Home page
Haber Menüsü


 
Ödevimizi yaptık ama hedefi tutturamayabiliriz
 
Açıklanan faiz dışı fazla rakamlarının piyasalara gönderdiği mesaj tek başına, enflasyon ve üretim rakamlarından daha doyurucudur.
 
Altuğ Karamenderes
NTV-MSNBC
 
11 Mart—  Ocak-Şubat döneminde faiz dışı fazla 887 trilyon (0.9 katrilyon) gerçekleşmiş. Mart sonunda 2.8 katrilyon hedefi var ve bu performans kriteri. Tüm istenilen yapıldığı halde kriteri becerilmemişse, IMF ne yapar? Ceza mı verir (para vermez), yoksa ödül mü verir (para verir)? Bu sorunun cevabını 1.5 ay sonra göreceğiz.

   
 
       
   
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Tarihin en düşük enflasyonu
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Paranın resmi netleşti
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Kasım'da sermaye çıkışı
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Ocak ayı enflasyon rakamları
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Göbek havası
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ama görünen bir köy var, o da enflasyonu düşüreceğiz derken müsaade edilen kur ahvali ve borç çevirmek için çok sıkı vergi uygulamaları, kendi kendini vuran bir mekanizmaya dönüşmüş durumdadır. Kur ekonomiyi uyaracak ihracatı vururken, vergi de iç talebi vurmakta, neticede milli gelir artmamaktadır.
       Düşük gelir ve düşük enflasyon olunca, vergi tahsilatı azalmakta, faiz dışı fazla da hedeflerin gerisine düşmektedir. Sonuç, ana amaç olan borç çevirme tehlikeye girmektedir. Bu durumda tekrar ilave kaynak bulunması gerekmektedir.
       
ENFLASYON VERGİSİ ELDE KALAN TEK ARAÇ
       Gelgelelim, IMF’nin yardıma yetişmesi için, bizim bu sefer ne teklif etmemiz gerektiği bilinmemektedir. Daha fazla verginin ve özelleştirmenin imkanı yoktur. Enflasyon vergisi olabilir tabii, bunun içinde kuru artırmak gerekebilir.
       O da hemen yapılacak bir şey değil ama vadeli piyasada MB’sının vadeli kur teklifi ile denenebilinir.Eğer tek seçenek bu kalırsa IMF enflasyon lobisi yapacak demektir, eğer ek kaynak vermeyecekse.
       Faiz dışı fazla, bütçe performasının yanısıra KİT’lerin de karlarını aktarmasıyla bulunuyor. Ve bu rakam bir ay önce tahakkuk eden vergilerin bir ay sonra ödenmesiyle elde ediliyor. Diğer bir deyişle, vergilerdeki performans bir ay önceki ekonomik performansa çok bağlı. Son aylarda ise ekonomik performans aşağı doğru zikzaklar çiziyor. Mart ayında bir toparlanma ihtimali var çünkü bu ay senenin üretimde sıçrama yaptığı aydır.
       
MAYIS HEDEFİ DAHA MAKUL
       Şimdi IMF, bir kıyak yaparak kendi sorumluluğunu da üstünden atmak isterse, şöyle diyebilir: Ekonomik faaliyette gecikmeler olmaktadır, bu yüzden biz Mart ayı sonu hedefini kaldırıyoruz, onun yerine daha önceden de geçerli olan 31 Mayıs hedefini, 4.7 katrilyon, bırakıyoruz. O zamana kadar da uygulamada aksaklık olmaz da hedef yine tutmaz ise, duruma bakarız deyip, yeni kaynak vermeden topu dört ay sonrasına atabilirler.
       Bizce Mart hedefi zaten anlamsızdı. Ama Şubat Mayıs arasında biraz enflasyon yaratılır biraz da üretim daha iyi olursa, Mayıs’daki hedef 4.7 katrilyon çok rahatlıkla tutturulabilinir. Özetle IMF’den de, herşeyi sizin istediğiniz gibi yaptık, o yüzden de açığa düştük bize ek kaynak verin bakalım demeye de ihtiyaç kalmaz. Ama enflasyonun sene sonu yüzde 35 olmayacağı da bir nevi tescil olur. Zaten, esas amacın faiz dışı fazla olduğu yerde enflasyon da ‘olmazsa olmaz’ hedef değildir, aksine büyümenin olmadığı yerde ‘olursa iyi olur’ tarzında bir şeydir.
       
PİYASALARA MESAJ
       İçinde bulunduğumuz günlerde, açıklanan faiz dışı fazla rakamlarının piyasalara gönderdiği mesaj tek başına, enflasyon ve üretim rakamlarından daha doyurucudur. Bu rakamın iyi gitmesi hisse senetleri için iyi, bonolar için kötü haberdir. Bu rakamın kötü gitmesi, hisse senetleri için kötü, bonolar için ise iyi haberdir ama sedece kısa vadeliler için, uzun vadeli bonolar için ise yine kötü haberdir.
       
OCAK AYI SANAYİ ÜRETİM RAKAMLARI
       Ortalama rakam (Ocak-Ocak olarak) piyasanın moralini düzeltecek bir daralma oranı, yüzde 3.1. Fakat petrole dayalı sanayi kategorisi ki toplam içinde yüzde 15’den fazla bir paya sahip, geçen seneye göre yüzde 35 bir artış, Aralık ayına göre ise yüzde 14’lük bir artış göstermiş.
       Bu sanayi dalında Ocak aylarında bir önceki aya göre yüzde 1.1 daralma görülür, fakat bu ay yüzde 14 artış olmuş. Bunun dövizin ve petrolün bu aylarda ucuzlamasından dolayı, Tüpraş, Petkim gibi şirketlerde stoğa çalışımış olması olgusuna bağlanabileceğini düşünüyoruz.
       Bu sanayi dalında rakamın bir senelik artışın yüzde 35 olmasındaki etki, stoğa çalışılmış olmasının yanısıra, 2001 Ocak ayında İzmir rafinerisinin bakımda olması da başka bir etken.
       Petrole dayalı sanayi mevsimselliğe göre Aralık ayına göre yüzde 1 düşüş kaybetmiş olsaydı, toplam sanayi üretimindeki daralma yüzde 10 civarlarında gerçekleşmiş olacaktı.
       Ayrıca, dövizin ucuz olmasının plastik sanayinde de (o da petrole dayalı) mevsimsellik dışı artış olduğu gözönüne alınırsa Ocak-Ocak üretim azalması yüzde 11’in üstünde gerçekleşmiş olacaktı.
       Petrole dayalı etki Şubat ayında devreden kısmen çıkmış olacaktır fakat geçen sene Şubat ayı, geçen sene Ocak ayına göre düşük olacağından bu senenin Şubat ayına göre yıllık daralma rakamı yine çok düşük çıkmayacaktır. Fakat bu sonuçların üretimde toparlanma olduğu manasına gelceğini söylemek zordur. En iyi yorum üretimde durgunluk var olacaktır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları