Home page
Haber Menüsü


Wall Street’te Turkcell hareketi yok
New York Borsası’nda Turkcell hisselerinde kapanışa doğru işlemlere başlanırken; hisse senetleri yüzde 6.29 kayıpla 10.79 dolara indi.
Ahmet Yeşiltepe/New York
NTV-MSNBC
20 Haziran— Wall Street ciddi anlamda kendisiyle meşgulken uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmeleri pek fazla dikkate almıyor. Özellikle BBDK’nın Pamukbank’ı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na alması Wall Street’te somut yansıma bulduğu söylenemez. Dün itibariyle iki kısa haberin dışında, ki bunlarda Turkcell hisselerine dönük bazı bildirimler vardı; ortada fazlaca Türkiye’yi ve Pamukbank’ı hatta Turkcell’ı konuşan bulamadık. Ancak hemen belirtelim ki Turkcell hisselerine yapılan kotasyon işlemleri New Borsası’nda da durduruldu.

   
 
       
   
MSNBC News Pamukbank Fon'a devredildi
MSNBC News YKB'de Karamehmet görevden alındı
MSNBC News Akçakoca: YKB için sorun yok
MSNBC News Özilhan: Mali piyasalar dalgalanacak
MSNBC News Dawson: Operasyon kararı olumlu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Borsa yetkilileri, ADR olarak adlandırılan (American Depositery Receipt) ve 100 senetten oluşan hisse senetleri bütününe “Türkiye’deki durum netlik kazanıncaya kadar” işlem uygulamama kararı aldılar.
       New York Borsası ,Turkcell ADR’larında uygulanan işlemleri İMKB’nin yeni, “olası” girişimine kadar durduğunu açıkladı.
       Öte yandan, Turkcell’le ilgili gelişmeler hakkında şirketin CEO’su Muzaffer Akpınar’ın yaptığı yazılı açıklama New York’taki yatırımcılara ulaştırıldı.
       Akpınar açıklamasında Turkcell’in Pamukbank’la iş ilişkisinin çok sınırlı olduğunu, kısa ve uzun vadeli kredi veya garanti mektubu şeklinde bir bağlantının bu aşamada iki şirket arasında bulunmadığını belirtti.
       Muzaffer Akpınar’ın bu açıklamasının sonunda haberi yayınlayan ekonomi haberleri ajansı Pamukbank’ın Turkcell hisselerinin yüzde 8’ine sahip olduğunu Amerikalı yatırımcılara hatırlattı.
       Dün yerel saatle borsaların kapanışından 8 dakika önce Turkcell hisselerine son işlem yapıldı ve hisseler günü 72 sentlik kayıpla, bir başka ifadeyle yüzde 6 nokta 29’luk kayıpla 10 dolar 79 sent seviyesinden tamamlamış oldu.
       Turkcell önceki gün seansı 11 dolar 51 sentten kapamıştı.
       
NEW YORK BORSASI MACERASI
       Turkcell’in New York Borsası macerası 11 Temmuz 2000’de başladı.Şirketin hisseleri IPO olarak (Initial Public Offer), kamuya ilk arz fiyatı olarak 17 dolar 63 sentten kote edilmeye başlamıştı.
       Hemen ilk üç ayda 10 doların altına düşen ,ilk altı ayda 5 dolara kadar gerileyen Turkcell hisseleri bir Floridalı yatırımcının şirket aleyhine dava açmasına neden olmuştu.
       Bu yatırımcı, sözkonusu hisselerin değerinden fazla gösterildiğini ve uluslararası nitelikli yatırımcıların kandırıldığını iddia etmişti.
       Ancak Turkcell hisseleri bu yıl başından itibaren ciddi bir yükseliş trendi gösterdi. Özellikle J.P. Morgan’ın 15 Nisan’da Turkcell hisselerinin yatırım notunu artırması ve yatırımcılarına da “alım”a yönelmeleri konusunda telkinde bulunması rekor bir yükselişe neden oldu.
       Turkcell 15 Nisan’da 18 doların üzerine çıktı ve o günlerde 18 dolar 25 sent civarında işlem gördü.
       Son 13 aydır 10 ila 20 dolar arasında gezinen ve geçtiğimiz Nisan ayını rekor yükselişle tamamlayan Turkcell, Mayıs başından bu yana düşüş trendine girdi.
       Gerçi bu düşüş Wall Street’te genel olarak teknoloji hisselerine karşı oluşan satış baskısından kaynaklanıyordu.Ancak Turkcell de geçen yılki ekonomik kriz nedeniyle sürekli kar realizasyonunda daralma olduğunu açıklıyordu.
       Turkcell hakkındaki tüm spekülatif hareketlere ve kriz sonrasında yaşadığı olumsuzluklara karşın New York Borsası’nda özellikle son 6 ayda istikrarlı bir grafik çizmeyi başardı.Türk ekonomisinin toparlanma işaretleri vermesiyle birlikte Turkcell hisselerine karşı da alım dalgası oluştu.
       Bunda elbette J.P. Morgan’ın yorumları etkili oldu ,ancak J. P. Morgan Turkcell hisselerine “alım” notu vermesini Türk ekonomisinde meydana gelen olumlu gelişmelere bağlamıştı.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları