Home page
Haber Menüsü


 
Başbakan evine, İMKB revire
 
Aşağı doğru olabilecek bin puanlık marjı değerlendirerek kısa vadeli satış yapın demek ne derece doğru olur buna emin değilim. Çoğu hissenin geldiği noktalara bakarak olası gevşemelerde ne derece marj bırakacağını düşünmek gerekiyor.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
3 Haziran—  Geçtiğimiz haftaya bakarken piyasanın belirsizliği üzerinde durmuş ve gelebilecek kötü haberlerin ya da iyi haberlerin genel eğilim üzerinde etkili olabileceğinden bahsetmiştik. Biraz da Başbakan’ın hastaneden taburcu olmasını olumlu bir beklenti olabileceğini düşünmüştük. Gelin görün ki, Başbakan’ın durumu hem Türkiye gündemini, hem de özellikle İMKB’yi esir almış bir görünümde.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: İki arada bir derede
MSNBC News Murat Turgut: Toz duman
MSNBC News Murat Turgut: Bir seçim eksikti
MSNBC News Murat Turgut: Yükseliş başka bahara mı ?
MSNBC News Murat Turgut: Mayıs ayını beklerken
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
AB VE ANKARA’DA GÜNDEM
       Takip ettiğiniz gibi Avrupa Birliği sürecinde idam ve anadilde eğitim konuları başta olmak üzere koalisyon partileri arasında yer alan görüş ayrılıkları özellikle Başbakan’ın evinden çıkamadığı bu günlerde, hem Ankara gündemini belirler durumda, hem de politik istikrar üzerine baskı yaparak piyasalara yansıyor.
       Bu olaylar çerçevesinde MGK’nın olumlu denebilecek sonuçlarının da İstanbul yaklaşımı ile ilgili olumlu gelişmelerin de maalesef gözardı edildiği görünüyor.
       Başta bono piyasasındaki yükseliş olmak üzere dövizdeki yukarı hareketi İMKB hacimsiz bir düşüşle karşılamış görünüyor.
       Haftanın geneline baktığımızda piyasanın hacimsiz de olsa 11 bin seviyesinin altında kalarak kendisine yeni satıcılar ürettiğini söylememiz mümkün. Bazı mali sektör hisselerinde ciddi alımlar gözlenirken, bizzat endekse çok etkili olan bazı hisselerin ise ihtimaldir ki oyuncular tarafından aşağı çekilmek suretiyle endeksin aşağı doğru sarkması sağlandı diyebiliriz.
       
BU HAFTA
       Yorum yapıldığı sırada Başbakan’ın durumu ile ilgili yeni bir gelişme görülmemişti.
       Daha önceki yazılarımda aktarmaya çalıştığım gibi İMKB 2 hafta önce Cuma günü Başbakan’ın hastaneye kaldırılmasıyla beraber artık Ecevit’in geri dönmeyeceği fikrini satmaya başlamıştıi. Bu durumda şu veya bu şekilde göreve dönüş senaryoları burayı pek rahatlatmayacak diyebiliriz.
       Kanımca haftasonunda olabilecek bir politik gelişme (vekalet verilmesi vb.) piyasayı en azından kısa sürede rahatlatacaktır. Ancak piyasadaki diğer bir beklenti de Cumhurbaşkanı’nın yapacağı toplantıya kadar bu durumların netlik kazanmayacağı ve bu bozuk psikolojinin devam edeceği yönünde.
       Bu durumda önümüzdeki hafta açıklanacak olan enflasyon datalarının piyasa üzerinde başlı başına bir etkide bulunabileceğini söylemek zor. Görüldüğü kadarıyla gündem tamamıyla politikaya bağlı hacimsiz bir bono piyasası ve satış baskısı oluşturulan bir borsadan ibaret.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM
       Arka arkaya yaşanan kayıplarla ve haftalık bazda eksi kapanışla piyasanın teknik görünümü de iyice bozulmuş oldu. Her ne kadar kısa vadeli göstergeler aşırı satımda ise de, endeksin bu kapanışıyla yeni olumlu gelişmeler olmaması durumunda çabuk toparlanmasını beklemek anlamlı olmaz.
       Irak krizinden tutun da, Ortadoğu’daki savaşa kadar hiçbirşeyin kırılamadığı haftalık bazdaki 10500 desteğini de aşağı doğru kırmış olmamız maalesef hem orta vadeli gelişimde sıkıntı yaratmış hem de kısa vadede 9700 ve 9400 noktalarını öngörü dahiline sokmuştur.
       Haftasonunda ya da hafta içinde gelebilecek olumlu haberlerin endeksi yukarı doğru taşıyabileceği üst noktanın 11200 olabileceğini söylemek yanlış olmaz. Aşağıda ise yukarıda bahsettiğim gibi 9700 ve 9400 noktaları var.
       
NE YAPMALI ?
       Teknik görünümün bozuk olmasına bakarak ve aşağı doğru olabilecek bin puanlık marjı değerlendirerek; kısa vadeli satış yapın demek ne derece doğru olur buna emin değilim. Çoğu hissenin geldiği noktalara bakarak olası gevşemelerde ne derece marj bırakacağını düşünmek gerekiyor.
       Buna özellikle bazı mali sektör kağıtlarında görülen alımları da eklersek, satış yapmaktansa biraz daha sabırlı olup piyasayı izlemek gerektiğini düşünüyorum. Olabilecek panik satışların genel karakteri sonuç itibarıyle borsaya küsme ya da piyasa topladığı zaman tekrar dönüp yüzde 5-10 yukarıdan alma cesareti gerektireceğinden bu noktadan sonra satış kararı verirken çok iyi düşünmek gerekiyor.
       
SİNİRLERİMİZİ SAĞLAM TUTALIM
       Özellikle orta vadeli bakanların hacimsiz düşüşü fazla önemsemeden belirsiz siyasi ortamın düzelmesini beklemelerini öneririm. Neticede artık Ecevit’in göreve dönmeyeceği bir şekilde satılmış durumda.
       Bundan sonraki gelişmelerden daha kötü ne olabilir diye düşündüğümde pek bir şey de aklıma gelmiyor. Psikolojimizi sağlam tutalım, kağıtlarımızın değerini bilelim. Bunun bir likiditasyon olmadığını ve hisselerin takaslarında da ciddi değişimler yaşanmadığını da akıldan çıkarmayalım.
       Milli takıma Dünya Kupası’nda başarılar dilerim. Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları