Home page
Haber Menüsü


 
Ulusal dolaşım mahkemelerde dolaşıyor
 
GSM operatörleri Turkcell ile Telsim’in uluslarası tahkime başvurmasıyla daha da karmaşıklaşan ulusal dolaşım konusunda, yeni yönetmelik bekleniyor.
 
Metin Münir
NTV-MSNBC
 
6 Mart—  Ulusal roaming veya “dolaşım” piyasaya yeni giren bir cep telefonu şirketinin altyapısını tamamlayıncaya kadar yerleşik cep bir cep telefonu şirketinin altyapısını kullanmasıdır. Roaming’in amacı yeni oyuncunun ilk günden itibaren eşit bir rakip olarak piyasaya çıkmasını sağlamaktır. Bunun dayandığı mantık yaratılacak rekabetin tüketicinin daha iyi ve ucuz servisten sağlayacağıdır. Üç cep telefonu operatörü iki taneden, dört oyuncu üç taneden iyidir tüketici için.

   
 
       
   
MSNBC News Metin Münir: Bankaları güçlendirme planı sadece görüntüyü mü değiştirecek?
MSNBC News Metin Münir: Enerji projelerinde hukuk çıkmazı
MSNBC News Metin Münir: Banka 'kurtarma'da harita değişikliği
MSNBC News Metin Münir: İhale Yasası yeniden ele alınabilir
MSNBC News Metin Münir: Cumhurbaşkanı Emlakbank işinin peşini bırakmayacak
MSNBC News Metin Münir: Hangi bankalara sermaye enjeksiyonu yapılacak?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Roaming’in, ayrıca, piyasaya yeni giren oyuncunun erken kök salmasına yardımcı olacağı hesaplanmaktadır. Aksi takdirede, yerleşik cep telefonu şirketlerinin hakim durumu yeni oyuncuların piyasada tutunmasını imkansız hale getirebilir.
       Ulusal roaming, birçok Avrupa ülkesinde de rekabetin ön şartlarından biri olarak kabul ediliyor.
       Türkiye’de roaming sözcüğü Turkcell ile İş-Tim’in sahip olduğu Aria arasındaki anlaşmazlık ile halk diline girdi. Ekonomik kriz dolayısıyla beklenmedik sorunlarla boğuşmak zorunda kalan Turkcell İş-Tim’e roaming hakkı vermeyi reddetti. (Telsim bu konuda Telsim ile aynı isteksizliği paylaşıyor. Türk Telekom’un yeni ve küçük cep servisi Aycell de yakında muhtemelen Aria ile ayni durumda olacak olacak.)
       
ULUSLARARASI TAHKİME GİTTİ
       Konu Türkiye’de mahkemelik olmak yanında Turkcell ve Telsim tarafından uluslararası tahkime götürüldü. Hangi taraf haklı? Tartışmanın hukuki alt yapısı nedir?
       Konuyu iyi bilen bir uzmanın verdiği bilgiye göre, 4502 Sayılı Yasa’nın 6’ ıncı maddesi Turkcell ve Telsim’i, İş-Tim’in “ulusal roaming” talebini karşılamakla yükümlü kılıyor.
       Bu maddeye göre “mobil telekomünikasyon, data veya Kurum’un belirleyeceği diğer hizmet veya altyapı işletmecileri, aynı alandaki diğer işletmecilerin müşterilerine ait ekipmanların kendi telekomünikasyon sistemleri üzerinden de çalışabilmesine izin verilmesine yönelik yapacakları makul, ekonomik açıdan oranlı ve teknik açıdan imkân dahilindeki roaming taleplerini karşılamakla yükümlüdürler.” Bu madde Danıştay İdari İşler Kurulu’nun 2000’de teyit edildi.
       Roaming’den çıkarları olumsuz olarak etkilenecek Turkcell ve Telsim kanuni yolları deneyerek süreci mümkün olduğu kadar uzatma yolunu seçti. İş-Tim’in Turkcell ve Telsim ile Kasım 2000 de başlattığı görüşmeler sonuca bağlanmadı.
       
TELEKOMÜNİKASYON KURUMU DEVREDE
       Mart 2001 de İş-Tim’in başvurusu üzerinde telekom sektörünbü düzenlemekle görvli Telekomünikasyon Kurumu (TK) devreye girdi. TK iki ay sonra “Ulusal Roaming ile İlgili Anlaşmazlıklarda Uygulanacak Uzlaşma İşlemine İlişkin Usul ve Esaslar”ı belirleyip her üç operatöre de tebliğ etti. Gene uzlaşma sağlanamadı.
       Bunun üzerine TK yabancı danışmanlarını da devreye sokarak ve Rekabet Kurumu ‘nun da görüşünü alarak “Makul, Ekonomik Açıdan Oranlı ve Teknik Açıdan İmkan Dahilindeki Bir Ulusal Roaming Anlaşması İçin” geçen yılın Ekim ayında yeni “Hüküm ve Şartlar” tespit etti. Taraflardan bir ay içerisinde belirttiği şartlar çerçevesinde bir Ulusal Roaming Sözleşmesi imzalamalarını talep etti. İş-Tim TK’ya mektup yazıp şartları kabul ettiğini bildirdi.
       Turkcell ile Telsim mahkemeye başvurarak “ihtiyati tedbir kararı” aldı ve roaming’in yürülüğe girmesini önledi.
       Olay bundan sonra karmaşık bir yargısal olay haline geldi ve Turkcell ile Telsim’in uluslarası tahkime başvurmasına kadar uzandı.
       TK düğümü çözmek amacıyla yeni bir yönetmelik hazırladı. “Ulusal Dolaşım (Roaming) Anlaşması Yapılması ile İlgili Uyuşmazlıklarda Uygulanacak Uzlaştırma İşlemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” TK’nın web sitesinde yayınlandı.
       Güvenilir kaynakların haberine göre yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanmasının sağlanması amacıyla Başbakanlığa gönderildi. Başbakanlık da görüş almak üzere metni Rekabet Kurumu’na gönderdi. Konu şimdi bu noktada dinleniyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları