal Derviş ile yeni bir hareketi başlatma kararı aldıklarını ifade eden Cem, bu ikiliyle birlikte hükümette paylaştıkları dayanışmanın yeni dönemde de süreceğini söyledi. Derviş’in istifasını geri çekmesini de değerlendiren İsmail Cem, “Sayın Derviş’in bugünkü konumunun gerçeklerine saygılıyız” dedi.
       
  Yeni oluşumcuların portreleri
Gazetecilikten siyasete: İsmail Cem
Siyaset dışı teknisyen, artık siyasi aktör: Derviş
Siyasetin sessiz gölgesi: Hüsamettin Özkan

“EN ÖNEMLİ ENGEL İŞSİZLİK VE EŞİTSİZLİK”
       Konuşmasında, kuracakları yeni partinin hedeflerine ilişkin ipuçları veren İsmail Cem, şunları söyledi:
       “Bugün Türkiyemiz’i daha ileriye götürecek yöntem şudur: Toplumun kendi tarihsel kültürel birikimi ve Cumhuriyet İhtilali’nin doğrultusunda, kendisini yenilemesi ve çağdaş değerler ışığında yenilenmesi. Türkiye gerçeğinde bu hedefin başındaki en önemli engel işsizlik ve eşitsizliktir. Önümüzdeki tehlike, evsiz insanların, doktorsuz hasta, okulsuz çocukların acılarına yabancılaşmaktır. Tehlike; insani değerlerden uzaklaşmak, ahlaki düşüş içinde olmak, sığlaşmaktır. Yenileşmenin başlıca engeli kendimize güvensizliktir”
       
“EN ÖNEMLİ HEDEF AVRUPA BİRLİĞİ”
       Türkiye’nin kendi korkularından başka korkacak bir şeyi olmadığına işaret eden İsmail Cem, Türkiye’yi elbirliğiyle zirveye ulaştırmak istediklerini söyledi. “Değişim kendi kimliğimizi, kendi özümüzü terk etmek değildir. Bu kimliği ve bu özü yüceltecek en akılcı en iyi yöntemleri hayata geçirmektir” diyen Cem, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Türkiyemiz insanlarının iç dünyasıyla gönül bağlarını yeniden kuracaktır. Yenileşme, tarihle bütünleşecektir. Türkiye’yi yenileştirmenin anlamı iddiası ve misyonu budur.
Konuşmanın tam metni için tıklayın
Türkiye’nin tarihsel gelişiminde Atatürk Cumhuriyeti’nin, çağı yakalama hedefinde çok önemli aşama AB’dir. Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefi bir toplumsal değişim projesidir. AB, kıta düzeyindeki birleşme, çalışma ve birlikte yaşama anlayışıdır. AB hedefi, Türkiye’nin çağı paylaşmak mesajıdır.”
       
“GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ”
       Dışişleri Bakanlığı döneminde Türkiye’nin AB sürecinde müzakerelerin başlatılması sürecine geldiğini kaydeden İsmail Cem, “Gerekli adımları atmakta kararlıyız” dedi. Cem, hedeflerinin, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini gerçekleştirmek olduğunu belirterek, bu doğrultuda gerekli olan siyasal ve ekonomik adımları atacaklarına söyledi.
       
“DAHA GÜZEL BİR GELECEK”
       Toplumsal taleplere kulak vermek gerektiğine işaret eden Derviş, şöyle konuştu:
       “Bizim insanımız çok doğal olan, hakkı olan taleplerle bize gelmektedir. Bizim insanımız, çocukları için daha güzel bir gelecek istiyor. Herkes için fırsat eşitliği istiyor. Çalışabilir olanlar, iş imkanı istiyor. Dar gelirli, orta gelirli, işçi, köylü esnaf... Ekonomik gelişmeden pay almak istiyor. Gençlik kendi dinamizmini topluma katmak, kahvehanelerde değil, iş yerinde hayata atılmak istiyor insanımız. Güvenlik ve istikrar istiyor. Girişimci, önünü görebilmek, Avrupa ve ABD ile eşit koşullarda rekabet etmek istiyor. Üretimin, istihdamın cezalanmasını değil, desteklenmesini istiyor. İhtiyacı olan sosyal güvenliği talep ediyor, özgürlük ve demokrasi, ciddiyet ve temiz bir yönetim istiyor. Çağı paylaşmak istiyor ve mutlaka ciddiyet istiyor.”
       
“EMEĞE KIYMET, GİRİŞİMCİYE DESTEK”
       Türkiye’nin en büyük ihtiyacının etkin bir yönetim olduğunu vurgulayan İsmail Cem; bilgili ve birikimli, gençliğin dinamizmini ortak hedeflere yöneltecek etkin bir yönetimin şart olduğunun altını çizdi. Cem, izleyecekleri yönetim modelini ise “Emeğe, verime kıymet veren, girişimciye güven ve destek veren, uluslararası boyutta büyük projeleri hayata geçiren etkin bir yönetim.” olarak niteledi.
       
“TOPLUMSAL BERABERLİĞE KATKI”
       Sosyal demokrasinin katkısını getirmek ve tüm Türkiye’yi kucaklamak üzere yeni bir siyasal parti oluşturacaklarını belirten Cem, “Partimiz, kendi siyasal doğrultusunda, bu toplumsal beraberliğe öncülük yapacaktır” dedi. İsmail konuşmasını şöyle tamamladı:
       “İnsanlığın evrensel ilkelerinden, ortak değer yargılarından, Türkiye’nin tarihsel yenileşme özlemlerinden, cumhuriyetimizin temeli olan laiklik ilkesinden, Mustafa Kemal Atatürk’ten, Milli Mücadele geçmişimizden, insanlarımızın özgürlükçü ve eşitlikçi taleplerinden, inanç dünyamızdaki adalet ve dayanışma anlayışından hareket etmekteyiz. Her şeyin en güzel, en yeni ve çağdaş olanını insanımıza sunmak için yola çıkmaktayız. Türkiye’nin yenileşmesi, son tahlilde imtiyazların imtiyaz olmaktan çıkmasıdır, fırsatların, kültür ve eğitimin zenginliklerinin, mutluluğun mümkün olan en geniş kitleye yayılmasıdır. Yenileşme, sürekli ve sonsuz bir adalet arayışıdır. Büyük bir iyi niyetle, halkımıza ve kendimize güvenle, inançla yola çıkmaktayız, Allah utandırmasın.”
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları