Home page
Haber Menüsü


İSO Başkanı Tanıl Küçük
 
İSO: Ekonomi bıçak sırtında gidiyor
 
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Küçük, ekonomide yaşanan kısır döngünün kırılmak zorunda olduğunu belirterek, “Ekonomi bıçak sırtı dengede gidiyor” dedi.
 
İstanbul
AA
 
26 Haziran—  İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ekonomideki dengelerin bıçak sırtında olduğunu söyledi. Küçük, İSO Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Başbakan’ın sağlık durumuna ilişkin sorunlar, Avrupa Birliği üzerine tartışmalar ve erken seçim söylentilerinin, yoğun bir belirsizliğe ve tedirgin bir bekleyişe yol açtığına dikkat çekti.

   
 
       
   
MSNBC News İSO: Türkiye'nin önünün tıkanmasına izin verilmemeli
MSNBC News İSO'dan yabancı yatırım eleştirisi
MSNBC News İSO: Bankalar sanayiyi rehin aldı
MSNBC News Küçük: Rehabilitasyondan iz yok
MSNBC News Küçük: Sürdürülebilir büyüme şart
MSNBC News Derviş: IMF'nin tüm şartları tamam
MSNBC News Derviş: Bankacılık sistemi krizi bitti
MSNBC News Derviş: AB'den başka seçenek yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ülkenin içinde bulunduğu hassas durumun sonucu olarak, siyasal alandaki sıkıntının hemen ekonomiye yansıdığına işaret eden Küçük, “Ekonomi hala bıçak sırtı bir dengede gitmektedir” dedi.
       Sanayicinin, sistemden kaynaklanan tüm sıkıntılara rağmen mücadeleye ve üretimi sürdürmeye devam ettiğini, ancak çabasının hep kesintiye uğradığını ifade eden Tanıl Küçük, şöyle devam etti:
       “Tıpkı, mitolojideki Sisyphos efsanesinde olduğu gibi, sanayicimiz, var gücüyle yuvarlayarak, kan ter içinde kayayı tepeye çıkarmakta, ancak tam tepeye yaklaşmışken, ortaya çıkan olumsuz şartlar nedeniyle, kaya her seferinde geriye düşmekte ve bütün çabalar boşa gitmektedir. Sisyphos’ın çilesi tanrıların gazabıydı. Sanayicimizin çektiği kimlerin gazabıdır? Yıllardır yaşadığımız bu kısır döngüyü artık elele vererek kırmanın, kaderimizi değiştirmenin zamanı gelmiştir.”
       
KRİZ TEHDİDİ SANAYİNİN TEPESİNDE
       Küçük, iç ve dış borçların ve mali sektördeki sıkıntıların yarattığı kriz tehdidinin “Demokles’in kılıcı” gibi Türk sanayinin tepesinde olduğunu söyledi.
       Küçük, bankacılık reformunun akibetinin hala belirsizlik arzettiğini kaydederek, mali sektör sağlıklı bir yapıya kavuşmadan, reel sektörün rahatlayamayacağını dile getirmelerine rağmen, bankacılık ve finans kesimindeki sorunların halen tümüyle çözüme kavuşturulamadığını savundu.
       Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: “İç ve dış borçların ve mali sektördeki sıkıntıların yarattığı kriz tehdidi, Demokles’in kılıcı gibi Türk sanayinin tepesindedir. Daha birinin etkisinden kurtulamadan, yeni kriz kuşkuları gündeme gelmiştir. Bu çalkantılı ortamda sanayicimiz, enerjisini ve dikkatini, rekabet gücünü artırmaya verememektedir. Her an, her şeyin beklendiği sisli bir ortamda, uzun vadeli yatırımları hedeflemek, mümkün müdür?
       Yıllardır yaşadığımız bu dengesiz ve belirsiz ekonomik ortam, hem kişisel, hem de kurumsal düzeyde hepimizi yıpratmıştır. Krizlerden bunalan Türk halkının ve Türk sanayinin en çok özlemini çektiği ve ihtiyaç duyduğu, istikrar ve geleceğe güven duygusudur.”
       
YENİ KRİZLERİ KALDIRACAK GÜÇ YOK
       Siyasetteki belirsizlik devam ettikçe, borçlanma maliyetinin arttığını, faizlerin yükseldiğini, durumun daha da kritik hale geldiğini belirten Küçük, toparlanma sinyalleri veren sanayinin yeni mali krizleri kaldıracak gücü olmadığını söyledi.
       Küçük, önümüzdeki dönemde, ekonominin gidişi ve muhtemel gelişmelere dair kuşku ve endişelerini çeşitli platformlarda dile getirmeyi ve sanayi adına uyarılarda bulunmayı hedeflediklerini duyurdu.
       
SABANCI DEKLARASYON ÖNERDİ
       Bu arada, İSO Meclisi’ne katılan işadamları, ilan ve ortak deklarasyon yayımlamayı ele aldı.
       Meclis üyelerinden Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, “Bir deklarasyon belki bir ilan yayımlanabilir. Bu deklarasyon içine erken seçimin altyapısı tamamlanmadan bizi hiçbir yere götüremeyeceğini, ona, buna, dört köşeye söylemek zorundayız. Yanındayız erken seçimin. Ama seçim kanunu tamamlanacak, ondan sonra” dedi.
       Fransa’da iki turlu seçimin olumlu sonuçlarına işaret eden Sabancı’nın, “İki turlu seçimin nimetlerinin olmaması halinde Fransa’nın bugün ağlıyordu. İkinci turun avantajlarından yararlandı. Bugün Chirac dünya lideri. Parlamento arkasında. Deklarasyonda işte Fransa. Hepinize teşekkür ediyorum” şeklindeki sözleri, salondan büyük alkış aldı.
       Meclis toplantısı ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sabancı, “Borsadaki kâğıtları ABD parasına çevirince kâğıt parasına satılıyor. Bu nereye kadar böyle gidecek?” dedi.
       Krizden inim inim inlediklerini, dış dünyada Türkiye’nin mutlu olmayı istemediği gibi bir görüntü sergilendiğini anlatan Sabancı, daha sonra şöyle dedi:
        “Dünya bize şaşıyor. Başbakanımız hasta. Kimsenin hasta olmasını istemeyiz ama 65 milyon hasta olduk. Bir mucize oluyor, devam ediyoruz. Kriz bizi yakıyor fakat onu kişneten politikalardaki çöküştür. Futboldaki başarı Türkiye’nin imajı için müthiş bir fırsat oldu. Bu başarıyı ekonomide de istiyoruz. IMF’nin raporu var. Kamunun iş yapma süresi 18 yıl olmuş. Allahtan kork be! Çeşme’ye 1 milyar dolara yol yapmışlar. Layıktırlar ama öncelikli mi? Hortumculara fırsat olsun diye teyyare meydanları yapmışız. Bazen Türkiye neden batmıyor diye düşünüyorum.”
       
KAVİ: DUYURU HAZIRLIĞI YAPIYORUZ
       Toplantının ardından basın mensuplarının deklarasyona ilişkin sorularını yanıtlayan Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi, bugün ortaya konan gerçeklerin kamuoyuna, Odalar Birliği’ne duyurmanın hazırlığını yapacaklarını bildirdi.
       Ortada görünen tablonun giderek ağırlaştığını ve Türk ekonomisine maliyetinin arttığını belirten Kavi, “Türkiye’nin bütün bunlara çözüm üretme imkanı olduğunu düşünüyoruz. Ve de bu koşullar altında İSO, ortadaki tabloyu seyretmek niyetinde değildir” dedi.
       Kavi, “Bunu bir basın bildirisi haline getirip kamuoyuna duyururuz. Yönetim Kurulumuz değerlendirmeyi yapacaktır. Bunun, TOBB ve Sanayi Konseyi’ne iletilmesinin de şahsen gerekli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
       
KRİZİN ARİFESİNDEYİZ
        Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu ise Türkiye’nin kriz arifesinde olduğunu söyleyerek, “Allah kimseye hastalık vermesin. Bir bireyin hastalığının bir toplumun istikbalini etkilemesi düşünülemez. Buna katlanmak toplumsal bir hastalıktır” dedi.
       Buna karşı harekete geçilmesi gerektiğini belirten Solakoğlu, “Türkiye’nin önünü tıkayan siyaset anlayışını aşmalıyız. Hükümet sorunu halledilmeden Meclis’in tatile çıkması toplumsal katliamdır” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları