Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
Derviş: İnanmayan yerinde kalmasın
Devlet Bakanı Derviş, ekonomik programa inanmayanların görevlerinde kalma zorunluluğu olmadığını söylerken; “Ekonomiyle ilgili tüm kuruluşlarla eşgüdümün henüz sağlanamadı” dedi.
Ankara
AA
    1 Mayıs—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, ekonomik programa inanmayan kişilerin görevlerinde kalma ‘zorunluluğu’ bulunmadığını söyledi. Derviş, kamuda dengenin sağlanmasına yönelik yasal zeminin değiştiğini, bunun paralelinde kurumsal yapının gelişmediğini kaydederek, “Maliye Bakanı Oral’la çok iyi bir ilişkimiz var. Ama ekonomiyle ilgili bu kadar çok kuruluş arasında eşgüdümü sağladık demek doğru olmaz” dedi. Derviş, kurun daha normal bir seviyeye kısa zamanda gelerek dengeleneceğini ve sanayinin rekabet gücünün artacağını söyledi. Maliye Bakanı Sümer Oral da, yatırım ikliminin yeniden yakalanmasının öncelikli olduğunu kaydederek, “Büyüme, ekonominin temel hedefi” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: %20 reel faizle yaşanamaz
MSNBC News Derviş, "yılın ekonomi bakanı"
MSNBC News Derviş: Büyüme önündeki engel ağır borç yükü
MSNBC News Derviş: Enflasyonu yenemezsek kriz olur
MSNBC News Derviş'ten G-7'nin planına tepki
MSNBC News Derviş: Reformlar geri dönülmez nitelikte
MSNBC News Serdengeçti: Enflasyonda düşüş sürecek
MSNBC News Chhibber: Program gelirde kademe atlatacak
MSNBC News TÜSİAD'ın tahminleri hükümete paralel
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bürokratların doğal olarak güçlerini korumaya çalıştıklarını belirten Derviş, “Geçtiğimiz günlerde bir kurul üyesi ‘Ben müstemleke memuru değilim’ dedi. Uygulanan programın Türkiye için yararlı olduğuna inanmayan bürokrat görevinde kalmamalı” diye konuştu.
Çevik: Derviş okuduğunu anlamıyor

        BDDK üyesi Kemal Çevik, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası tarafından Marmaris’te düzenlenen “Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı” konulu seminerde yaptığı konuşmada, “ben bir özel kuruluşun, hatta bağımsız idari otoritenin karar organının üyesi olarak, benim temsilcimin imzası bulunmayan niyet mektuplarındaki hususların beni bağlamadığı görüşündeyim. Ancak o niyet mektubundaki görüşler, ülke ve sektör yararına olabilir, onlara da karşı çıkmam. Fakat ben kendimi müstemleke (sömürge) memuru olarak görmüyorum” şeklinde konuşmuştu.
       
KUR YAKINDA DENGELENECEK
       Derviş, kurun daha normal bir düzeye çok geçmeden gelerek dengeleneceğini ve o zaman sanayinin rekabet sorununun çözüleceğini söyledi. Derviş, TL’nin birkaç aydır değer kazanmasının sorun yarattığını, ancak enflasyon açısından da tarihi fırsat yarattığını belirterek, şöyle konuştu:
       “Bu, enflasyonun düşmesine yönelik beklentileri olumlu etkiliyor. Önümüzdeki aylarda bu fırsatın getirisini alacağız. Gerçekten, enflasyon hedefinin tutması konusunda çok fazla bir şüphem yok. Herkes artık yavaş yavaş kabul ediyor ki Türkiye yüzde 35 enflasyon hedefini tutturabilecek.”
       TL’nin aşırı değer kazanmasının büyümenin önünde “çok önemli bir engel” oluşturduğuna ve sanayicinin rekabet gücünü sınırladığına işaret eden Derviş, sıkı maliye politikası nedeniyle de içerideki talebi canlandırmanın sınırlı kalacağını belirtti.
       
İNANMADIĞIMIZ ÖNLEME İMZA ATMADIK
       Yapılan ekonomik çalışmaların Uluslararası Para Fonu’nun istekleri doğrultusunda olduğu eleştirilerini yanıtlayan Derviş, “Ben de, bürokrat arkadaşlarım da Türkiye’nin yararına olduğuna inanmadığımız bir önleme imza atmadık. İstemediğimiz bir şeyi onlar istiyor diye yapmadık” diye konuştu.
       “Yaptığım herşey doğrudur diyen insanın aklından şüphe ederim” diyen Derviş, “Bu programın da hataları vardır ama şu bilinmedir ki bu program Türkiye için yapılmış ulusal bir programdır” dedi.
       
ORAL: BÜYÜME EKONOMİNİN TEMEL HEDEFİ
       Maliye Bakanı Sümer Oral da, yaptığı Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bugün en fazla üzerinde durduğu konunun, “yatırım-üretim iklimi, ortamı ve hevesini tekrar yakalayabilmesi” olduğunu söyledi.
       Büyümenin, ekonominin temel hedefi olduğunu belirten Bakan Oral, “çünkü o, refahı, katma değeri meydana getirecek. Ve o katma değerde en adil bir şekilde dağıtılacak” dedi.
       Adil dağıtılması için de, enflasyonun mutlaka makul bir düzeyde olmasını şart olduğunun şart olduğunun bilinci içersinde olduklarını ifade eden Bakan Oral, adil dağıtımın en önemli makenizmasının bu olduğunu söyledi.
       Yatırım ve üretimin içinden gelen ve onu sağlayan sanayiciler ile birlikte, gündemi ve gündemin sorunlarını değerlendirmek ve onları tartışmanın fevkalade önemli ve yararlı olduğunu bildiren Bakan Oral, şöyle dedi:
       “Bugün ekonominin gündemi büyüme ve üretim. Ama bir yıl önceki gündemimiz ne büyüme ne de üretimdi. Şartların normale dönüştürülmesiydi. Onu düşünüyorduk. Bugün üretim ve büyümeyi herefliyoruz. Onu gerçekleştirmeyi çalışıyoruz.”
       Yaşanan bir yıllık ağır şartlar içerisinde, faturanın en ağırını ödeyen kesimlerin başında “sizler geliyorsunuz” diyen Bakan Oral, “sanayi, üretim ve yatırım yapan, yılların emeği ve gayreti sonucunda oluşmuş tesisleri, sanayi müesseselerini devam ettirebilmek, onları kapatmadan işletebilmek, hakikaten çok kolay uğraş değildi” dedi.
       Yatırımsız, üretimsiz olmayacağını, bunların ihmal dahi edilmeyecek konular olduğunu belirten Bakan Oral, herşeyin başında bunların geldiğini söyledi. Yatırım ve üretimin kendiliğinden olmayacağını da işaret eden Maliye Bakanı Oral, bunun için, iklimin uygun olması gerektiğini bildirdi.
       
HEDEFLERİN ÖNÜNDE GİDİLİYOR
        Oral, “3 aylık uygulamalarda, gelir ve giderde hedeflerin önünde gidiyoruz” derken, Maliye Bakanlığı olarak harcamalar konusunda ciddi bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
       Son zamanlarda “harcamalar konusunda olumlu gelişmeler bulunmadığına” ilişkin söylentiler olduğuna dikkati çeken Oral, bunun doğruları yansıtmadığını belirterek, “3 aylık uygulamalarda gelir ve giderde hedeflerin önünde gidiyoruz. Geçen sene de böyle oldu. Bu sene de 3 aylık uygulamalarda hedeflerin önündeyiz” diye konuştu. Bu konuda, sadece sosyal güvenlik ile ilgili harcamalarda bazı farklılıklar bulunduğunu belirten Bakan Oral, kolay kolay yeni kadro vermediklerini, sağlık ve eğitimin bunun dışında tutulduğunu ifade etti.
       Lüks araç alımında da, bütçede yer alsa bile buna izin vermediklerine dikkati çeken Oral, 2001 ve 2002’de gelir konusunun üzerine son derece iyi gidildiğini, artık, giderlerin üzerine gidildiğini belirtti.
       
HER ŞEY EŞGÜDÜM İÇİNDE
       Her şeyi planlı, programlı ve eşgüdüm içinde götürdüklerini anlatan Oral, devletin artık yavaş yavaş daha verimli bir yapıya kavuşarak, kaynakları daha iyi kullanmak durumunda olduğunu, özel kesimin de bu konuda aynı şeyleri yapmak, kendine çeki düzen vermek zorunda olduğunu söyledi.
       Konuşmasında vergi konusuna da değinen Bakan Oral, ekonomide bir daralma ve ekonomik bakımdan sıkıntılı bir dönemden geçildiği için, “bütün faturanın vergilerle karşılanmaya çalışıldığına” ilişkin bir izlenim yaratıldığını belirtti.
       Bakan Oral, bunu eleştirirken, Halk Bankası’nın kullandıracağı 1.5 katrilyon liralık kredinin ekonomide çarkların daha kolay döndürülmesini sağlayacağını kaydetti. Vergi sisteminde birtakım değişikliklerin şart olduğunu vurgulayan Oral, 3 yıllık vergi stratejisi takviminin de hazırlandığını ve bu takvim içeresinde hareket ettiklerini belirtti.
       
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ TASARISI
       Özel Tüketim Vergi Kanunu Tasarısı’nın bir süre önce Başbakanlık’a sevkedildiği ifade eden Oral, vergi sistemine ilişkin yapmak istedikleri düzenlemelerin amacının, “optimal düzeyde vergi gelirini adil, etkin, verimli ve ekonomiyi olumsuz etkilemeyecek bir yapıda, en az maliyetle toplayan, ekonomik ve sosyal amaçları dikkate alan, üst düzeyde bir hizmet kalitesi sunan çağdaş bir vergi sistemi yaratmak” olduğunu söyledi.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları