| | |
DOĞRUDAN YATIRIMLAR ARTIRILMALI
Ekonomik program kapsamında uygulanmakta olan yapısal reformların, Türkiyenin sürdürülebilir büyüme sürecine girmesi ve bu sürecin sonunda da refah toplumu hedefine ulaşılması amacıyla gerçekleştirildiğine işaret eden Derviş, programda en fazla önem verilen konulardan birinin de ülkede doğrudan yabancı yatırımın artırılması olduğuna işaret etti.
Kemal Derviş, yatırım ortamının iyileştirilmesi reformunun, daha fazla yatırım, üretim ve istihdam için uygun bir ekonomik iklimin yaratılmasına büyük katkı sağlayacağına kaydetti.
Dünyada doğrudan yabancı yatırım miktarı 2000 yılında 1.3 trilyon dolar, 2001 yılında ise 760 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, Türkiyenin bu dev pastada payının 2000 yılında izin bazında 3 milyar dolar, 2001 yılında 2.7 milyar dolar olarak gerçekleşebildiğini hatırlatan Derviş, fiili girişlerin bu rakamların da altında kaldığını bildirdi.
YABANCI SERMAYEYE YENİ YASA
Türkiyenin potansiyeliyle karşılaştırıldığında gerçekleşen doğrudan yabancı yatırım miktarının tatmin edici düzeyde olmadığı aşikardır diyen Derviş, şöyle devam etti:
Türkiyenin küresel doğrudan yatırım olanaklarından potansiyeli ölçüsünde yararlanabilmesini sağlamak amacıyla, mali sektörde rekabet ve etkinliğin artırılması ile kamu sektörünün kaynaklarının etkin kullanımı konularında halihazırda önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bunların yanı sıra özel sektör ile kamu sektör temsilcilerinin ortak mesaide bulunacakları Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu kurulmuştur. Kurul, yatırımın her aşamasında alınması gerekli tüm izin ve onayların gözden geçirilerek azaltılmasını sağlayacaktır. Ekonomimizdeki liberal yapıyı daha iyi yansıtabilecek nitelikte yeni bir yabancı sermaye kanunu taslağı üzerindeki çalışmalar da devam etmekte olup, ilkbahar döneminde tamamlanması öngörülmektedir.
Kemal Derviş, ayrıca yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda ülkemizde gösterilen çabanın dış dünyaya anlatılabilmesi amacıyla promosyon faaliyetlerine de gerekli önemli verileceğini belirterek, Bu amaçla çok uluslu şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin de katılacağı Yatırımcı Konseyi toplantısı, 18 Temmuz 2002 tarihinde İstanbulda yapılacaktır. Bu toplantıya, Dünya Bankası Başkanı James D. Wolfensohn ile IMF Başkanı Horst Kohler de bizzat katılacaklardır dedi. | |