Home page
Haber Menüsü


 
2002 ‘ye selam ‘ana trend’e devam..
 
Kısa vadede her ne kadar piyasada olumlu bir hava varsa da kanımca, mal alımı için 13.400 seviyelerinin görülmesinde yarar var. Tabii ki destek olarak belirttiğimiz bu nokta piyasanın cari fiyatlarda işlem görmesi halinde kendisini yukarıya çekecektir.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
31 Aralık—  Yılın son haftasına girerken yerli fonların, yılbaşı sonrası gelebilecek yabancı alımlarına hazırlık anlamında alım tarafında olabileceğini belirtmiş ve hareketli bir hafta beklediğimi sizlere iletmiştim. Gerçekten beklentilerime uygun olarak özellikle haftanın ikinci yarısının endeks hisseleri başta olmak üzere yoğun alımlara sahne olduğunu hatta bir miktar beklentilerimi de aşarak piyasayı 14 bin seviyelerine kadar yükselttiğini gördük.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Hareketli hafta bizi bekliyor
MSNBC News Murat Turgut: Borsada fırsatlar bitmez
MSNBC News Murat Turgut: Gülümseyin trend'desiniz
MSNBC News Murat Turgut: Bekle - gör
MSNBC News Murat Turgut: Trend en iyi arkadaştır
MSNBC News Murat Turgut: Şeytanın bacağını kırdık...
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
SATICILARIN AZLIĞI ETKİLİ OLUYOR
       Piyasadaki yükselişlerin kısa vadede bir miktar beklenenden hızlı olmasını da İMKB’nin genel yapısına bağlamak gerekiyor. Şöyle ki düzenleyici fonların hemen hiç çalışmadığı piyasamızda yükseliş zamanlarında olaşan artı değerlerin gerçek alıcıların piyasaya gelmesi kadar satıcı yetersizliğinden de kaynaklandığı bir gerçek.
       Ayrıca bu daha once de bu sayfalarda size izah etmeye çalıştığım İMKB-100’ün hesaplanmasında belli kağıtların çok etkin olması da yükselişlerin ve düşüşlerin abartılı olmasında başka bir etken. Hal böyle iken yatırımcının yapabileceği şey bence sadece ana trendi tahminden ibaret olabilir.
       Günlük değişimlerin fazla bir önem arzetmediği ve esas olanın ana trendler olduğu giderek daha net bir biçimde anlaşılmakta.
       
ANA TREND GÜÇLÜ
       Bunları yazarken son haftaki yükselişin beklentim dışında olmadığını, ancak piyasada oluşan iyimser havanın biraz fazla olduğuna dair kuşkumu belirtmek için yazdığımı hemen söyleyeyim. Sadece belli hisselere dayanan ve genele yansımayan yükselişler maalesef yatırımcı açısından da büyük sıkıntı oluşturmakta ve küçük yatırımcıları adeta bir tahtadan başka bir tahtaya sürüklenmek zorunda bırakmakta.
       NTVMSNBC okurlarıyla birlikte olduğum son dokuz hafta içinde yorumlarıma hakim olan ana temanın ana trendin güçlülüğü olduğunu bir kere daha hatırlatmak istiyorum. Bu tip ana trendlerin temel özelliği umulmadık noktalarda gelebilecek alımların piyasaya gerçek anlamda düzeltme imkanı tanımaksızın hareketin devamı biçiminde karşımıza çıkmasıdır.
       Bu sebeptendir ki orta vadeli yatırımcılara baştan beri önerim, pozisyon bozmadan orta vadede ilk hedef olarak belirttiğim 16 bin seviyelerini beklemeleri oldu. Şuna da şüphem yokki, trendden endişelenip pozisyon değiştirenlerdense koruyanların çok daha net kazançlar elde ettiler.
       
2002’YE UMUTLU BAKIŞ …
       Borsa yatırımcıları gayet iyi biliyorlarki 2001 yılı gerçekten her türlü krizin yaşandığı ve tabiri caizse başımıza gelmedik olayın kalmadığı bir yıl oldu. 2002 ise şu anki görünüm itibariyle daha iyi geçmeye aday.
       Ancak bizim piyasamızın temel özelliği hem iyimser hem de kötümser havaları ciddi anlamda abartması. Yılın son haftasındaki atmosfere bakılırsa Ocak ayının çok hızlı yükselişlere sahne olacağı fikri yatırımcıya empoze edildi diyebilirim. Ama ben bir ay içinde olabilecek hızlı yükselişlerdense daha uzun süreye yayılabilecek bir trend hareketinin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.
       2002’nin genel anlamda siyasi bir kriz yaşanmaması durumunda borsa açısından olumlu bir yıl olacağını düşünüyorum. Bu olumluluk fikri bize hızlı bir ralli mi getirir yoksa düzeltmelerle hisse bazı bir yıl mı dersiniz ben ikinci şıkka daha çok ihtimal veriyorum. Özellikle şirket bilançolarında rahatlama belirtileri görünmeksizin piyasanın ciddi bir ralli yapması temel anlamda mantıklı görünmüyor.
       Benim kişisel projeksiyonum 15.000-17.000 bandına ilk üç ay içinde ulaşabilecek ve ardından belli bir sure belki bir üç ayda bu yaşanan yükselişin düzeltmesini yaşayacak bir piyasadır. Gerçek yükselişin daha doğrusu tarihi zirvelerin yakalanması yıl sonunu bulabilir.
       Bütün bunları yazarken gelebilecek olumlu haberlerin bu yükselişi hızlandırabileceğini aksine siyasi istikrarsızlığın ara trend kırılmalarına yol açabileceğini de aklımın bir köşesinde tutuyorum.
       
14.500 ÖNEMLİ !
       Ocak ayının ilk haftasında piyasadaki genel kanı hızlı bir yükseliş olabileceği ise de ben yine de grafiklerin bana gösterdiği yolu takip etme niyetindeyim. Bence ilk direnç noktamız olan 14500’ün bu hafta kırılması sürpriz olur. Bu sebeple kısa vadecilerin dikkatli olmasında yarar var.
       Olası gevşemelerde ise 13.400 ilk destek ve kısa vadeli alım noktası olarak beklenebilir. Yılbaşı sonrasındaki kısa hafta için beklentim 13.400 ile 14.500 arasında hareket edebilecek ve haftalık bazda bir miktar artı kapatabilecek bir piyasadır.
       
KISA VADEDE RİSK OLABİLİR !
       Orta vadede pozisyon almış ve ana trende yatırımcılar için herhangi bir işlem yapma gereği görünmüyor. Bu tarz portföyler için 15 bin seviyesinin üzerisi ya da orta vadeli bir stoploss kırışı olmaksızın işlem yapmak gereksiz olur.
       Kısa vadede her ne kadar piyasada olumlu bir hava varsa da kanımca mal alımı için 13.400 seviyelerinin görülmesinde yarar var. Tabiki destek olarak belirttiğimiz bu nokta piyasanın cari fiyat seviyelerinde işlem görmesi halinde haftasonuna doğru kendisini daha yukarıya çekecektir. Bu durumda kısa vadeli alım da makul olabilir.
       
STOPLOSS NOKTALARI
       Her ne kadar trend güçlü görünse ve stoploss ihtimali az olsa da borsada bunları da göz önünde bulundurmak durumundayız.
       Bu hafta için stoploss noktamızı kısa vadede 12.700 orta vadede ise 12.000 seviyesine koyuyoruz. Beklenmedik bir şey olur ve bu seviyelerin altında kapanışlar olursa pozisyon kapatmakta yararlı olur.
       2002 yılının hepinize bol kazanç ve sağlık getirmesini diliyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları