Home page
Haber Menüsü


Rüşvet ve enflasyon kanayan yara
Türkiye Sosyal ve Ekonomik Etüdler Vakfı, iş dünyası ile yaptığı yolsuzluk araştırmasını tamamladı.
İstanbul
NTV
    15 Şubat—  ‘İşdünyası Gözüyle Türkiye’de Yolsuzluk Araştırması’ başlıklı ankete katılan 1200 işadamının yüzde 29’u “hayat pahalılığı ve enflasyonu”, yüzde 22’si ise “yolsuzluğu” Türkiye’nin en önemli sorunu olarak gösterdi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ankette, kurumlara olan güvende ilk sıraya silahlı kuvvetler, ikinci sırayı da üniversiteler yerleşti. Daha sonra sırasıyla TÜSİAD, mahkemeler-hukuk sistemi,
  Konuyla ilgili haberler:
TESEV anketinin sonuçları
Sezer: Ekonomik bunalımın nedeni yolsuzluk
Derviş: Kamuda şeffaflık şart
Paker: Sivil toplum örgütleri umutlandırıyor
Linn: Şeffaflıkta altyapı tamam sıra uygulamada
Merkez Bankası, tapu daireleri, TOBB ve polis geldi. Bu sıralamada son üç sırayı ise, Meclis, merkezi yönetimler ve siyasi partiler aldı.
       İş dünyasının verdiği yanıta göre, en çok yolsuzluk yapılan kurumlarda ilk sıraya gümrükler, 2’nci sıraya trafik polisleri, 3’üncü sıraya tapu daireleri, 4’üncü sıraya da belediyeler yerleşti. İşadamlarının yüzde 46’sı son iki yıl içinde iş yaptıkları kurumlarda en az bir kez kuraldışı ödeme yaptıklarını veya hediye verdiklerini söylediler.
       
ORDU HER KONUDA İLK SIRADA
       Kurumların hizmetlerinden memnuniyet sıralamasında ise, birinci sırayı Silahlı Kuvvetler alırken, üniversiteler, elektrik hizmetleri, mahkemeler-hukuk sistemi ve tapu daireleri ilk 5 sırada yer aldılar.
       Katılımcıların yüzde 75’i belediyelerin ihalelerde şirketlere eşit muamele yapmadığını belirtirken, devlet ihalelerinde şirketlere eşit muamele yapılmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 79.
       
KAMU BANKALARI KAYIRIYOR
       İşadamlarının yüzde 52’si kredi başvurularının özel bankalarda “tamamen kayrıldığını” söylerken, özel bankalarda bu oran yüzde 27’ye geriliyor.
       İşadamlarının yüzde 41’i devletten sağlanan yatırım indirimi, vergi iadesi gibi teşviklerde “tamamen kayırma” olduğunu belirtti.
       Resmi ihalelere katılan ve en az birini kazanan yüzde 16’lık kesimin yüzde 55’i ihalelerde kuraldışı ödeme yapıldığını belirtiler.
       Rüşvet ve yolsuzluğun bir başka olumsuz yanı da yabancı sermayede ortaya çıktı. Katılımcılar, yabancı sermaye yatırımlarının düşük olmasının nedenini rüşvet ve yolsuzluk olaylarına bağlayanlar yüzde 82’lik bir çoğunluğu oluşturdu.
       
TOPLUMSAL DÜZEN DEĞİŞMELİ
       Araştırmada, “Toplumsal düzen hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna “büyük bir değişiklik gerekiyor” diyenlerin oranı yüzde 42, “Yavaş yavaş değiştirilmeli” diyenlerin oranı yüzde 53, “Değişikliğe karşı konmalı” diyenlerin oranı yüzde 5 oldu.
       Temel siyasi tercih olarak özgürlüklerin genişletilmesini isteyenler, 8.8 puan ile ilk sırayı aldı. Başkanlık sistemini önerenler 8 puanla 2. sırayı alırken, teknokrat hükümet tercihi 4.8 puan topladı.
        Temel siyasi tercihte, Türkiye’yi ordunun yönetmesi tercihi 2 puanla taraftar buldu.
       
AB
        İş dünyası temsilcileri, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne 2010 yılına kadar tam üye olma ihtimalini yüzde 63 gibi bir çoğunlukla hiç mümkün görmüyor. Yüzde 23’ü ortada görürken, yüzde 14’ü üyelik kesin görüşünü dile getirdi.
        AB’ye tam üyelik amacıyla düşünceyi ifade özgürlüğü için gerekli koşullar oluşturulmasına, yüzde 82 ile ezici çoğunluk destek verdi. AB’ye tam üyelik amacıyla vatandaşların ana dillerini radyo-tv yayınında kullanmalarını engelleyen yasaların kaldırılması düşüncesine tamamen katılanların oranı yüzde 55, hiç katılmıyorum diyenlerin oranı yüzde 35 oldu.
        Yine AB’ye tam üyelik amacıyla ordunun Milli Güvenlik Kurulu yoluyla Türkiye siyasetinde üstlendiği rol azaltılmalı düşüncesine tamamen katılım oranı da yüzde 64 belirlendi. Hiç katılmıyorum diyenlerin oranı ise yüzde 23 oldu.
        “AB’ye tam üyelik amacıyla Kıbrıs’la ilgili sorunlar bazı tavizler vermek gerekse de çözülmeli” düşüncesine katılımcıların yüzde 48’i karşı çıktı. Yüzde 41’i tamamen katıldı.
        Kurumların hizmetlerinden memnuniyeti ölçen puanlamada da Silahlı Kuvvetler 7.3 ile en yüksek puanı aldı. Üniversiteler 6.2, elektrik hizmetleri 5.6, mahkemeler/hukuk sistemi 5, tapu daireleri ve trafik dışı polis 4.5, vergi daireleri/maliyeciler 4.4, belediyeler 4.3, devlet hastaneleri 4, trafik polisi 3.6, gümrük 3.3 ortalama puana sahip oldu.
       
REFORM ÖNERİLERİ
       Araştırmanın ikinci aşaması “İş Dünyası Gözünden Türkiye’de Yolsuzluk Araştırması”nın reform önerileri bölümünde, kaynaklar ve hizmet kapasitesinin artırılması, personelin maaşının yükseltilmesi, bürokratik formalitelerin azaltılması, devlet denetiminin artırılması, halkın hesap sorabileceği düzenlemelere gidilmesi ve siyasetçilerin müdahalelerinin önlenmesi istendi.
       Gümrüklere yönelik reform önerileri arasında devlet denetiminin artırılması isteği yüzde 40 ile ilk sırayı alırken, bürokratik formalitelerin azaltılması yüzde 22 ile ikinci oldu.
        Vergi Daireleri/maliyede reform önerileri içinde de devlet denetiminin artırılması yüzde 28 ile ilk maddeyi oluşturdu. Bürokratik formalitelerin azaltılması yüzde 23 ile ikinci, personelin maaşının yükseltilmesi ise yüzde 21 ile üçüncülüğü aldı.
       
“TRAFİK POLİSİNİN MAAŞI ARTSIN”
        Trafik polisine yönelik reform önerilerinde personelin maaşının artırılması yüzde 32 ile ilk sırada gelirken, devlet denetiminin artırılması yüzde 29 ile ikinci, halkın hesap sorabileceği düzenlemelere gidilmesi ise yüzde 24 ile üçüncü oldu.
        Araştırmada “Sizce belediyeler ihalelerde şirketlere ne derece eşit muamele yapıyor?” sorusuna verilen yanıtların yüzde 75’i “Hiç eşit davranılmıyor” çıktı. İhaleye katılıp kazananlara sorulan “Firmanızın bulunduğu işkolunda devlet ihalelerinde kuraldışı ödeme yapılıyor mu?” sorusuna gelen yanıtların yüzde 55’ini “Hiç yapılmıyor”, yüzde 36’sını ise “Hepsinde yapılıyor” oluşturdu.
        İhaleye katılıp kazanamayanlara sorulan aynı sorusun yanıtlarının yüzde 48’i “Hepsinde yapılıyor”, yüzde 44’ü ise “Hiç yapılmıyor” olarak gerçekleşti. “İşinize faydalı olacağı düşüncesiyle bağıştı bulundunuz mu?” sorusuna olumlu yanıt verenler içinde bir belediye vakfına yapılan bağış yüzde 15, bir siyasi partiye yakın derneğe yapılan bağış yüzde 7, bir siyasi partiye yapılan bağış ise yüzde 6’lık pay oluşturdu.
       
TRAFİK POLİSİNE RÜŞVET
        “İşinizin düştüğü kurumlarda kuraldışı bir ödeme yaptınız veya hediye verdiniz mi?” sorusunun yanıtları arasında yüzde 53 ile trafik polisi birinci sırayı aldı. Gümrük yüzde 49 ile ikinci, tapu daireleri yüzde 38 ile üçüncü oldu.
        Ayrıca araştırmada son iki yıl içinde en az bir kez kuraldışı ödeme yapanlar veya hediye verenlerin oranı yüzde 46 çıktı. “Bir kuraldışı ödeme açıkça istendi mi” sorusunun yanıtları arasında “Açıkça istendi” yanıtının oranı trafik polisinde yüzde 67, trafik dışı polis yüzde 62, elektrik hizmetlerinde yüzde 59 oldu.
       
KURALDIŞI ÖDEMENİN DEĞERİ
        Kuraldışı ödeme veya hediyenin değerinin araştırıldığı bölümde ise ortalama tutar gümrükte 1 milyar 420 milyon lira çıktı.
        Belediyelerde 855 milyon, mahkemeler/hukuk sisteminde 783 milyon lira olan ortalama tutar, vergi daireleri/maliyecilerde 308 milyon lira, trafik polisinde 187 milyon lira, tapu dairelerinde 183 milyon lira, elektrik hizmetleri ve devlet hastanelerinde 140 milyon lira, trafik dışındaki poliste 128 milyon lira olarak belirlendi.
        “Türkiye’de büyük ihalelerde rüşvet ve yolsuzluk tamamen engellense, genel olarak Türkiye’deki firmalar uluslararası rekabette oldukça güçlü olurlar” görüşüne katılım ise yüzde 94, katılmayanların oranı ise yüzde 3 oldu.
        “Türkiye’de yabancı sermaye yatırımlarının düşük olmasının nedeni yaşanmakta olan rüşvet ve yolsuzluk olaylarıdır” görüşüne katılım ise yüzde 82 olarak gerçekleşti.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları