Home page
Haber Menüsü


 
Dert ayı bitiyor
 
12 bin seviyesinin ve nihayetinde 12400 seviyesinin bu haftaki üst sınırlar olacağını söyleyebiliriz.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
24 Mart—  Geçen hafta sizlere bu satırlarda, son haftada yaşanan düşüşün anlamsızlığı üzerinde durmaya çalışmıştım. Hem Irak mevzusunun gereğinden fazla abartıldığı, hem de enflasyonun düşük gelmesiyle başlayan büyüme tartışmalarının borsadaki düşüşe bir bahane olamayacağı konusunu detaylı olarak izah etmiştim.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Zor bir hafta daha mı?
MSNBC News Murat Turgut: 10 bin 700 önemli!
MSNBC News Murat Turgut: Güçlenme netlik kazanıyor
MSNBC News Murat Turgut: Görece iyimserlik
MSNBC News Murat Turgut: Hacimsiz bekleyiş
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sizlerin de yakından takip ettiği gibi bu düşüşün gerçek sebebinin daha çok PTOFS halka arzından kaynaklanan nakit yaratma çabası olduğu şimdi daha net anlaşılıyor. Özellikle hissenin işlem görmeye başladığı günden itibaren piyasanın bankalar desteğinde başlattığı yükseliş haftanın son iki günü belki de biraz tahminleri de zorlayarak 11.700 seviyelerine kadar ulaştı.
       İşin gerçeği geçtiğimiz hafta sizlere bu piyasa 9.100’e de düşşe 11.700’e de çıksa bir bahanesi bulunur yazarken dahi endeksin bu kadar sert tepki verebileceğini düşünememiştim.
       Ama önemli olan arz ve talep dengelerinin bizi ulaştırdığı cari rakamlar. Kanımca sebeplerin üzerinde fazla düşünmeden geleceği konuşmak daha yararlı olur.
       
HAFTALIK ANALİZ
       Değerli okurlar, sizlere daha önce birkaç kere bahsetmeye çalıştım. Küçük yatırımcı olarak bizler piyasaya bakarken genelde günlük değişimlere çok önem veriyoruz. Halbuki bakışlarımızı haftalık analizlere göre yapmalı ve soğukkanlı olmayı temel prensip haline getirmeliyiz.
       Çünkü bir yanda disket piyasası denilen ve halen ne anlama gelip ne işe yaradığını anlayamadığım bir piyasa diğer yandan da Ulusal 100 Endeksi’nin hesaplanmasındaki bazı temel hisselerin fazla ağırlıklı olması piyasayı günlük anlamda spekülatif hareketlere maruz bırakabiliyor. Öyle ya bu borsa endeksinin 5 - 10 trl ile yüzde 2 - yüzde 3 düştüğüne ya da yükseldiğine şahit oluyoruz.
       Bir de İMKB 100 endeksine dahil olan bütün hisselerin birer kademe aşağıdan ya da yukarıdan kapattırılmasının endekste yüzde 1.5 ‘luk bir marj yarattığını göz önüne alırsak günlük kapanışların gerçekten spekülasyona açık olduğu görülebilir. Her ne kadar aynı şey haftalık analizde de bir miktar etkili olsa da IMKB 100 endeksinin tarihsel analizleri haftalık bazda daha doğru sonuçlar vermekte. Bunu da bir not olarak belirtmek istedim.
       
10.700’ÜN ÖNEMİ
       Bu sayfanın okurları biliyorlar. Gerek daha önceki yazılarımda gerek geçen hafta yazdığım ek yorumda haftalık bazda 10700 altında kapanış yapılmaması gerektiği fikrini imkan oldukça belirtmeye çalıştım.
       Son haftaki gelişim de göstermiştir ki bu seviye gerçekten giderek daha büyük bir önem kazanmakta ve rüştünü ispat etmiş durumda. Bu durumda haftalık kapanış 10700 altında olmadığı sürece orta vadeli pozisyonları bozmama konusunda kararlı olmak gerektiğini düşünüyorum.
       
MART AYI DERT AYI
       Artık sıkıntılı bir ayı geride bırakıyoruz. Bu hafta da geçtiğimiz haftaki yükselişin devamının olup olmayacağı konusu gündemde olacak.
       Özellikle geçtiğimiz hafta kapanışı önemli olduğuna inandığım 11.700 seviyesi üzerinde yapmış olmamız bu hafta ile ilgili beklentileri de olumlu kılıyor. Ancak gözden kaçırılmaması gereken şey , haftanın son iki günü sert bir tepki yükselişi yapan banka hisselerinin bu hafta nasıl hareket edeceği.
       Yatırımcıların yakından bildiği gibi yaşanan 1000 puanlık yükseliş maalesef genele yansımayan sadece belli banka hisseleri ve bazı sektör hisseleriyle sınırlı kalan bir yükseliş oldu. Bu durumda bu hisselerin kısa vadede bir miktar primli olması yeni pozisyon açmak açısından hisse seçiminin ve endeks seyrinin dikkatle incelenmesi gerektiğini bize gösteriyor.
       Kanımca kısa vadeli primli olan hisselerde pozisyon açmaktansa ucuz kalmış beklentisi olan hisselere yönelmekte fayda var.
       Bu hafta için endeksin alt noktasını belirlemek nispeten kolaysa da yukarıları tespitte biraz zorlandığımı söylemeliyim. Neticede herbiri fazlasıyla endekse etkili olan hisselerdeki olası ordinolar bu piyasadaki yukarı hareketi tahminler ötesine de taşıyabilir.
       Ancak ben yine de 12 bin seviyesinin ve nihayetinde 12.400 seviyesinin bu haftaki üst sınırlar olması gerektiğini düşünüyorum. Aslında en sağlıklısı önümüzdeki hafta konsolide olucak ve geçtiğimiz son iki günlük yükselişi hazmedecek bir piyasa olmasıdır.
       Bu çerçevede bu hafta için hem kısa vadeli stop-loss hem de olası gerileme noktamız 11200 seviyesidir. Ancak ihtimal ki hisse değişimleriyle endeksin 11500 desteğinin de piyasayı tutabileceğidir.
       Özetle iyimser bir tahminle 11500 - 12400 kötümser bir tahminle 11200 - 12000 bandı bu haftaki beklentimdir.
       
NE YAPMALI?
       Öncelikle şunu unutmamalıyız. Borsada fırsatlar tükenmez. Şu veya bu sebeple nakitte olup da kısa vadeli pozisyon açmak isteyenler 11500 ya da 11200 olarak belirttiğimiz destek noktalarına gerilemeyi bekleyebilirler. 11.200 destek noktası aynı zamanda kısa vadeli pozisyon taşıyanlar için stop-loss olmalıdır.
       Orta vadeli pozisyonlar açısından ise bu hafta yaşanması muhtemel gevşemelerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi uygun olur. Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları