Home page
Haber Menüsü


 
Gözler haber bültenlerinde
 
Hem teknik görünüm ve hem de oluşan gündem alıcıların isteksizliğine yol açarken Ankara’daki gelişmelerin yol açtığı tedirginlikle beraber, hacimsiz gevşemenin sürebileceği yönünde bir görünüm var.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
9 Haziran—  Yine Ankara gölgesinde geçirdiğimiz bir haftayı geride bıraktık. Hafta boyunca Cumhurbaşkanı’nın yapacağı zirveye Başbakanın katılımda bulunacağı ve AB konusundaki uyumsuzlukların bu zirvede hallolacağı beklentileriyle, hacimsiz ve biraz da toparlanan bir görüntü izleyen piyasalar haftanın son günü önce Başbakan’ın zirveye katılamaması ve ardından da zirveden koalisyon kanadında ki bilinen görüş ayrılıkları çıkınca tekrar tedirgin bir havaya büründü.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Başbakan evine, İMKB revire
MSNBC News Murat Turgut: İki arada bir derede
MSNBC News Murat Turgut: Toz duman
MSNBC News Murat Turgut: Bir seçim eksikti
MSNBC News Murat Turgut: Yükseliş başka bahara mı ?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bono faizlerinde yüzde 60’lı seviyelere inilmişken tekrar 64’lü rakamların görüldüğü; İMKB’de ise haftanın genelinin hacimsiz seyretmesine karşılık son gün satışların daha hacimli geldiğini ve tekrar 10 bin seviyesinin test edildiğini gördük.
       
ANKARA’DA GÜNDEM VE GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ..
       Bu yazı yazıldığı sırada, Başbakan basın toplantısını yapmış ve artık piyasaları tatmin etmekten uzak olsa da olumlu mesajları iletmişti. Ancak arka arkaya gelen seçim ve AB tartışmalarının üstüne Sayın Devlet Bahçeli’nin “Gerekirse Çekiliriz” mesajını da ekleyince artık bu iyimser mesajların ne derece etkili olabileceğine emin değilim.
       Bu hafta maalesef yatırımcılar kendi ekranlarından daha çok haber bültenlerini izleyerek geçirdiler.
       Oysa çok değil henüz birkaç hafta önce ekonominin genel havasının olumluluğu ve büyüme rakamlarının gelmesiyle toparlanma aşamasına girecek bir İMKB beklentisi piyasaya hakimdi. Şu anda görülen ise sadece belirsizlik ve hacimsizce gevşeyen bir borsa. Yani her zaman olduğu gibi yine ülke sermaye piyasaları Ankara’dan kaynaklanan problemlerle karşı karşıya.
       Aslına bakarsanız söylenecek fazla bir şey de kalmıyor.
       Ne enflasyon oranlarının beklendiğinden daha aşağıda gelmesi ne de İstanbul Yaklaşımı, piyasayı rahatlatacak para girişini sağlayamadı. Önümüzdeki günlerde netleşecek bankaların durumu da ne derecede bu amaca hizmet edebilecek buna da emin değilim.
       Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi İMKB, Başbakan’ın rahatsızlığı ile beraber sanki Başbakan’ın göreve dönmeyeceği varsayımı ile yeni hükümet senaryolarını satın almış durumda.
       Durum böyleyken içinde bulunduğumuz belirsizlik ortamı, satıcı olmayan piyasada satıcıların artmasına ya da diğer bir değişle yetersiz alıcı ortamında ufak satışların bile endeks ve hisse bazında ciddi kayıplara yol açtığını söyleyebiliriz.
       Yani piyasadaki düşüşün sebebi satıcıların baskın olması değil alıcıların isteksizliğinden ufak satışlarla piyasanın gevşemesi olarak yorumlamak lazım.
       
BU HAFTA
       Şu anki Türkiye tablosuna bakarak teknik yada temel anlamda çok detaylı analız yapmak ne derecede sağlıklı bilemiyorum. Geçtiğimiz hafta sizlere düşüşün teknik hedeflerinin 9 bin 700-9 bin 400 seviyeleri olabileceğini belirtmiştim.
       Anlaşılan o ki hem teknik görünüm ve hem de oluşan gündem alıcıların isteksizliğine yol açarken Ankara’daki gelişmelerin yol açtığı tedirginlikle beraber hacimsiz gevşemenin sürebileceği yönünde bir görünüm var.
       Bu noktada durup şunu iyi düşünmek gerekiyor. Şimdiye kadar son haftalarda yaşadığımız düşüşler daha çok hacimsiz ve gerçek anlamda takas değişimlerinin olmadığı bir düşüştü. Burada çok büyük miktarlarda bir yabancı satışından bahsetmek de gerçekçi olmayacak.
       Ancak gelmiş olduğumuz şu günde eğer koalisyonun dağılması ve bunun ardından yeni hükümet kurulması gibi bir anda olmayacak bir sürece girilirse piyasalar buna nasıl tepki verecek bunu kestiremiyoruz. Benim korkum bono piyasasında olabilecek sert yükselişlerle İMKB yaşadığımız bu gevşek seyrin hacimli bir “likiditasyon”a dönüşmesi riskidir.
       Eğer böylesine bir olumsuz senaryo gerçekleşmezse piyasa hacimsiz ve Ankara bazlı haberlere bağlı olarak hareketini sürdürecek. Hacimsiz seanslarla yaşanan son haftalardaki düşüş hemen her gün olumsuz haberler aldığımız Ankara’dan gelebilecek olumlu bir haberle sert bir hareket de görülebilir.
       Görüldüğü gibi hemen her şeyin politikaya bağlı olduğu ve Ankara’nın ülkeyi boğduğu günleri yaşıyoruz. Bu bağlamda daha çok haber bültenlerini seyretmeye devam edeceğiz.
       
NE YAPMALI?
       Hisse senedinin fiyatına her gün bakarak ona göre porfföy hesaplayanların pozisyon taşımaması gereken günler yaşıyoruz.
       Bunun dışında kısa vadeli işlem yapanların Ankara’yı izlemesi, orta vadeli pozisyon taşıyanların ise piyasayı bir süre izlememeleri uygun görünüyor. Ankara netlik kazanmadan alım yönünde de olmak mantıklı gelmiyor işin gerçeği.
       Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları