Home page
Haber Menüsü


Rodrik: Öncelik büyümeye verilmeli
Merkez Bankası eski Danışmanı Prof. Rodrik, Türkiye’nin maliye politikaları öncesinde büyümeye öncelik tanıması gerektiğini söyledi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
27 Mart— Merkez Bankası eski danışmanı, Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dani Rodrik, Türkiye’nin kamu maliyesinden önce büyümeye önem vermesi gerektiğini söyledi. “Forum İstanbul- Yarının Kurulması Hedef 2023” Konferansı’nda konuşan Rodrik, kamu maliyesinde başarı sağlamak için reel faizlerdeki düşüş ve faiz dışı fazlanın yanı sıra büyümenin de çok büyük önem taşıdığını belirtti.

   
 
       
   
MSNBC News Friedman: İstikrarla gelmeyen büyüme kalıcı olamaz
MSNBC News Parris: Yabancı yatırım artmadan vizyon yakalanmaz
MSNBC News Kiekens: Türkiye % 6-9 büyümeli
MSNBC News Sak: Büyüme güvenle gelecek
MSNBC News Milli gelirde 6 yıl geri gideceğiz
MSNBC News TOBB: Kriz sürüyor, vergi indirimi şart
MSNBC News Goldman Sachs: Büyüme ümitsiz
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Rodrik, “Burada gelişme sağlanmadan borç stokunun sürdürülebilirliği konusunda mali kesimi ikna etmek mümkün görünmüyor” dedi.
       Rodrik, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girememesi halinde, istikrarsızlık ve krizlerle dolu bir geleceğin Türkiye’yi bekleyeceğini savundu.
       Prof. Rodrik, reel ekonominin canlandırılmasında makro ekonomik dengelerin oluşturulmasının önemine işaret ederek, büyüme için bunun gerekli olduğunu, istikrar ile kamu maliyesi programlarına ideolojik değil, pragmatik yaklaşmak gerektiğini söyledi.
       Ekomonik canlanma için bütün tarafların karşılıklı taahhütler altına girmesi gerektiğini belirten Prof. Rodrik, “Devlet artık klasik gece bekçisi modelini terk ederek, sivil toplum ve diğer kesimlerle işbirliğine gitmelidir. Devlet yeni siyasi ortaklıklar arayacaktır” dedi. Prof. Rodrik, 2023’te Türkiye’nin AB’ye üye, dünyanın sayılı ülkelerinden biri olacağını vurgulayarak, bu noktada Türkiye’nin güvene ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.
       
KUMCU: YOL KAZASI RİSKİ YÜKSEK
       Tekfenbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Kumcu da, 2023 yılına dair hedeflerin çok engebeli olduğunu ifade ederek, “Sağda solda çok çukurlar var. Yol kazaları olma riski çok fazla” dedi.
       Yapılan reformların içselleştirilememesi durumunda bu alanda atılan adımların havada kalacağını, kalıcı olmayacağını kaydeden Kumcu, “Maalesef uygulanan istikrar programı mevcut olumsuzlukları bir süre daha devam ettirecek nitelikte. Bu durum yapılan reformların kalıcılığını düşürüyor” diye konuştu.
       
İSTİKRAR-BÜYÜME AYRILMAZ İKİLİ
       Harvard Üniversitesi’den Prof. Benjamin Friedman da, Türkiye’nin ekonomik büyümeyi ekonomik istikrarla biraraya getirmek zorunda olduğuna dikkati çekerek, bu iki unsurun birbirinden ayrılamayacağını söyledi.
       Düzgün bir ekonomi için mali, parasal ve finansal istikrarın gerekliliğini vurgulayan Prof. Friedman, Türkiye’nin mali istikrarla ilgili sorununun bilanço sorunundan kaynaklandığını ifade etti.
       Mali istikrar sorununun sadece gelişmekte olan ülkelerde görülmediğini ABD’de 1980’lerde gündeme geldiğini belirten Friedman, “Biz başardık ancak Türkiye’de farklı bir durum var. Harici pozisyonunu TL olarak konumlandırmıyor. Sürdürülebilirlik yok. Bu da pazarın kredibilitesini olumsuz etkiliyor” dedi.
        Türkiye’nin AB’ye üye olması için istikrarlı ve düşük bir enflasyon oranını elde etmesinin zorunlu olduğuna işaret eden Friedman, Türkiye gibi ülkelerde enflasyon hedeflemesinin yapılmadığını bunun da sorunlarını ağırlaştırdığını söyledi.
       Türkiye’de özel finansal kuruluşlarının büyümelerini kamunun denetlemesi olmadan yapamadığını savunan Friedman, “Özel ve kamu sektörü arasındaki çizgi çok önemli. ABD’de biz bu çizgiyi çiziyoruz” dedi.
       İstanbul Sanayi Odası Başdanışmanı Atilla Karaosmanoğlu da, Türkiye’nin gerçekçi bir hedef koyması ve bu hedefe ulaşabilmesi için uzun vadede sistematik bir yaklaşım içinde olması gerektiğini ifade etti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları