Home page
Haber Menüsü


 
TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan
Özilhan: Şeffaflık hayata geçirilemedi
TÜSİAD Başkanı Özilhan, özel sektörü eleştirerek, şeffaflık ve iyi yönetim ilkelerinin hayata geçirilemediğini söyledi.
İstanbul
CNBC-E
 
    7 Mart—  Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, şeffaflık, adillik hesap venilebilirlik ve sorumluluk gibi ana başlıklardan oluşan kurumsal yönetim ilkelerinin 1997 Asya kriziyle birlikte önem kazandığını, ancak bu ilkelerin Türk özel sektöründen ağırlıklı olarak hayata geçirilmediğini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF'den TÜSİAD'a: Sabırlı olun
MSNBC News TÜSİAD: Enflasyon artık engel değil
MSNBC News TÜSİAD ekonomiden iyimser
MSNBC News TÜSİAD: 2002'de Türkiye'ye yeni fırsat çıkacak
MSNBC News Derviş: Enflasyonda hedef gerçekleşebilir
MSNBC News Derviş: Yabancı sermaye yasası yaza yetişecek
MSNBC News Öztrak: Açıkları artırarak büyüme olmaz
MSNBC News Deppler'den umut dolu mesaj
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özilhan, TÜSİAD’ın düzenlediği “Kurumsal Yönetim: Türkiye’de iş Hayatınının Değişen Çehresi” konferansının açılışındaki konuşmasında, özel sektörün kendi iç sorunların çözmeden kamudan birşey talep etmeye hakkı olmadığını vurgulayarak, şirketlerin çok ciddi yeniden yapılanmadan geçerek sahneyi değişime ayak uyduranlara terk edeceklerini söyledi.
       Şirket bilançolarırnn gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Özilhan, bu koşullarda bankaların kredi vermede zorlandıklarını kaydetti. Özilhan, “Makyajlanmış bilançolara verilen bu kredilerin bankaların bugünkü durumunda büyük rol oynuyor” dedi.
       Tuncay Özilhan, TÜSİAD’ın düzenlediği “Kurumsal Yönetim: Türkiye’de iş Hayatınının Değişen Çehresi” konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, “Bu seminerle biraz da çuvaldızı kendimize batırmayı hedefledik” dedi.
       
BU BORSAYA YABANCI GELİR Mİ?
       Toplumda tüm kesimlerin karşılıklı etkileşim içinde olduğunu vurgulayan Özilhan, kamu sektörünün çok yetkin olmadığı bir ülkede özel sektörün ne kadar iyi bir performans gösterebileceği sorusunu yöneltti. Özilhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Ya da özel sektörün kendi iç sorunlarını görmezden gelerek kamudan neyi ne kadar talep etmeye hakkı vardır? Daha da ileri gidelim, kendi sorunlarının çözememiş bir özel sektör, kamuya atfettiği bütün sorunlar çözülmüş olsa bile, dünya piyasalarında istediği yere oturabilir mi? Şirketlerin şeffaflık, hesap verebilirlik, adillik ve sorumluluk ilkelerine göre yönetilmediği bir ortamda, şirket bilançolarının gerçek durumu yansıtmasını bekleyebilir miyiz? Bu koşullar altında bankalarımız bu şirketlere nasıl kredi verebilir? Makyajlanmış bilançolar üzerinden verilen kredilerin bankacılık sektörünün şimdi içinde bulunduğu durumda hiç mi payı olmamıştır? Küçük hissedarların haklarının iyi korunmadığı bir ortamda borsa yeteri kadar gelişebilir mi? Bu borsaya yabancılar yatırım yapar mı? Bu şirketlere yabancı sermaye ortak olur mu? Gerçeği yansıtmayan bilançolarla vergi gelirlerinin artışı sağlanabilir mi? Şirketleri güçlü olmayan bir ekonominin toplam rekabet gücü ne kadar yükselebilir.?”
       Kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasının, AB adaylık sürecine önemli katkılarda bulunacak bir anlayış değişikliğinin de ifadesi olduğuna dikkat çeken Tuncay Özilhan, “Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri etrafında örgütlenmiş bir kamunun, devlet-vatandaş ilişkilerinin yeniden tanımlanması ihtiyacına cevap verebileceği inancındayız. Bu ilkeler etrafında yeniden yapılanan kamu ve özel sektörleri ile makroekonomik yapısını istikrara kavuşturmuş bir Türkiye’nin önünde hiçbir engel kalmayacağına inanıyoruz” dedi.
       
YÜZDE 35 ENFLASYON YAKALANABİLİR
       Özilhan’ın toplantı sonrası gazetecilere yaptığı değerlendirmelerin ana hatları ise şöyle:
* Sanıyorum önümüzdeki günlerde IMF ikna edilecek ve İstanbul Yaklaşımı çalışabilir hale gelecek.
* Mevsimsel etkileri çıkardığımız zaman yüzde 0.7 civarında bir fiyat artışı oldu, Şubat ayında. İleriye dönük baktığımızda bu tempoda devam edilmesi durumunda yüzde 35‘in yakalanabileceği ümidini verdi. Hükümet aynı tedbirleri devam ettirmesi halinde yüzde 35 civarında bir enflasyonu Türkiye yakalayabilir.
* Hep kamuyu tenkit ettik. Daha kurumsal hale gelmesi lazım. Devlete şeffaf olunması gerekir diyoruz. Bizim de şeffaflaşmamız lazım. Kriz ortamından çıkarken özel sektörün kendini derleyip toparlaması gerek.
       
BİRSEN: PROFESYONEL YÖNETİM AZINLIKTA
       İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Osman Birsen de, yaptığı konuşmada, şirket yönetim kurallarında profesyonel yöneticilerin azınlıkta olduğunu söyledi.
       Birsen, yönetim kurulların genel itibarıyla aile ağırlıklı olduğunu vurgulayarak, “Şirketlerin yapıları denetim ve kontrolllerde etkin olunamıyor” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları