Home page
Haber Menüsü


 
12 bin kırılamadı, ya şimdi....
 
Teknik olarak görünüm çok hoş değil. Ancak bu görünümü oluşturan unsurun gerçek bir zayıflama mı yoksa geçtiğimiz haftanın son iki günü hisse bazı satışlarla ve yabancı yokluğunda oluşan bir ortam mı bunu anlamamız gerekiyor.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
31 Mart—  Geçen hafta piyasaya bakarken bir önceki haftaki yükselişin beklenenden hızlı geldiği üzerinde durmuş ve bu haftanın yükselişi sindirmek biçiminde geçmesinin olası olduğunu belirtmiştim. Haftaya baktığımızda özellikle ilk yarıda nispeten diri ve alıcılı bir piyasa izledik. Son iki gün ise daha çok lokomotif hisse konumunda olan Ereğli Demir Çelik başta olmak üzere gelen satışlar vardı.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Dert ayı bitiyor
MSNBC News Murat Turgut: Zor bir hafta daha mı?
MSNBC News Murat Turgut: 10 bin 700 önemli!
MSNBC News Murat Turgut: Güçlenme netlik kazanıyor
MSNBC News Murat Turgut: Görece iyimserlik
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bunu hem normal bir kar realizasyonu hem de Paskalya tatili boyunca yabancıların olmayacağı varsayımıyla alıcıların isteksiz olmasına bağlayabiliriz.
       Ancak sebepler ne olursa olsun piyasanın 12000 seviyelerini iki kere deneyip üstünde kapanış yapamaması ve nihayetinde haftalık bazda eksi kapatması hoş olmayan bir grafik ortaya çıkardıgını belirtmeliyiz.
       
ENFLASYON BEKLENTİSİ
       Önümüzdeki haftaya bakarken gündemde yeralan maddelerin başında Çarşamba günü açıklanacak olan enflasyon dataları geliyor.
       Özellikle düşme eğilimine giren enflasyonun Mart ayında da beklentilerin ötesinde bir düşüş göstermesi buraya olumlu yansıyacaktır. Zaten hali hazırda bono piyasası işlemlerine dikkat ettiğimizde düşen enflasyon rakamlarının faizlere önceden yansıdığı gözlemleniyor.
       Dataların açıklanması belki de bono faizlerinin düşmeleriyle tekrar gündeme gelen TCMB kotasyon indirimi olayının bu hafta tekrar gündeme gelmesini sağlayabilir. Bu da borsaya pozitif etki edebilecek bir nokta.
       
ORTADOĞU’DAKİ GELİŞMELER
       Ortadoğu ‘da yaşanan kargaşanın ve savaş halinin şu ana kadar ülkemizde para ve sermaye piyasaları açısından ciddi bir yankı bulduğu söylenemez. Ancak özellikle sıcak bir coğrafyada bulunuyor olmamız bizlerin bu konuda da hassas davranmamızı gerektiriyor.
       Bu sayfanın okurları hatırlayacaklardır. Irak konusu gündeme geldiği zaman referans olarak bono piyasasına bakmamız gerektiğini sizlere belirtmiştim. Benim şahsen Ortadoğu konusundaki temel fikrim de aynıdır. Herhangi bir şekilde piyasalara negatif etki edecekse bu ilk bono faizlerinde kendini gösterecektir. Bono faizlerini her zamanki gibi yakından takip etmeye devam edeceğiz.
       
DÖVİZ DESTEK ALIMI
       Geçtiğimiz haftanın önemli sayılabilecek olaylarından biri de Merkez Bankası’nın dövizde destekleme alımı mahiyetinde ihaleler açacağı haberiydi. Anlaşılan o ki döviz piyasasında roller değişmiş durumda. 1 milyon 600 binin üzerinde satıcı olarak ihale açan para otoritesi artık gevşemeyi yeterli ve sakıncalı görmüş olmalı ki piyasanın alıcı tarafında olmaya karar verdi.
       Bu durum dövizde bir yükseliş beklentisi yada en azından düşmeyeceği kanaati oluşturabilir.
       İlk elden bakınca bu durumun İMKB’ye yansımasının olumsuz olabileceği düşünülse de neticede bir miktar yukarı giden döviz fiyatlarında hisse senedi fiyatlarının ucuzlayacağı ve yabancı yatırımcıyı cezbedeceği unutulmamalı. Ben şahsen bu kararın hem dış satıma yönelik çalışan şirketler bazında hem de yabancı yatırımcının talebi anlamında İMKB’ye olumlu yansıyabileceğini düşünüyorum.
       Bu anlattıklarımızın dışında önümüzdeki hafta artık rutinleşen bir de hazine ihalemiz var. Detayları hakkında fazla bilgim olmasa da gelebilecek talep ve faiz oranına karşı piyasanın duyarlı olabileceği de hatırda tutulmalı.
       
TÜPRAŞ SENDROMU
       Daha önce burada Petrol Ofisi özelleştirmesinin kendisi bakımından karlı bir halka arz olsa bile piyasanın geneli açısından olumsuz bir hava estirdiğini irdelemiştik. Şimdi de borsa koridorlarında yavaş yavaş Tüpraş halka arzının korkusu yaşanıyor diyebiliriz.
       Bizzat hissenin kendi değer kaybı ve piyasaya getireceği olası satış şu anda İMKB’nin önündeki en önemli handikaplardan biri. Kanımca önümüzdeki dönemde özelleştirme takviminin belli olmasıyla en çok dikkatimizi çekmesi gereken konulardan biri de bu olacak.
       
BU HAFTA NELER OLABİLİR?
       Teknik olarak görünüm çok hoş değil. Ancak bu görünümü oluşturan unsurun gerçek bir zayıflama mı, yoksa geçtiğimiz haftanın son iki günü hisse bazı satışlarla ve yabancı yokluğunda oluşan bir ortam mı bunu anlamamız gerekiyor.
       Çünkü özellikle bir önceki hafta yaşadığımız yükselişin mimarı olan hisselerin hafta boyunca hemen hemen hiç gevşeme göstermemiş olmalarını da dikkate almak gerekiyor.
       Bu gözlemler çerçevesinde haftanın ilk günü yine Paskalya tatili sebebiyle piyasanın yabancı yokluğunda nasıl bir reaksiyon vereceğini görmek gerekiyor. Ben şahsen bu hafta hacimsiz de olsa 11400 seviyesine kadar sarkabilecek bir piyasayı mantıklı bulurum. Ancak haftalık kapanışın artık daha yukarıda olması gerektiğini de belirtmeliyim.
       Bu durumda 11400 kısa vadeli stop-loss 12100 ilk direncimiz ve bu hafta için görülebilecek maksimum noktanın 12400 olacağını düşünmekteyim. Gerek enflasyon datası , gerek ihale ve alternatif piyasalardaki gelişmeler herhangi bir olumsuzluk göstermezse piyasanın sıkışık seyrini haftanın ilerleyen günlerinde yukarı doğru atmasını ve 12000 seviyesi üzerinde bir kapanış yapmasını bekleyebiliriz.
       
NE YAPMALI?
       Öncelikle şunu tespit etmemiz lazım. Piyasa artık olağanüstü bir durum olmadığı sürece 11500 ile 13500 arasındaki kanal içerisine girmiş durumdadır.
       Bu durumda 11500 seviyeleri beklentili hisselerde pozisyon artırmak için uygun seviyelerdir. Özellikle yukarıda bahsettiğim Tüpraş sendromu piyasanın gündemine oturmadığı sürece alıcı tarafta olmakta fayda var.
       Olur da 11500 altında bir haftalık kapanış yaparsak, o zaman tekrar orta vadeli destek ve stop-loss noktamız olan 10700 lere bir geri dönüş yaşarız ki o zaman bir sıkıntı var diyerek likite dönmek anlamlı olacak..
       Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları