Home page
Haber Menüsü


 
Görece iyimserlik
 
Haftanın ilk yarısında piyasanın 11.700 seviyelerine kadar olabilecek bir yükselişten sonra tekrar 11.400 seviyelerini test edebilme olasılığı var. Ancak her halükarda bu olasılık sadece hacimsiz bir düzeltme hareketini temsil edecektir.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
3 Mart—  Geçen haftaki yorumumuzda piyasanın hacimsiz ve isteksiz olduğunu belirterek gerek dış piyasalar ve gerekse Ankara’daki gündemin hacimsiz düşüşlere sebep olabileceğinin altını çizmiştik. Yazımızı tamamlarken de bayram öncesi kotasyon indirimini takiben gevşeme eğiliminde olan bono faizlerinin İMKB’nin aksi bir durum olmadıkça aşırı düşmesini engelleyeceğini eklemiştik.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Hacimsiz bekleyiş
MSNBC News Murat Turgut: Savaşa girmeden ölmek
MSNBC News Murat Turgut: 13.000 önem kazanıyor
MSNBC News Murat Turgut: Pozisyon değiştirmeden beklemeli...
MSNBC News Murat Turgut: İki arada bir derede!..
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gerçekten geçtiğimiz hafta önce dış piyasaların etkisiyle tekrar 10.700’lerin denendiği ancak gevşemelerde hacmin fazlasıyla daraldığı bir piyasa izledik.
       Hafta içinde ayrıca İstanbul civarında yaşanan depremin de oyuncular tarafından bir “aşağıya oynama” malzemesi olarak kullanıldığını gördük. Bu gevşemelerin genel özelliği piyasanın hacimsiz bir seyir içinde olması ve yabancı olması muhtemel ufak çaplı alımların pasif fiyat kademelerinden devam etmesiydi. Borsanın bu seviyelere kadar düşmesinde ana etkenlerden biri olarak gösterilen Irak sendromu ise kısa vadeli de olsa gündemin alt sıralarına doğru itildi.
       
DİP TEYİT OLDU MU ?
       Geçtiğimiz haftaki yazımda endeksin dip teyidi açısından kısa vadede 11.700 seviyesinin üzerine kendisini atması gerektiğini belirtmiştim.
       Haftanın son günü yaşanan yükseliş son bir buçuk aylık gelişimde gerçekten kayda değer bir biçimde göze çarpan ilk yükseliş olması hasebiyle önemli. Ama düşüşün oluşturduğu teknik dirençler de hemen aşılacak gibi durmuyor. Düşüşün kısa vadede bittiğini görmek için önümüzdeki haftanın da artı kapatmasını beklemek en makul olan yöntem olacak.
       Ama bununla beraber teknik olarak dip teyit olmasa da gelişmelerin olumlu olduğunu belirtmek durumundayım.
       
ENFLASYON NASIL ETKİ EDEBİLİR ?
       Bu yazıyı okuduğunuz sıralarda Şubat ayına ait enflasyon dataları açıklanmış olacak. Bu dataların gerek CNBC-E anketinde ve gerekse diğer medya organlarında görüldüğü gibi %3-3,5 rakamları civarında gelmesi bekleniyor.
       Bu rakamların bir puanlık hata payıyla dahi olsa gerçekleşmesi borsa açısından çok büyük bir şey değiştirmeyecektir. Ancak tabi ki bu oranlarla ilgili diğer bir beklenti de Merkez Bankasının yapması olası kotasyon indirimi.
       Rakamlar arzu edilen düzeyde düşük gelirse Merkez Bankasının bir kotasyon indirimine gitmesi ve bunun da doğal olarak bono faizlerine olumlu yansıması olasılıklar içinde .
       
YURTDIŞI PİYASALAR VE IRAK SENDROMU
       Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde yaşanan kotasyon indirimi gerek yurtdışı borsaların ve gerekse Irak sendromunun gölgesinde kalan İMKB’de fazla hissedilmemişti. Şimdi bu iki noktayı yeniden irdelersek :
       Yurtdışı borsalarda özellikle İMKB’nin hemen hemen tüm borsalar gibi referans alabileceği Dow endeksinin son birkaç günde yaptığı toparlanma ile kendisini tekrar 10.000 seviyesinin üzerine atması ve hatta bununla da yetinmeyerek 11 Eylül sonrasında yaşadığı zirvenin de üstüne çıkması yurtdışı piyasa bazlı olumsuzlukları en azından bir süre göz ardı etmemiz gerektiğini bize gösteriyor.
       Irak konusunda ise olası bir operasyonun en yakın bir projeksiyonda bile Eylül-Ekim aylarından önce olmayacağı fikri artık yavaş yavaş piyasada oturmaya başladı. Bu konuda daha önce yazmıştım. Oluşturulan sanal kriz biraz da İMKB’de bir rahatlama ve düzeltme bahanesi olarak kullanılmış oldu. Yoksa böylesine bir müdahalenin hemen bir anda olabileceği zaten pek gerçekçi değildi.
       
SATIŞLAR SINIRLI KALACAK
       Geçtiğimiz dönemde piyasayı bu derece zorlayan bu iki unsurun şu anda daha olumlu bir çerçevede görünüyor olması. İMKB’de de satışların sınırlı kalmasına yol açacaktır. Zaten geçtiğimiz iki aylık dönemde yaşanan düşüşlerin son derece hacimsiz ve büyük oranda spekülatif sebepli olduğunu burada bir kere daha belirtmeden geçemeyeceğim.
       Görüldüğü gibi eldeki verilerle yani yurtdışı piyasalar dengeye otururken, bono ve döviz piyasasında işler nispeten yolundayken ve nihayetinde Irak mevzusu zaman açısından daha ileri bir tarihte ertelendiği göz önüne alınırsa İMKB için tek handikapın olası politik krizler olduğunu söyleyebiliriz.
       Bütün bunların gölgesinde teknik olarak da kısa vadeli olumlu sinyaller gördüğümüzü söylemeliyim. Önümüzdeki haftanın ilk yarısında piyasanın 11.700 seviyelerine kadar olabilecek bir yükselişten sonra tekrar 11.400 seviyelerini test edebilme olasılığı var.
       Ancak her halükarda bu olasılık sadece hacimsiz bir düzeltme hareketini temsil edecektir. Ve ihtimal ki gerçekleşmeyebilir de. Haftalık kapanışın 11.700 seviyelerine yakın bir seviyede olmasını hatta yurtdışının olumlu havasının verdiği destekle bu seviyelerin de kırılıp 12.000’e kadar yükseliş gelmesini olası görüyorum. Bu hafta için öngördüğümüz maksimum nokta 12.000 seviyesi olmalıdır.
       
NE YAPMALI ?
       Eldeki veriler ışığında 11.300 seviyesine kısa vadeli, 10.700 seviyesine de orta vadeli stoploss koyup piyasanın genelinde alıcı tarafta olmakta fayda var. Kısa vadeli pozisyonlar realize edilecekse bile en azından 11.700-12.000 seviyesi beklenmelidir düşüncesindeyim. Orta vadeli pozisyonlar için pozisyonumuz TUT olmalıdır.
       Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları