Home page
Haber Menüsü


Murat Turgut
 
Şimdilik buraya kadar..
 
İMKB 100 endeksinin 7000 puan seviyelerinden başlattığı yükselişi kısa vadede sona ermiş ve bir süre dinlenerek bu yükselişi hazmetmesi gereken bir sürece girmiştir.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
12 Kasım—  Yaklaşık 3 aydan beri sizlere piyasa hakkındaki düşüncelerimi aktarmaya çalışıyorum. Özellikle son 2 haftadan bu yana kısa vadeli risklerin arttığı konusunda sizlere uyarıcı olmaya çalıştım. Ayrıca işlem hacminin yetersiz olduğunu tezine karşılık da hacim artışlarının trendin ilerleyen dönemlerinde tehlikeli olabileceğini ve nihayet yükselişin alıcıların fazladan daha ziyade satıcıların isteksiz olduğundan kaynaklandığını bu sayfadan okuma imkanını buldunuz.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Hisse bazı belirginleşiyor
MSNBC News Murat Turgut: 2002 'ye selam 'ana trend'e devam..
MSNBC News Murat Turgut: Hareketli hafta bizi bekliyor
MSNBC News Murat Turgut: Borsada fırsatlar bitmez
MSNBC News Murat Turgut: Gülümseyin trend'desiniz
MSNBC News Murat Turgut: Bekle - gör
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Son iki haftadır üzerinde durduğumuz kısa vadeli riskler geçtiğimiz haftanın ilk gün piyasanın abartılı bir hacimle ve yükseliş yaşamasının ardından piyasaya yoğun satışları getirdi. Yükselişin hızlı olmasının bir gereği olarak en ufak düzeltmelerin bile sert geldiğini gözlemledik..
       
DÜZELTME SÜRECİ BAŞLADI
       Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim. Çok uzun süreli bir yukarı hareket içinde “ara trend” kırılmaların yaşanması doğaldır. Bunlar bir bakıma piyasanın yükselişi sindirmesi maliyetlerin oturması bakımından gereklidir. İşin doğrusu da budur. İşte bu çerçevede İMKB 100 endeksinin 7000 puan seviyelerinden başlattığı yükselişi kısa vadede sona ermiş ve bir süre dinlenerek bu yükselişi hazmetmesi gereken bir sürece girmiştir.
       
YAPISAL ÖZELLİKLER VE SERT HAREKETLER
       Aslında böyle bir düzeltme sürecine bütün borsa yatırımcıları sıcak bakacaktır. Bu bir anlamda piyasanın harmanlanması ve kağıt değişimleriyle bir sonraki yükselişin lokomotiflerine pozisyon açılması sürecidir. Ama borsa yatırımcılarını üzen, hareketlerin her iki yönde sert olarak gelişmesi.
       Ya da şöyle söyleyeyim “beklentiler iyidir” diyerek Pazartesi günü borsanan hisse senedi alan küçük yatırımcının takas günü geldiğinde yüzde 10 ile yüzde 15 arasında zararda olması, borsaya halkın bakış açısını ciddi olarak olumsuz boyutlara taşımaktadır.
       Bu sebepledir ki, öncelikle basit bir yatırımcı ve acizane borsa konusunda 10 yıllık birikimi olan bir kimse olarak İMKB’de piyasanın daha rasyonel çalışması açısından bazı düzenlemelerin yapılmasının saglıklı olacagını düşünüyorum.
       Aslında İMKB 100 endeksinin hesaplanma biçimini de hisse ağırlıkları anlamında kanımca tartışılması gereken başka bir konu.. Bu ve buna benzer konuların irdelenmesi bu yazının amacını aştığından başka bir zamana bırakmayı tercih ediyorum.
       
ÇİRKİN BİR YÜKSELİŞ OLABİLİR
       Hemen “yükselişin çirkini mi olur?” diyeceksiniz tahmin ediyorum.:)) Çirkin yükselişten kastım piyasanın 13300 desteğinden yukarı doğru alması gerektiğini düşündüğüm bir tepki hareketidir.
       Bu tepki hareketi gerçek anlamda bir dip oluşumunu ifade etmekten daha çok oyuncuların piyasa aşağıya doğru sarkarken almak zorunda kaldıkları hisse senetlerinin yukarı fiyatlardan alıcılara aktarılması anlamına geliyor.
       Özetle böyle bir yükselişe güvenerek mal almaktansa satış tarafında olmak daha anlamlı olacaktır.
       Yani 15000 puan seviyesinden 13500 seviyesine kadar gerileyen bir piyasadan yine 1000 puan olabilecek bir marjda yükseliş yaşanabilir. Ama artık 14300-14800 seviyelerinin yukarı aşılması zorlaşmıştır. Buradan hareketle bu haftadaki hareket bandımızın 13300-14800 arasında olabileceğini düşünmekteyim.
       Haftalık kapanış ise 14300 puan seviyesinin üzerinde olmadığı sürece artık pek de önemli olmuyor.
       Genel anlamda bu düzeltme hareketinin minumum noktasının 12000-12500 seviyeleri olabileceğini söylemek durumundayım. Tabi bu noktalar “ceterus paribus” (diğer şartlar eşit) olmak üzere bir ayı yada daha uzun bir süreyi alabilir.
       Bütün bu analizlerin geçersiz kılınabilmesi için gerekli olan unsur 14300 üzerinde olabilecek haftalık bir kapanıştır.
       
NE YAPMALIYIZ?
       Öncelikle küçük yatırımcıya bir önerim olacak. Artık borsa yükselince almaktansa yükselecek borsada alım yapmayı öğrenmeliyiz. Orta vadeli bir projeksiyon içinde olmayan bir yatırımcının, borsada kolay kazanma peşinde olanların bir kere daha kolay kaybettiklerini gördük.
       Adı üstünde borsa bir sermaye piyasası aracıdır. Sermaye piyasası orta ve uzun vadeli fonların arz ve talep edildiği bir piyasadır. Kısa vadeli işlem yapanların ne kadar kolay para kaybedebildiklerini bir kere daha anlamış oldukları sanıyorum.
       Şimdi pozisyonlara gelirsek hem kısa hem de orta vadede pozisyonda olanların yukarı da bahsettiğim yükselişi beklemeleri anlamlı olur. Her ne kadar 12500 analiz çerçevesinde ise de piyasanın önce bir yukarı yapması gerektiğini düşünüyorum.
       Orta vade düşünenlerin açısından ise, zaten ikinci tepeyi beklemek durumundalar. Neticede borsada orta vadeli pozisyonlar birinci tepede realize edilmezler. Daha doğrusu nerenin birinci tepe olduğunu öngörmek her zaman mümkün değildir.
       
SARKMALARDA POZİSYON AÇILABİLİR
       Hisse senedi alım konusunda ise, her ne kadar ortamın netleşmesini beklemek gerektiğini düşünüyorsam da, makro ekonomik gelişmelere ve alternatif piyasalara bakarak 13300 puan seviyelerinden kademeli olarak 12500 puan seviyelerine kadar olabilecek sarkmalarda pozisyon açmayı öneriyorum.
       Yukarıda izah etmeye çalıştığım olası “çirkin yükseliş”i de pozisyon azaltmaya yönelik değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Yazılanlardan anlaşılacağı üzere cari fiyat seviyelerinden satış yapmayı anlamlı bulmuyorum.
       “Keşke, ancak ahmakların sermayesidir.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları