Home page
Haber Menüsü


Küçük: Rehabilitasyondan iz yok
İSO Başkanı Küçük, finans kesiminin rehabilitasyonu için hazırlıklara karşılık, henüz bir çalışmanın gözlenmediğini ifade etti. Küçük, “Müdahale için nabzın durması mı bekleniyor” diye sordu.
İstanbul
AA
27 Mart— İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, finansal kesimin rehabilitasyonu beklentisiyle geçirilen bir yılın sonunda, bu süreçten reel sektöre yansıyan somut bir sonuç henüz bulunmadığını söyledi. İSO Meclis Toplantısı’nda konuşan Küçük, son günlerdeki ekonomi gündeminin, enflasyonla mücadele hedefinden sapmadan ekonomik büyümenin nasıl sağlanacağı ve krizin bitip bitmediği tartışmalarına yoğunlaştığını kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News Kiekens: Türkiye yüzde 6-9 büyümeli
MSNBC News Rodrik: Öncelik büyümeye verilmeli
MSNBC News Küçük: Sürdürülebilir büyüme şart
MSNBC News Küçük: Yatırım ortamı iyileştirilmeli
MSNBC News İSO: İhracat ve turizm geliri sorun çözmez
MSNBC News İSO: SSK prim artışları durdurulmalı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu tartışmalar devam ederken İSO olarak, “Türkiye ekonomisi 2002” ve “Ekonomik Durum Tespit Anketi” çalışmalarını gerçekleştirdiklerini anlatan Tanıl Küçük, kamuoyunda geniş yankı bulan çalışmalarda hızı yavaşlasa da 2001 yılı ikinci yarısında kötüye gidiş eğiliminin halen devam ettiğinin görüldüğünü kaydetti.
        Büyüme oranının yüzde 3 olarak revize edildiğini anlatan Küçük, “Bu hedefin belirlendiği dönemde, 2002’nin ikinci üç ayında büyümeye geçileceği beklentisi hakimdi. Büyüme beklentisi, kısa süre sonra üçüncü çeyreğe, son günlerde de dördüncü çeyreğe ertelenmiş bulunuyor. Yıllık büyüme oranı ise yüzde 2-2.5 gibi çok daha mütevazi bir hedefe gerilemiş durumdadır” dedi.
       Yılın ilk aylarına ait ekonomik göstergelerin, gerileyen büyüme hedefinin gerçekleşmesini dahi sorgulanır hale getirdiğini belirten Tanıl Küçük, şunları söyledi: “Zira, ekonomide aşağı gidiş dursa da, yukarı çıkış yönünde henüz belirgin bir hareket yoktur. Unutmayalım ki büyümenin anahtarı üretimdir, sanayidir, Türkiye ancak üreterek büyüyebilir. Son yıllarda uygulanan yanlış politikalar sonucu Türkiye üretim ekonomisinden uzaklaşmış ve maalesef bu hayati gerçeği unutmuştur. Üretimi canlandıramadığımız ve bu sorunları kalıcı bir şekilde çözemediğimiz takdirde ne yapacağız? Yoksa IMF bize 20 milyar dolar daha mı verecek?”
       Milli gelirin, 2 bin 200 dolara düştüğüne ve vergi benzeri yüklerin oranının yüzde 45.8 oranında arttığına dikkat çeken Tanıl Küçük, “Tasarrufların da, gelirin de büyük bölümüne devlet el koymaktadır” dedi.
       
KRİZ DEVAM EDİYOR
       Uygulanan programın, döviz kurlarında ve faiz oranlarında kısmi bir istikrar sağlamayı başardığını ancak uluslararası karşılaştırmalara göre Türkiye’deki reel faiz oranlarının hala olağanüstü yüksek düzeylerde olduğunu bildiren Küçük, program çerçevesinde, ağır maliyetine rağmen, borcun çevrilmesinin sağlandığını, ekonominin küçülmesi pahasına olsa da cari işlemler dengesi ve bütçede faiz dışı fazla yaratma hedeflerinin yakalandığını söyledi. Küçük, şöyle konuştu:
       “Ancak güçlü ekonomiye geçişin en önemli şartı olan, sanayiye rekabet gücü kazandırma konusunda hiçbir olumlu gelişme olmamıştır. Reel sektörde kriz hala devam etmektedir, finansal kesimin rehabilitasyonu beklentisi ile geçirilen bir yılın sonunda, bu rehabilitasyon sürecinden, reel sektöre yansıyan somut bir sonuç henüz yoktur. Kaynak hacmi, maliyetleri ve anlayışı itibariyle, finansal kesim reel sektörün ihtiyaçlarına cevap vermekten hala çok uzaktır. 8 aydır üzerinde çalışılan İstanbul Yaklaşımı ve Aktif Yönetim Şirketi’nin fon ihtiyacının karşılanması daha fazla vakit kaybedilmeden hayata geçirilmelidir. Bunun başarılabilmesi için, bankaların geri dönmeyen borçlar için ayırdığı karşılıklara ilişkin yönetmelik (karşılıklar kararnamesi) derhal yeniden düzenlenmelidir.”
       Tanıl Küçük, programın bundan sonraki aşamasında, mali disiplin hedefi ısrarla takip edilirken, mutlaka reel sektörü destekleyici düzenlemelerin gündeme gelmesi gerektiğini vurgulayarak, ekonominin yalnızca kağıt üzerindeki rakamlardan ibaret olmadığını, toplumsal yaşamı etkileyen hassas dengeler üzerinde yürüdüğünü ve o dengelerin merkezinde de üretim ve reel sektör olduğunu anlattı.
       Reel sektörü ve üretimi göz ardı eden hiçbir istikrar programının başarılı ve kalıcı olma şansının olmadığını bildiren Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:
       “Dünkü gazetelerde yer alan bir ifadesinde Maliye Bakanımız sayın Sümer Oral, (Bir elimiz programda, bir elimiz reel sektörün nabzında) diyor. Yani Sayın Bakan reel sektörün ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu kabul ediyor. Şimdi soruyorum, müdahale için nabzın tümüyle durması mı bekleniyor?”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları