Home page
Haber Menüsü


Yabancı yatırımcının derdi bürokrasi ve yolsuzluk
TİSK Tarafından hazırlanan rapora göre, yabancı yatırımcıların çoğunluğu, yolsuzluklar ve uzun bürokrasi süreci nedeniyle Türkiye’de yatırım yapmak istemiyor.
Ankara
AA
11 Temmuz— Yabancı yatırımcıların çoğunluğunun yolsuzluklar, çok uzun, karmaşık ve belirsizliklerle dolu bürokrasi süreci nedeniyle Türkiye’de yatırım yapmak istemediği öne sürüldü. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından hazırlanan “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi ve İstihdamın Artırılmasına” ilişkin raporda, Türkiye’deki bürokratik ortamın çalışmaya ve çalıştırmaya engel olduğu, ekonominin rekabet gücünü zayıflattığı savunuldu.

   
 
       
   
MSNBC News 18 Temmuz'a rağmen yabancı sermayede ışık yok
MSNBC News Türkiye yabancı sermaye için vergi rekabetinde geri
MSNBC News Yabancılar vergi yükünden dertli
MSNBC News Türkiye yabancı sermaye çekemiyor
MSNBC News Yabancı Sermaye Yasası tamam gibi
MSNBC News Yabancı sermaye yatırımında miktar sınırı kaldırılıyor
MSNBC News Sabancı: Yabancı sermaye AB vizesiyle gelecek
MSNBC News Gelişmekte olana yabancı sermaye azaldı
MSNBC News Son 12 yılda Çin'e 328, Türkiye'ye 9.4 milyar dolar yabancı sermaye
MSNBC News "Yolsuzlukta 1 puan artış yabancı yatırımda 11 puanlık düşüş demek"
MSNBC News Yolsuzluk anketi: "Rüşvet" büyük sorun
MSNBC News FT: Türkiye yolsuzlukla mücadele planını açıklıyor
MSNBC News Yolsuzlukla mücadele eylem planı 'onay' bekliyor
MSNBC News Alaton: Sorunların en büyüğü yolsuzluk
MSNBC News TÜSİAD: Yolsuzluk zirveye çıktı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’nin, devlet bürokrasisinin engelleyici etkisi bakımından 59 ülke içinde 10. sırada geldiği vurgulanan raporda, Türkiye’nin bir şirket kuruluşu için gerekli formalite sayısı açısından Avrupa’da ilk sırada yer aldığı, işlemlerin en az 2.5 ayda tamamlandığı belirtildi.
       Raporda, işletme faaliyetine ilişkin zamanın yüzde 20’sinin, bürokrasideki işlemler nedeniyle heba edildiğine ifade edilerek, girişimcinin bir yatırımı sonuçlandırabilmek için bürokraside çok çetin bir sürece katlanmak durumunda olduğu kaydedildi.
       “Çağdışı bürokratik sistemin yolsuzluklara da uygun ortam yarattığı” görüşüne yer verilen TİSK’in raporunda, “Yabancı yatırımcıların çoğunluğu yolsuzluklar, çok uzun karmaşık ve belirsizliklerle dolu bürokrasi süreci nedeniyle ülkemize yatırım yapmak istememektedir” denildi.
       
ÇALIŞMA YAŞAMINDA ESNEKLİK
       Raporda, çalışma yaşamını düzenleyen mevzuatın, işçi ve işverenlerin kendi aralarında anlaşarak, çalışma şartlarını ekonomide meydana gelen gelişmeler ve değişen ihtiyaçlar paralelinde düzenlemelerine engel olduğu iddia edildi.
       Esnek çalışma modeli ihtiyacının ekonomik kriz dönemlerinde daha da ön plana çıktığı anlatılan raporda, çeşitli ülkelerde uygulanan esnek çalışma modellerinin, yoğunlaşan işsizlik tehdidine başarıyla karşı koyduğu belirtildi.
       Türkiye’deki çalışma mevzuatının işvereni, işletmeyi kapatma riskine karşın çalışanı istihdam etme ya da işten çıkarma gibi iki seçenekle karşı karşıya bıraktığı ifade edilen raporda, “Çalışma mevzuatımızdaki katılık ve işletmeler üzerindeki sosyal yükler, ülkemizde son yıllarda giderek genişleyen kayıtdışı sektörün ve kayıtdışı istihdamın en önemli sebepleridir” görüşü yer aldı.
       
REEL SEKTÖRE DESTEK
       Raporda, izlenecek ekonomik politikaların reel sektörü desteklemeye odaklanması talep edilerek, ekonominin krizden çıkışta tek dayanağının reel sektör olduğu bildirildi.
       İşsizliğin had safhaya ulaştığı bir ortamda, dikkat ve çabaların reel sektöre çevrilmesi gerektiği görüşü dile getirilen TİSK’in raporunda, işçi, işveren ve hükümet işbirliği ile çözüm üreten ve hızlı kalkınma sağlayan İrlanda ve Hollanda’da uygulanan ekonomik modellerin, Türkiye için de yol gösterici olabileceği kaydedildi.
       Bürokratik yapının girişimciye engel olmaktan çıkarılması istenen raporda, bürokratik sistemin AB kriter ve uygulamalarına uygun olarak yenilenmesi, yasal ve idari işlemler ve süreçlerin kolaylaştırılması gerektiği de kaydedildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları