Home page
Haber Menüsü


İSO’dan yabancı yatırım eleştirisi
İSO Başkanı Küçük, Türkiye’nin uluslararası yatırımlardan daha fazla pay alması için üzerine düşen yasal düzenlemeleri hızlandırması gerektiğini söyledi. YASED Genel Sekreteri Arıman da, yatırım kabiliyeti olan işadamının çok azaldığını kaydetti.
İstanbul
AA
2 Mayıs— İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ülkeler arasında yaşanan yoğun rekabet ortamında Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırımlarla ilgili doğru adımları daha fazla gecikmeden atması için ilgili tüm kurum ve kuruluşların üzerine düşeni bir an önce yapmasını dilediklerini söyledi. İSO’nun düzenlediği “Uluslararası Doğrudan Yatırımlar: Türk Sanayi Açısından Bakış” konulu panelde konuşan Küçük, uluslararası doğrudan yatırımların, üzerinde önemle durulması gereken bir alternatif olarak ortaya çıktığını kaydetti.

   
 
       
    MSNBC News Özilhan: Enflasyonda herkes çaba göstermeli
MSNBC News Derviş: İnanmayan yerinde kalmasın
MSNBC News TİM: İhracat Nisan'da %8 arttı
MSNBC News Serdengeçti: Enflasyonda düşüş sürecek
MSNBC News TÜSİAD'ın tahminleri hükümete paralel
MSNBC News Derviş: %20 reel faizle yaşanamaz
MSNBC News Özilhan: Sakıp bey haklı...
MSNBC News Rekabette iki sıra daha düştük
MSNBC News Yabancı sermaye girişinde dipteyiz
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Küçük, 2000 yılında gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırım miktarının 1 trilyon 271 milyar doları bulduğunu ve Türkiye’nin bu büyük miktarın sadece 982 milyon dolarlık kısmını kendine çekerek yarışta çok gerilere düştüğünü bildirdi.
       
TÜRKİYE’NİN PAYI GİDEREK AZALIYOR
       Türkiye’nin, büyük bölgesel pazarlara yakınlığı, geniş iç pazar hacmi ve nitelikli işgücü ile uluslararası yatırımcılara birçok avantaj sunduğunu kaydeden Küçük, “Ancak hukuki güvence eksikliği, ekonomik ve siyasal istikrardaki dalgalanmalar ve Türkiye’nin uluslararası arenada tam anlamıyla tanınmaması gibi nedenler yatırımcıların ülkemize yeterince ilgi göstermesine engel olmaktadır” dedi.
       Küçük, Türkiye’de uygun yatırım iklimi oluşturulması ihtiyacının, sadece uluslararası yatırımcılar değil, yerli yatırımcılar açısından da çok büyük önem taşıdığını kaydederek, yerli girişimcilerin rahatça yatırım yaptığı bir ortama yabancıların da mutlaka ilgi göstereceğini söyledi.
       
KURUMSAL ALTYAPI DEĞİŞMELİ
       Tanıl Küçük, Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünü artırmak için bir yandan mali altyapısına, adalet düzenine, vergi ve teşvik sistemine, ticaret ve usul hukukuna ilişkin yeni düzenlemeleri acilen gerçekleştirirken, öte yandan da özel sektöre ait kurumsal altyapıyı geliştirmek zorunda olduğunu savundu.
       Küçük, ülkeler arasında yaşanan yoğun rekabet ortamında Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırımlarla ilgili doğru adımları daha fazla gecikmeden atması için ilgili tüm kurum ve kuruluşların üzerine düşeni bir an önce yapmasını dilediklerini de sözlerine ekledi.
       Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürü Melek Us da, Türkiye’nin şu anda hareket etmek zorunda olduğunu belirterek, “Öyle bir noktadayız ki eğer hareket etmezsek elimizdeki yatırımcıyı da kaçırabiliriz” dedi.
       Us, Türkiye’nin şu anda hareket etmemesinin mevcut yabancı sermaye pastasındaki payının düşmesine neden olacağını savunarak, Türkiye’nin yıllık 8-10 milyar dolar yabancı sermaye potansiyeli olduğunu, bu nedenle beklemeye tahammülü olmayan bir noktaya gelindiğini söyledi. Türkiye’ye yabancı sermaye gelmemesinde idari engellerin başı çektiğini ifade eden Us, bir yabancı sermaye şirketinin Türkiye’ye geldiği zaman 60 civarında belge vermesi gerektiğinin ortaya çıktığını kaydetti.
       
ARIMAN: PARANOYADAN KURTULMAK GEREKLİ
       Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Genel Sekreteri Abdurrahman Arıman ise Türkiye’de yatırım yapma kabiliyetine sahip işadamı sayısının azaldığını belirterek, şöyle konuştu:
       “Sevr ve kapitülasyon paranoyası olan bir ülkede yabancı sermayeyi konuşuyoruz. Biz kendimizi tanıtmayı pek sevmiyoruz. Ülkeyi pazarlama diyeceğim ama ülkeyi satıyor muyuz gibi intiba da uyandırıyor. Böylelerine vatan haini gözüyle bakıyoruz. Türkiye’de yabancı yatırım konusunda daha istek var mı, yok mu belli değil?”
       Arıman, Türkiye’de bir yatırım ajansı kurulması konusunda Yabancı Yatırım Danışmanlık Kurumu’nun (FIAS), önerilerine TOBB, TÜSİAD, TİM ve YASED’in olumlu baktığını ancak bu kuruluşların FIAS’tan farklı olarak düzenleyici ve tanıtım fonksiyonlarının tek yetkili bir merci bünyesinde ayrı bölümlerde yürütülmesi, ana finansmanının bütçe dışından sağlanması ve ana merkezin Ankara’da olmasını istediklerini ifade etti.
       PricewaterhouseCoopers Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Nas da, yabancı yatırımlar konusunda Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan’ın Türkiye’ye rakip olduğunu söyledi. Yatırımcının kendisini iyi hissetmesi gerektiğini ifade eden Nas, “Yatırımcı Türkiye’de kendini iyi hissetmiyor. Türkiye’ye şimdiye kadar gelen yabancı yatırımcı bize sormadan geldi” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları