Home page
Haber Menüsü


 
Pozisyon değiştirmeden beklemeli...
 
Ocak ayının son haftasının yukarı ihtimali daha ağırlıklı basan bir piyasa olarak değerlendiriyorum. Bu olumlu senaryo da haftalık kapanışımızın 13.800 seviyelerinde olmasını dahi muhtemel görüyorum.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
27 Ocak—  Geçtiğimiz haftaya bakarken yönün belirsiz olabileceğinden bahsetmiş ve bunu da “iki arada bir derede” başlığı ile ifade etmiştim. Gerçekten geçtiğimiz hafta genelde hacmin daraldığı, satıcıların isteksiz, alıcıların kararsız olduğu bir piyasa vardı.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: İki arada bir derede!..
MSNBC News Murat Turgut: Şimdilik buraya kadar..
MSNBC News Murat Turgut: Hisse bazı belirginleşiyor
MSNBC News Murat Turgut: 2002 'ye selam 'ana trend'e devam..
MSNBC News Murat Turgut: Hareketli hafta bizi bekliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Endeks kendisini 13.000 seviyesinin üzerine atmaya çalışsa da malesef hem haftanın son gününü hem de haftanın genelini artı kapatmayı başaramadı.
       
GÜNDEM BANKALAR YASASI
       Özetle alternatif piyasaların hareketsiz ve olumlu seyretmesi karşısında gerek hükümetteki tarafların arasıra gerginleşmesi ve daha çok bankalar yasasının onaylanmasının son güne kalması piyasanın da kararsız bir hafta geçirmesine sebep oldu.
       Buradan hareketle önümüzdeki hafta da önceliğin ilgili yasanın belli maddelerinin onaylanmaması sonrasında ne gibi gelişmelerin olabileceği beklentileri olacağı aşikar görünüyor.
       Bu sebeple her ne kadar borsanın mali sektoründe geçtiğimiz haftanın ikinci yarısında alım yönünde izlediğimiz hisseler varsa da yasanın onaylanmaması piyasada her iki yönde geniş bir marj oluşturabilir.
       Esasen ülkemizde uygulanan sistem itibariyle yasanın belli maddelerinin veto edilmesi bile çok büyük bir kriz oluşturmaktan uzak görünüyor. Bununla beraber İMKB gibi derinliği olmayan bir borsada olumlu haberler kadar olumsuz haberlerin de çok iyi bir malzeme yapılabileceğini hepimiz biliyoruz.
       
TEPKİ İHTİMALİ AĞIRLIK KAZANIYOR
       Piyasanın izlediği genel atmosfer ve 12.500 desteğinin satıcıların iyice azaldığı bir nokta olarak gözlemlediğimiz bilgisine bakarak Ocak ayının son haftasının yukarı ihtimali daha ağırlıklı basan bir piyasa olarak değerlendiriyorum.
       Bu olumlu senaryo da haftalık kapanışımızın 13.800 seviyelerinde olmasını dahi muhtemel görüyorum. Zaten normal şartlar altında piyasanın Ocak ayını yukarıda kapatmış olması için bu seviyelerde bir kapanış yapması gerekiyor ki orta vadeli yukarı ana trendimiz bozulmamış olsun.
       
VETO NASIL ETKİ EDEBİLİR?
       Işin gerçeği yukarıda izah ettiğim gibi veto durumu bono ve döviz piyasasında beklenmedik bir etkisinin olmaması durumunda borsaya etkisinin sınırlı kalabieceğini düşünüyorum.
       Esasen zaten veto edilen maddelerin bu yönde beklentilere sahip oldugunun önceden bilinmesi de yukardaki öngörümüzü destekler mahiyettedir.
       Bütün bunlara ragmen özellikle haftanın ilk günü ilk dakikaların hafif satıcı olması da dogal karsılanmalıdır. Bu satıcılı seyrin alt noktalarının 12.400 seviyeleri olabileceğini düşünmekteyim.Ama mali sektörün gecen haftaki seyrine bakarak ve düşüşlerdeki hacim daralmasını ekleyerek gevşemenin bu seviyelere kadar bile olmayacağını söyleyebiliriz.
       Özetle piyasadaki gevşemelerin olsa bile kalıcı olmayağı ve borsanın bu veto etkisini üzerinden çabuk atacağını düşünmekteyim. Benim kişisel düşüncem önümüzdeki haftayı artı kapatabilecek bir piyasadır.
       Bununla beraber döviz ve özellikle bono piyasasında beklenmedik gelişmelere de açık olmak lazım.Eğer gerçekten bu veto beklenmedik bir biçimde krize dönüşür ve bono piyasasında satıcılarda ciddi artışlar görülürse o zaman IMKB için 11,900 seviyeleri de analiz dahiline girer. Ama şu anki durum itibarıyle bu son analizin pek geçerli olmayacağını söyleyebiliriz.
       
NE YAPMALI?
       Öncelikle 12500 seviyesi üzerinde tutunmayı başarabildiğimiz için orta vadeli pozisyonlar açısından herhangi bir değişiklik öngörmemek lazım. Bu tip pozisyonlar için ancak kağıt değişimi önerilebilir.
       Önümüzdeki haftanın dolayısıyla Ocak ayının kapanışına göre bu pozisyonların kısmen realize edilip edilmemesi konusunda birşeyler yazmaya çalışacağım.
       Şu an kanımca tekrar yukarı yapması muhtemel bir piyasa içindeyiz. Böyle bir hareketin boyutlarının ise 14.000 - 14500 seviyelerinde bir trend kırılması mı yoksa ana trendin devamı biçiminde mi olacağını görmeden karar vermek mantıklı olmaz.
       Özellikle orta vadeli pozisyonlar için pozisyonumuzun “TUT-AL” olmasının sebebi ilk yazılarımda belirttiğim orta ve uzun vadeli yukarı trendin devam ettiği fikrine hala sahip olmamdır. Zaten piyasadan gözlemlediğimiz de düşüşlerin sadece birkaç hissedeki hacimle yaşandığı, piyasanın genelinde topyekün bir trend tamamlama olayını olmadığıdır.
       Kısa vadeli pozisyonlar ile ilgili bu hafta söylenecek fazla birşey yok. Ankara’dan gelen kısmi veto sonrasındaki olası gevşemede pozisyon açmak mantıklı olabilir. Bana kalırsa hacmin iyice daraldığı ve satıcıların isteksiz olduğu bu noktalarda pozisyon değiştirmeden beklemek en akıllı taktik olabilir.
       Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları