Home page
Haber Menüsü


 
Zor bir hafta daha mı?
 
Geçen haftayı orta vadeli stop-loss noktamız olan 10700 un bir miktar üstünde kapatmış olmamız bizi ne fazla umutlu etmeli ne de umutsuz.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
18 Mart—  Geçtiğimiz bir hafta içerisinde İMKB, gerçekten oldukça kötü denebilecek seanslar yaşadı. Daha önceki 10 bin 700 seviyesine olan sarkmaların ardından toparlanarak güç toplamaya çalışan piyasa haftanın ilk gününden itibaren önce kısa vadeli stop-loss seviyelerini kırdı, ardından da orta vadeli desteklerine kadar geriledi.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: 10 bin 700 önemli!
MSNBC News Murat Turgut: Güçlenme netlik kazanıyor
MSNBC News Murat Turgut: Görece iyimserlik
MSNBC News Murat Turgut: Hacimsiz bekleyiş
MSNBC News Murat Turgut: Savaşa girmeden ölmek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hafta arasında yazdığım ilave yorumda bu satışların temelinin Petrol Ofisi halka arzı için nakit yaratma çabası olabileceğinden bahsetmiştim. Gerçekten özellikle haftanın ikinci yarısında, satış baskısının nispeten azaldığını buna karşılık alıcıların da isteksiz davrandığını gözlemledik.
       Neticede piyasa orta vadeli destek seviyesi olan 10700 ‘ün üstünde bir haftalık kapanış yaptıysa da bunu ne derecede endişeleri giderici olduğunu önümüzdeki hafta göreceğiz.
       
BELİRSİZLİKLER HAFTASI
       Bu hafta öncelikli gündem ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in Ankara ziyareti ve bunun yansımaları olacak. Her hal ve şartta olası Irak operasyonunun yılın sonuna yakın olacagı anlaşılsa da, piyasada tedirginlik malzemesi olarak kullanılmaya devam ediliyor.
       Ama kişisel düşüncem, en azından geçtiğimiz haftaki satışların Irak konusu ile ilişkilendirilmemesi gerektiğidir. Özellikle bono piyasasında fazilerde gevşeme devam ederken, genel anlamda para piyasalarının Irak konusunu çok ciddiye aldıgını söylemek ne derecede dogru olur bilemiyorum. Kanımca en azından kısa vadede bunun daha önceden satılmış olduğu görülüyor ki alternatif piyasalarda herhangi bir tedirginlik görülmedi.
       
BÜYÜME SORUNU
       Piyasadaki gevşek seyre gerekce olarak belirtilen büyüme rakamlarının beklendiği fikri de beni fazla tatmin etmekten uzak. Neticede büyüme rakamları endeks 15000 kende aynı gerçekliklerdeydi.
       Borsa çevrelerinde yılın ilk çeyreğine dair temel anlamda güzelleşen bilanco beklentileri de yer almamaktaydı..Neticede satın alınan kanımca faizlerdeki düşüş ve iç borcun çevrilebileceğine dair oluşan kanaatti.
       Ayrıca genelde borsalar ve özellikle bizim borsamız büyüme beklentilerini çok önceden satın almasıyla bilinir.Bu durumda yıl sonunda beklenen olası pozitif büyüme rakamları neden satın alınmıyor bunu anlamak gerekiyor..
       
NEDENLER VE SATIŞLAR
       Gerek büyüme gerekse Irak tedirginliği olsun neticede sebepler içinde bulunduğumuz satıcılı seyir gerçeğini değiştirmiyor. Zaten gerçek anlamda sebep bulmakta zorlanan yorumcu ve yatırımcıların da Irak konusunu öne çıkarmaktan başka yapabilecekleri bir şey yok gibi.
       Benim kişisel düşüncem zaten yapısal anlamda bir türlü saglam fonlarla desteklenemeyen piyasanın talep yönünün ufak çaplı satışlarda bile hemen çöktüğüdür. Bu yüzdendir ki piyasamızda ne yükselişler ne de düşüşler tam açıklanabilir rakamlarla olmaktadır .
       Yaşadığımız hafta gelen satışlar itibariyle biraz daha gerçekçi bir düşüşü ifade ettiyse de çoğu zaman düşüşlerin spekülatif olarak piyasa oyuncuları tarafından yapıldığını unutmamak gerekiyor. Bu durumda, gerek fiktif işlemlerin ve gerekse kuralsız açığa satışların yetkililerce dikkatle incelenmesinde yarar oldugu kesin.
       
KADER HAFTASI
       Oldukça önemli bir hafta yaşayacağız. Şu an sebepler ne olursa olsun, piyasa açısından realite, dengelerin bozulmuş olduğudur. Geçen haftayı orta vadeli stop-loss noktamız olan 10 bin 700’ün bir miktar üstünde kapatmış olmamız bizi ne fazla umutlu etmeli, ne de umutsuz. Oluşan yapı içinde Petrol Ofisi hissesinin açılmasının ardından nasıl bir performans göstereceği de oldukça önemli olacak. Ve tabii ki Chaney in açıklamaları da her iki yönde malzeme yapılabilecek türden olacaktır.
       Bu iki unsurun gölgesinde ve 10 bin 500’de yeni oluşturmaya başladığı fiyat desteğinin üstünde tehlikeli bir noktada seyreden Ulusal 100 Endeksi kendisini 11 bin 500’ün üstüne atmadan rahatlayamayacak maalesef. Gerçek o ki şu an iki arada bir derede konumunda tedirgin bir bekleyiş içinde.
       
NE YAPMALI ?
       Öncelikle bulunduğumuz ortamda anlamlı anlamsız düşüş ve çıkışların oldugu unutulmamalı. Yani bu hafta bu endeks 11 bin 700’e de çıksa bir bahanesi bulunucaktır, 9 bin 100’e düşse de!.
       Bu durumda ilk iş olarak piyasa netlik kazanmadan alım yapılması uygun olmayacaktır. Geçen haftayı 10 bin 700’ün üstünde kapatmış olmamız, bu desteğin çok sağlam olduğu ve kırılmayacağı anlamına gelmiyor.
       Haftalık bazda - kapanışlar bizler ihtimal vermesek ve gerçekçi bir sebebi olmasa da teknik olarak düşüşü 9000-9100 bandına kadar sürdürebilir. Bu durumda alım yapmak için ya 9 binli seviyelere düşüş ya da 11 binin üstündeki kapanışları görmek mantıklı olacaktır.
       Satış konusunda ise kanımca haftalık kapanış baz alınmalı ve pozitif kapanışlarda panik olunmamalı. Ama hafta içindeki kısa vadeli işlemler açısından 10 bin 500’de oluşma çabasındaki, kısa vadeli destek hem kısa ve hem de orta vadeli yeni stop-loss sayılabilir.
       Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum..
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları