Home page
Haber Menüsü


IMF Avrupa Direktörü Willy Kiekens
 
Kiekens: Türkiye yüzde 6-9 büyümeli
 
IMF Avrupa Direktörü Kiekens, enflasyon hedeflemesine geçişin reel faizlerde düşüşü getireceğini belirterek, “Türkiye yılda yüzde 6-9 büyüme hızını yakalamalı” dedi.
 
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
27 Mart—  Uluslararası Para Fonu Avrupa İcra Direktörü Willy Kiekens, Türkiye’nin yüzde 6 ile 9 arasında büyüme hızını yakalaması gerektiğini belirtti. Kiekens, Türkiye’nin güvenilir şekilde enflasyon hedeflemesine geçmesinin hem enflasyon, hem de reel faizlerde düşüş getireceğini söyledi. “Forum İstanbul-Yarının Kurulması Hedef 2023 Konferansı”nda konuşan Kiekens, gelecek 20 yılda büyüme için en önemli aracın verimliliğin artırılması olduğunu belirtti.

   
 
       
   
MSNBC News Rodrik: Öncelik büyümeye verilmeli
MSNBC News Goldman Sachs: Büyüme ümitsiz
MSNBC News TOBB: Krizden çıkış için pozitif büyüme şart
MSNBC News Sak: Büyüme güvenle gelecek
MSNBC News Milli gelirde 6 yıl geri gideceğiz
MSNBC News FT: Toparlanma Irak operasyonuna ve reformlara bağlı
MSNBC News Mart ayı enflasyon tahmini yüzde 2.5
MSNBC News Ekonomistlerin % 55’i iyimser
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kiekens, “Eğer Türkiye yüzde 6 ile 9 arasında bir büyüme hızını yakalayabilirse, büyük başarı olacaktır” derken; verimliliğin artmasının büyüme hızında belirleyici olacağını söyledi. Kiekens, Doğu Asya ülkelerinden örnekler vererek, bu ülkelerde verimlilik artışının yılda yüzde 15’i bulmasına karşılık, Türkiye’de yüzde 2’lerde kaldığını söyledi.
       Kiekens, Türkiye’nin 2023 yılında Avrupa Birliği’nin Akdenizli 3 üyesi Yunanistan, Portekiz ve İspanya’nın milli gelir seviyesine ulaşması için önümüzdeki 22 yılda ortalama yüzde 9.2 büyümesi gerektiğini de ifade etti.
       1980’lerde Türkiye’nin yüzde 4.8 olan büyüme hızının 1990’larda yüzde 3. 1’e gerilediğini ifade eden Kiekens, 1990’larda yaşam standartlarının gerilediğini ve Türkiye’nin AB’yi yakalama konusunda hiçbir ilerleme kaydedemediğini belirtti.
       Kiekens, Türkiye’nin büyümesi için tarım politikasının değiştirilmesi gerektiğini de belirterek; “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yetişebilmesi için tarım sektöründe çalışan nüfus oranının düşürülmesi gerekiyor” dedi.
       
BANKACILIK REFORMLARI BAŞARILI
       Kiekens, Türk bankacılık sektöründeki reformları da överek, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun performansını ‘müthiş’ olarak nitelendirdi. Türk bankalarının sermaye yeterlilik oranlarına mutlaka uymaları gerektiğini belirtti.
       
HÜKÜMET ZAMANINDA MÜDAHALE ETTİ
       Kiekens, İSO Meclisi’nde yaptığı konuşmada da, Türkiye’nin daha önce içinde bulunduğu şartlar zorla düzeltilmemiş olsaydı çok büyük bir ekonomik felaket beklendiğini anlatırken, “Türkiye IMF’den daha önce görülmemiş düzeyde yüksek finansal destek almamış olsaydı, bu kesin bir felakete neden olacaktı. Allahtan hükümet, bu çarpıklıkları ve Türkiye ekonomisindeki sorunları çok kararlı biçimde düzeltmeye başladı” dedi.
       Kiekens, KİT’lerde aşırı personel sayısı ve kötü fiyatlandırma politikaları sonucu sürekli zarar çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu:
       “Bütün bunlar, şu anda yaşanan büyük mali açığın birçok nedeninin sadece birkaç tanesidir. Bu durum sonucu, kamu sektörünün borcu giderek artıyor. Eğer söz konusu şartlar zorla düzeltilmemiş olsaydı, zaten çok büyük bir ekonomik felaket bekleniyordu. Aynı zamanda Türkiye, IMF’den daha önce görülmemiş düzeyde yüksek finansal destek almamış olsaydı, bu da kesin bir felakete neden olacaktı. Allahtan hükümet, bu çarpıklıkları ve ekonomideki sorunları çok kararlı biçimde düzeltmeye başladı.” Kiekens, Türkiye’nin uygulamaya geçirdiği ve iyi sonuçlar elde ettiği iki temel programdan birinin istikrar ve reform hedefli IMF destekli program, diğerinin AB’ye üyelik amacıyla benimsenen strateji olduğunu kaydetti.
       Her iki programın da birbirinden iddialı olduğunu, Türkiye’nin geleceği açısından çok kritik öneme sahip olduğuna işaret eden Willy Kiekens, iki programın da birbirini tamamladığını belirtti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları