Home page
Haber Menüsü


Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan
Özilhan: Credit Agricole ile görüşmeler Temmuz’da bitebilir
Anadolu Grubu Başkanı Özilhan, Abank ve Fransız Credit Agricole Indosuez Bank arasındaki görüşmelerin olumlu gittiğini, çözümün Ağustos’ta alınabileceğini söyledi. Özilhan, Coca-Cola Türkiye’yi 2003 Nisan’ında halka açmayı planladıklarını da belirtti.
Açıl Sezen/İstanbul
CNBC-E
    17 Mayıs—  Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, Fransız Credit Agricole Indosuez ile Alternatifbank arasındaki görüşmelerin olumlu gittiğini, Temmuz-Ağustos gibi sonuca ulaşılmasının mümkün olabileceğini söyledi. Özilhan, bu anlaşma olmasa dahi Anadolu Grubu’nun, ABank’ın bütün ihtiyaçlarını karşılayacağını belirtti. CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Özilhan, Coca-Cola Türkiye’yi de 2003 yılının Nisan ayında halka açmayı düşündüklerini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Abank: Yabancıya sıcak bakıyoruz
MSNBC News TÜSİAD'ın tahminleri hükümete paralel
MSNBC News Özilhan: Yeni kriz Türkiye'yi Arjantin'e çevirir
MSNBC News Özilhan: Tam bir canlanma değil
MSNBC News Özilhan: İstanbul Yaklaşımı yılan hikayesine döndü
MSNBC News Özilhan: Enflasyonda herkes çaba göstermeli
MSNBC News Özilhan: 2003 gerçek büyüme yılı olacak
MSNBC News Özilhan: Şeffaflık hayata geçirilemedi
MSNBC News Özilhan: İyimser dalga hata tehlikesi doğuruyor
MSNBC News Abank, Fransızlarla görüşüyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Credit Agricole Indosuez ile kimyalarının örtüştüğünü ve kendi yapmak istedikleri bankacılıkla Fransız bankasının düşüncelerinin paralel olduğunu belirten Özilhan, “Bir çerçeve anlaşması ve business plan hazırladık. 3 yıllık bir projeksiyon ile tahminlerimizi oluşturduk. Şu anda due dilingence (detaylı inceleme) çalışmaları bitmek üzere. 30 Haziran’a yetişmeyebilir, ama Temmuz-Ağustos gibi tamamlanabilecek bir noktaya gelineceğini sanıyorum. Şu an için aramızda hiçbir problem yok” dedi.
       Özilhan, “Ama bu tür işlerde tam imza atmadan net bir yorum yapmamak gerekiyor. Amacımız 30 Haziran’a kadar bitiş noktasına yaklaşmak” şeklinde konuştu.
       
İŞTİRAKLER DE KAPSAMDA
       Credit Agricole’ün Fransa’da 9 bin şubesi bulunduğunu ve 500 milyar dolar aktif büyüklüğü olduğunu hatırlatan Özilhan, ortaklık modeliyle ilgili olarak da, “Yüzde 51’ini Fransız tarafı alacak, ancak yönetimde biz de olacağız. Sonuçta onlar bankacılığı daha iyi biliyor, ama biz de Türkiye’yi biliyor, tanıyoruz. Zaten Fransız tarafı da bizim diğer hisseleri elimizde tutmamızı istiyor. Diğer finansal iştirakler de bu anlaşmanın kapsamı dahilinde olacak. Zaten banka A Yatırım Menkul Değerler ve A Leasing’in de sahibi. Bu şirketleri de aynı şekilde birlikte yöneteceğiz” diye konuştu.
       
OLMAZSA SERMAYE DESTEĞİ YAPARIZ
       Özilhan, “Anlaşma olmazsa B planınız hazır mı, ABank yoluna nasıl devam edecek?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
       “Anadolu Grubu her zaman için ABank’a verdiği desteği sürdürecek. Bu anlaşmanın olmasını bekliyoruz. Ama olmazsa da toptan bankacılık alanındaki faaliyetlerimize devam ederiz. Banka için gereken sermayeyi, katkıyı, desteği sağlarız. Şunu söyleyebilirim ki, Anadolu Grubu bankacılık ve finans sektöründen çekilmeyecek. Anlaşma olursa daha güçlü oluruz, ama olmazsa da grup olarak bankamıza gereken desteği yaparız.”
       Tuncay Özilhan, “Bir banka patronu olarak şu anda Türkiye’de bankacılığa ya da sanayiye sermaye koymak karlı mı?” sorusuna ise “Net ve açık olarak söylüyorum, kesinlikle karlı değil. Yatırım ve üretimin üzerinde bu kadar verginin ve pes ettirici bürokrasinin olduğu olduğu bir ortamda Türkiye’ye ne yerli ne de yabancı sermaye gelir” yanıtını verdi.
       
COCA-COLA TÜRKİYE’DE HALKA ARZ GÜNDEMDE
       İçecek grubundaki çalışmaları kapsamında Coca-Cola Türkiye’yi 2003 yılının Nisan ayında halka açmayı düşündüklerini ifade eden Tuncay Özilhan, “Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. İnşallah piyasadaki dengeler yerine oturur, iyi de bir zamanlama olursa halka açmayı istiyoruz. Böylece borsamız çok güzel bir şirket daha kazanmış olacak. 2003 yılının Nisan ayına kadar hem dengelerin şekillenmiş olacağını hem de bizim çalışmalarımızın son aşamaya geleceğini sanıyoruz. Ama piyasayı takip edip iyi şartları görürsek bu işlem için düğmeye basarız. Halka açıklık oranı konusunda yabancı bir danışman ile çalışmalarımız sürüyor. Henüz son kararı vermedik” dedi.
       Özilhan, Coca-Cola’nın Atlanta merkezi ile görüşmelerinin de sürdüğünü, çevre ülkelerde yeni yatırımların gündeme gelebileceğini vurguladı.
       
AVRUPA’DA BİRA FABRİKASI OLABİLİR
       Anadolu Grubu’nun amiral gemisi olan Efes Pilsen’in Avrupa pazarına Interbrew ile açılacağını hatırlatan Özilhan, “Dünyanın ikinci büyük bira üreticisi olan Interbrew ile iki taraflı bir anlaşma yaptık. Biz Beck’s markasını Türkiye’de üretmeye başladık. Onlar ise Almanya’da, Bremen’deki fabrikada Efes üretmeye başlıyorlar. Onların Avrupa’daki çok büyük dağıtım ağını kullanarak Almanya, Fransa, Benelüx ülkeleri ve İngiltere pazarlarındaki yerimizi artıracağız. İlk aşamada üretimi onlar üstlenecek. Ancak önümüzdeki dönemde eğer şartlar uygun olursa biz de Avrupa’da bir fabrika ile üretim yapabiliriz” diye konuştu.
       2002 yılında yurtdışı yatırımlarına ağırlık vermeyi sürdüreceklerini belirten Tuncay Özilhan, kendilerine Yugoslavya ile Çin arasında bir sınır çizdiklerini ve bu bölgede çalışmalarını büyüteceklerini ifade etti.
       
KAZAKİSTAN VE RUSYA’DA YENİ FABRİKA
       Tuncay Özilhan, şöyle devam etti:
       “Rusya’da çok başarılı olduk. İkinci fabrikamızı Rostov’da kuruyoruz. Eylül ayında faaliyete hazır olacak. Kazakistan’da kuzeyde bir fabrikamız vardı, Almatı’da yeni bir fabrikanın inşasına başladık. 2003 baharına yetişmesini bekliyoruz. Zaten bu ülkede bir numarayız. Çevre ülkelerle de iştirak ve ortaklık gibi görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki günlerde gelişmeler olabilir.”
       Özelleştirme kapsamında bulunan Tekel ile şu an için ilgilenmediklerinin altını çizen Özilhan, “Ama bu girmeyeceğiz demek değil. Orada da durumu takip ediyoruz. Şartlar elverirse girebiliriz. Bakıyoruz. Ancak şu an için bu konuda somut bir projemiz olmadığını söyleyebilirim” dedi.
       
HONDA’DA SORUN İHRACATTI
       Honda ile ortaklıklarının bitme nedenlerinin başında ihracatın geldiğini anlatan Tuncay Özilhan, şöyle konuştu:
       “Biz buraya yatırım ilk yapıldığı günden itibaren Türkiye pazarının istikrarsız olduğunu, bu nedenle Avrupa pazarında ciddi bir ihracat potansiyeli oluşturulması gerektiğini belirttik. Bunu da anlaşmalarımıza koyduk. Zaten onların Avrupa’da biri İngiltere, diğeri Türkiye olmak üzere iki fabrikası var. Ama Honda bu konuda isteksiz davrandı. Bunun yanında biz yerelleşmek gerektiğini belirterek, maliyetlerin düşürülmesi açısından bazı yan sanayi ürünlerinin Türkiye’den temin edilmesini istedik. Ama onlar radyatör suyundan akü suyuna kadar ithal etmek istediler. Bu konuda aramızda önemli tartışmalar oldu. Renault, Tofaş, Ford’un başarısının nedeni, bu firmaların Türkiye’yi bir üretim üssü yapmış olmalarıydı. Honda bunu biz el sıkışıp devrettikten sonra açıkladı. Onlar da kendi açılarından haklı olabilirler, ‘Marka bizim, teknoloji bizim’ diye düşünmüş olabilirler. Ama dosthane şekilde el sıkıştık, paramızı aldık, hissemizi verdik ve ortaklığımızı bitirdik.”
       Tuncay Özilhan, Honda’da yönetimin Japon tarafında olduğunu, ağırlığın kendilerinde olduğu Isuzu ortaklığıyla ilgili olarak ise hiçbir sorunun bulunmadığını ifade etti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları