Home page
Haber Menüsü


 
Şeytanın bacağını kırdık...
 
Şeytanın bacağını kırmak derken, belirtmek istediğim ana tema artık 10.000 seviyesinin üstünde bir sure yatay hareket etse bile piyasanın “talep yüksek” ortamını koruyacağıdır.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
17 Kasım—  Geçtiğimiz haftaki yorumumuzda özellikle kısa vadeli teknik göstergelerin yorgunluğuna işaret ederek yükselişin “kısa vadede” bittiğini, ancak orta vadede pozisyonların tutulması gerektiğini belirtmiştim. Haftalık kapanışın ise artı olmasının trend anlamında gerekliliği üzerinde durmuştum. Bütün bu analizlerin gerçekleşmemesi için tek istisnanın ise Afgan operasyonu sonrasında yaşadığımız kısa vadeli yükselişte çok az tepki veren banka sektörü hisselerinin görebileceği bir talep olduğunu belirtmiştim. Bu talebin ise ancak dışarıdan gelecek ek kaynak haberlerinin netleşmesi ile olabileceğini eklemiştim.

   
 
       
   
MSNBC News Ek kaynak 1.1 milyar dolar artıyor
MSNBC News Mutabakat tamam, görüşmeler Aralık'ta
MSNBC News Hükümet, tasarruf paketini açıkladı
MSNBC News Hazine 7 aylık ihale düzenleyecek
MSNBC News Hazine'den haftaya 1 katrilyon itfa

MSNBC News Murat Turgut: Şimdilik buraya kadar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gerçekten geçtiğimiz haftayı incelediğimizde ilk iki günü daha çok geçen haftaki analizimize uygun olarak satıcılı ve 10.000 seviyesinin üzerinde tutunan bir piyasa olarak yaşadığımızı; ardından da dış kaynak haberleri sonrasında bankacılık sektörüne gelen alımlarla ve biraz da teknik olarak beklenmedik bir anda gelen yükselişle geçtiğini gördük.
       İMKB-100 ve İMKB-30 endekslerine etkileri açısından özellikle bankaları başka bir yere koymak gerekiyor. Özellikle dört büyük bankanın endeks üzerinde fazlasıyla etkin olduğunu düşünürsek, geçtiğimiz haftaki yükselişte bir önceki haftaya göre çoğu hissede çok büyük kâr marjlarının olmadığını da gözlemlemiş oluruz.
       Bu anlatmaya çalıştığım “banka yükselişi” geçtiğimiz senelerdeki yükselişlere de bakarak İMKB yatırımcıları için çok da yabancı olmadıkları bir yükseliş biçimi. Böyle bir durumda endeksin söz konusu hisselere gelen talep doğrultusunda beklenen seviyelerin daha üstüne taşınması bile yaşanabilir. Hal böyle olunca piyasanın üst bandı için gerçekçi analizler yapmak kanımca zorlaşıyor.
       
BU HAFTA NELER OLABİLİR ?
       Bu haftayı incelemeden önce size geçtiğimiz haftalarda da bahsettiğim “ikili dip formasyonu”nun teyidi ve orta vadeli “büyük yukarı trend”in başlangıcı konusunda önemli bir adım attığımızı söylemeliyim. Bu nokta belki de son iki seneden bu yana çeşitli krizler sebebiyle borsaya küskün olan yatırımcıların yeniden pozisyon almaya başlamaları açısından son derece önemli.
       Özetle tekrar politik ya da dış etkenlere bağlı bir kriz yaşanmazsa İMKB şeytanın bacağını kırmıştır.
       Şeytanın bacağını kırmak derken, belirtmek istediğim ana tema artık 10.000 seviyesinin üstünde bir sure yatay hareket etse bile piyasanın “talep yüksek” ortamını koruyacağıdır. Zaten ana trendde herhangi bir geri dönüş sinyali görürsek bunu da sizlere elimden geldiği kadar aktarmaya çalışacağım.
       Bu genel bakıştan sonra önümüzdeki haftaya bakarsak, aklımızda yer etmesi gereken öncelikli şey, yukarda bahsettiğim gibi bankacılık sektörü hisselerine gelen alımların yukarı yönde dirençleri hükümsüz kılabileceğidir.
       Normal şartlar altında ise piyasanın geçtiğimiz hafta yakaladığı 11.500 seviyesini koruyarak ve 10.500 seviyesini destek edinerek hafiften soluklanması ve kağıt değişimlerine fırsat tanıması beklentimdir. Çok büyük bir aksilik olmadıkça 10.100-10.400 ana desteğinin aşağı kırılmayacağını söyleyebilirim.
       
NE YAPMALI ?
       Öncelikle şunu belirtelim: Yukarıda bahsettiğim “şeytanın bacağını kırma” analizi doğrultusunda, orta vadede olabilecek her türlü düzeltmede pozisyon arttırmak anlamlı görünüyor.
       Aynı şeyi kısa vade için söylemek konusunda biraz zorlanıyorum. Haftanın son günü yaşanan yükselişin hacimle desteklenmemesi de olumsuz bir nokta ve sanki ufak bir düzeltme hareketinin gelmesi gerektiğini bizlere anlatıyor. Neticede söz konusu dış kaynağın kesinleşmesinin ardından piyasada bir miktar “gerçeği satma” yaşanabilir.
       Bu durumda kısa vadeli işlem yapanların bence ölçü alabilecekleri tek kriter piyasanın günlük kapanışlarının artı olup olmamasıdır. Artı kapanış yapıldığı sürece kısa vadeli alımlar denenebilir. Aynı felsefe çerçevesinde eksi kapanışlar da kısa vade için stop-loss sayılabilir.
       Hepinize sağlıklı ve bol kazançlı bir hafta diliyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları