Home page
Haber Menüsü


Cem, istifa eden 7'nci DSP'li bakan oldu
Dışişleri Bakanı İsmail Cem istifa etti
Demokratik Sol Parti’den art arda gelen istifalara, hükümeti sarsıcı nitelikte bir yenisi daha eklendi.
Ankara
NTV-MSNBC
    11 Temmuz —  Dışişleri Bakanı İsmail Cem, hem bu görevinden hem de partisinden istifa etti. Yeni oluşum senaryolarının kilit ismi olan Cem, istifasının gerekçelerini bugün bir basın toplantısı düzenleyerek açıklayacak.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  DSP’den peş
  Siyasette kriz
DSP’de istifa depremi
Özkan-Cem-Derviş anlaştı
Cem: Hedef, sosyal demokrasi ekseninde iktidar
Derviş’ten Cem’e destek
Gürel: İstifalar, uluslararası planın parçası
Yeni oluşum partileşiyor
Çakmakoğlu, istifacıları eleştirdi
Erdoğan: Yeni oluşum sanal
Bahçeli: Belirsizlik yaratılmasın
peşe gelen istifaların ardından, Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in nasıl bir tavır sergileyeceği merakla bekleniyordu. İstifa kararı aldığı ve bu kararını bugün bir basın toplantısı düzenleyerek açıklayacağı belirtilen Cem, tüm gününü dışişleri konutu’nda geçirdi.
       Dün saat 13.39’da, sürpriz bir gelişme yaşandı. İsmail Cem, Anadolu Ajansı’na yazılı bir açıklama göndererek Dışişleri Bakanlığı görevinden ve partisinden istifa ettiğini duyurdu. Yeni oluşum senaryolarının kilit ismi konumundaki Cem’in, açıklamasını beklenenden bir gün önce yapmasında basın-yayın organlarında yer alan haberler etkili oldu. Cem’in, bu haberlerin ardından, açıklama yapmak için beklemenin anlamı olmadığı kararına vardığı belirtildi.
       
GEREKÇELERİNİ AÇIKLAYACAK
       İsmail Cem, kararının gerekçelerini ise, bugün saat 11.00’de bir basın toplantısı düzenleyerek açıklayacak. Cem, Dışişleri Konutu’nda dün günboyu bu basın toplantısı için hazırlık yaptı. Bazı milletvekilleriyle telefon görüşmeleri de gerçekleştiren Cem, basın toplantısının ardından Dışişleri Bakanlığı’na giderek, bakanlık çalışanlarıyla vedalaşacak.
       
TÜRK SOLUNUN SEÇKİN İSMİ
       İsmail Cem, yaklaşık kırk yıldır gazeteci, siyaset sosyologu, ideolog ve politikacı olarak Türk solunun seçkin isimleri arasında yer aldı. “Türkiye’de Geri Kalmışlığın Tarihi” adlı eseri bir dönem solun uzunca bir dönem el kitabı oldu. 23 yaşında gazeteciliğe başlayan Cem, 34 yaşında da dönemin başbakanı Bülent Ecevit tarafından TRT Genel Müdürlüğü’ne atandı. 1980 sonrasında Sosyaldemokrat Halkçı Parti’de (SHP) aktif siyasete atılan Cem, 1987 ve 1991 seçimlerinde İstanbul’dan milletvekili seçildi.
       
KAYSERİ’DEN VEKİL SEÇİLMEYİ BAŞARDI
       Deniz Baykal’ın liderliğini yaptığı “yeni sol” akımını kavramsallaştıran Cem, 1995 seçimleri arifesinde önemli bir tercih değişikliği yaptı ve DSP’ye katıldı. Ecevit’in Kayseri’den aday gösterdiği Cem’i, harcamak istediği ileri sürüldü; fakat Cem, aktif bir kampanya yürüterek daha önce hiçbir bağının olmadığı Kayseri’dem milletvekili seçildi.
       
AVRUPA’DA ÖNEMLİ GÖREV
       Ecevitler tarafından DSP TBMM Grup Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen İsmail Cem, esas başarısını yurtdışında gösterdi. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Sosyalist Grubu Başkanvekilliği’ne seçildi.
       
EN UZUN SÜRELİ BAKANLARDAN
       1995’te kurulan 50. hükümette Kültür Bakanlığı yapmış olan Cem, 30 Haziran 1997’de Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. Cem, cumhuriyet tarihinde bu görevi en uzun süre yürüten bakanlar arasında yer aldı.
       
ECEVİT’İ KURULTAY İÇİN İKNA EDEMEDİ
       Hüsamettin Özkan’ın istifasının ardından Ecevit’in DSP liderliğini İsmail Cem’e devredeceği senaryoları yazıldı. Fakat Ecevit, Başbakan Yardımcılığı’na Şükrü Sina Gürel’i getirdi, ayrıca seçimli olağanüstü kurultay taleplerine de itibar etmedi.
       
GENEL BAŞKAN OLMASI BEKLENİYOR
       Bütün bu gelişmeler üzerine Cem’in DSP’den umudunu kesti. Dün akşam Kemal Derviş ve Hüsamettin Özkan’la bir araya gelen İsmail Cem, birlikte hareket etme kararı almıştı. Cem’in, kurulacak yeni partinin lideri olması bekleniyor.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları