Home page
Haber Menüsü


Gazetecilikten siyasete: İsmail Cem
Günlerdir bütün gözlerin çevrili olduğu Dışişleri Bakanı İsmail Cem, 11 Temmuz 2002’de istifasını açıkladı. Böylece Cem’in gazetecilikle başlayan serüveninde parti liderliğinin yolu da açılmış oldu.
NTV
    9 Temmuz —  “Geri kalmışlığın tarihi”ni yazan, 34 yaşında TRT genel müdürü olan, SHP’den DSP’ye, Kültür Bakanlığı’ndan Dışişleri’ne geçen İsmail Cem’in yaşamöyküsü...  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

       İsmail Cem, pırıltılı bir gazeteciydi. Çok genç yaşta yazdığı “Türkiye’de Geri Kalmışlığın Tarihi” adlı kitap özellikle sol çevrelerde büyük yankı uyandırmıştı. Cem’e göre, Türkiye’nin geri kalmışlığı, Afrika’daki ya da Asya’daki yoksul ülkelerle karşılaştırılamazdı. Türkiye bir imparatorluğun uzantısıydı ve geri kalmamış, geri bıraktırılmıştı.
       
12 MART’A KARŞI CEPHE ALDI
       İsmail Cem’in gazetecilik yaşamında 12 Mart darbesinin önemli bir yeri oldu. Cem darbeyi eleştiren yazılar kaleme aldı. Aynı dönemde CHP’nin içinde de derin bir çatlak oluşuyordu. Parti, 12 Mart’la gelen Nihat Erim hükümetine bakan vermişti ve bu karara karşı çıkan Genel Sekreter Bülent Ecevit görevinden istifa etmişti.
       
ECEVİT’TEN SÜRPRİZ TEKLİF
       Bülent Ecevit’in
  Siyasette kriz
DSP’de istifa depremi
Özkan-Cem-Derviş anlaştı
Cem: Hedef, sosyal demokrasi ekseninde iktidar
Derviş’ten Cem’e destek
Gürel: İstifalar, uluslararası planın parçası
Yeni oluşum partileşiyor
Çakmakoğlu, istifacıları eleştirdi
Erdoğan: Yeni oluşum sanal
Bahçeli: Belirsizlik yaratılmasın
12 Mart’a yönelik eleştirileriyle İsmail Cem’in gazete yazılarındaki eleştirileri arasında paralellik vardı. Ama aralarında kişisel yakınlık yoktu, yalnızca birkaç kez karşılaşmışlardı, o kadar. İşte bu nedenle, İsmail Cem 12 Mart’tan üç yıl sonra alacağı bir teklife çok şaşıracaktı. Bülent Ecevit, daha hükümetinin güvenoyu aldığı gün, Cem’e TRT genel müdürlüğünü teklif ediyordu. Hazırladığı 12 Mart kitabının röportajları için Ankara’da bulunan Cem, Deniz Baykal ve Orhan Birgit aracılığıyla gelen teklifin ardından Ecevit’le buluşmuş, önce direnmiş, ardından TRT genel müdürlüğünü kabul etmişti. İsmail Cem, daha sonra, “TRT’de 500 Gün” adlı kitabında, Ecevit’in kararını şöyle yorumlayacaktı:
       
“ECEVİT BENİ ATAYARAK RİSKE GİRDİ”
       “Ecevit benim atanmamla açıkça bir riske girdi. Ben onun yerinde olsam bunu göze alamazdım gibi gelir bana. Fakat Ecevit’i Ecevit yapan, benzer seçimlere büyük bir cesaretle karar verebilmesidir sanırım; bütün olumsuz ihtimalleri göze alarak ve riskini de, sorumluluğunu da yüklenerek...”
       
GAZETESİ 12 EYLÜL’DE KAPATILDI
       Cem, 1. Milliyetçi Cephe hükümetinin gelişiyle TRT’deki görevinden ayrıldı, İstanbul’a döndü ve Politika Gazetesi’ni yayımlamaya başladı. Bu sosyalist eğilimli gazetinin ortağı ve başyazarıydı. Gazete 12 Eylül’le birlikte yayın hayatına son vermek zorunda kaldı. 1980 sonrasında Sosyaldemokrat Halkçı Parti’de aktif siyasete atılan Cem, 1987 ve 1991 seçimlerinde İstanbul’dan milletvekili seçildi.
       
KAYSERİ’DEN SEÇİLMEYİ BAŞARDI
       Deniz Baykal’ın liderliğini yaptığı “Yeni Sol” akımını kavramsallaştıran Cem, 1995 seçimleri arifesinde önemli bir tercih değişikliği yaptı ve DSP’ye katıldı. Ecevit’in Kayseri’den aday gösterdiği Cem’i harcamak istediği ileri sürüldü, fakat Cem aktif bir kampanya yürüterek daha önce hiçbir bağının olmadığı Kayseri’dem milletvekili seçildi.
  Yeni oluşumcuların portreleri
Gazetecilikten siyasete: İsmail Cem
Siyaset dışı teknisyen, artık siyasi aktör: Derviş
Siyasetin sessiz gölgesi: Hüsamettin Özkan

       
DIŞİŞLERİ’NDE 5 YIL GÖREV YAPTI
       Ecevitler tarafından DSP TBMM Grup Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen Cem, esas başarısını yurt dışında gösterdi. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Sosyalist Grubu başkanvekilliğine seçildi. 1995’te kurulan 50. hükümette Kültür Bakanlığı yapmış olan Cem, 30 Haziran 1997’de Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. Cem, cumhuriyet tarihinde bu görevi en uzun süre yürüten bakanlar arasında yer aldı.

       
YOLLARI 28 YIL
SONRA AYRILDI
       Ve ardından 2002 yazı geldi. Siyasetin bu sıcak ve bunaltıcı yazı, İsmail Cem’le Ecevit’in yollarını ayırdı. 28 yıl önce birbirlerini jestleriyle şaşırtan iki insan, Bülent Ecevit ve İsmail Cem, şimdi şaşkınlıklarını “Hiç beklemezdim” gibi sözlerle ifade ediyorlardı.
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları